Indrukwekkend sportman en mens Sebastien Bellin te zien in documentaire Rebound en straks twee keer in Knokke als triatleet – WTJ 2805

WOENSDAG – Het zou mooi zijn als in navolging van programma’s als Het Verhaal van Vlaanderen (Tom Waes), Down the Road (Dieter Coppens) of Dwars door… (Arnaut Hauben) ook de documentaire Rebound; The Journey of Sebastien Bellin de Nederlandse zenders haalt.

Deze week was het levensverhaal van Sebastien Bellin op de Vlaamse televisie te zien. Het verhaal leent zich natuurlijk uitstekend voor zowel documentaire als – wie weet ooit – speelfilm. Voor wie het niet meer weet: oud-professioneel basketbalspeler Sebastien Bellin keek op 22 maart 2016 (nu 7 jaar geleden) de dood in de ogen wanneer de tweede bom in Brussels Airport vlak naast hem ontplofte. De foto van de lange Seb op de grond van de vertrekhal ging de hele wereld rond.

Bellin haalde het, maar zijn benen waren er zeer slecht aan toe. Hij smeekte de dokters om er alles aan te doen ze toch te kunnen behouden. ,,Als het lukt, doe ik ooit de Iron Man van Hawaï”. Het lukte en Sebastien hield woord. Vorig jaar stond hij aan de start van ’s werelds grootste triathlon.

Coach Luc van Lierde

Op 11 oktober 2022, zes jaar na de aanslag op de luchthaven van Zaventem, staat Sebastien Bellin aan de start van de Iron Man in Kona, Hawaï. Met aan zijn zijde zijn coach: tweevoudig Iron Man-winnaar Luc Van Lierde, die hem bijna vier jaar lang klaarstoomde voor deze grote uitdaging. Bij de aanslag in Zaventem werd Bellin zwaargewond aan de benen en de heup, maar dankzij zijn veerkracht en doorzettingsvermogen verwezenlijkt hij wat onmogelijk bleek.

Wat Bellin ook zo bijzonder maakt is dat hij het de daders van de gruwelijke aanslag kon vergeven. Hieronder de woorden die Sebastien richtte tot de terroristen, die zijn leven finaal op zijn kop zette. Woorden, die volgens traumatherapeuten, helend kunnen werken. Ze maakten (op mij althans) zeer diepe indruk:

,,Ik sta hier vandaag voor jullie niet als slachtoffer, maar als een overlever. Er is een groot verschil tussen herstellen en genezen. Ik heb geluk dat dokters, chirurgen, verpleegkundigen me hersteld hebben. Maar genezen is moeilijker dan herstellen. Om echt te genezen van de wreedheid die jullie hebben aangericht, wil ik jullie vergeven. Er is geen plaats meer in mij voor haat en wraak. Ik maak de keuze om die plaats te geven aan liefde en tolerantie. Deze vergiffenis is voor jullie het verschil tussen rotten in de cel en genezen.”

It’s not about the setback.
It’a about te comeback
Kijken dus naar de indrukwekkende documentaire Rebound. Voor wie het gemist heeft: inloggen op VRT Max  en dan kom je er vanzelf. Misschien wij iets makkelijker omdat we tegen de Vlaamse grens aan wonen…..
Sebastien doet twee triathlons in twee dagen Knokke-Heist

En dan is er nog meer nieuws rondom Sebastien Bellin, want hij gaat meedoen aan de Ironman 70.3 in Knokke-Heist. En dat niet alleen. Hij doet twee dagen mee. Op zaterdag 16 september de 5150 Knokke-Heist en op zondag de Ironman 70.3. Daarmee heeft de nieuwe wedstrijd meteen een groot blikvanger. ,,Beide wedstrijden lopen, dat is pas een krachtig symbool van mijn terugkeer naar het leven, na zo’n dichte ontmoeting met de dood.”

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.