Wetsuit-testdagen: Voordelen en valkuilen

Een wetsuit aanschaffen is best een ding. Waar moet je op letten, hoe moet het passen en welk model past bij jouw lichaam, zwemcapaciteiten en budget. In 1995 bedacht ik toen al dat het handig zou zijn wanneer je je wetsuit van te voren zou kunnen proefzwemmen om zo de beste keuze te maken. Dus zo bedacht zo gedaan en in 1996 was de eerste TRI-RUN wetsuit-testdag een feit. Een zwembad in Almere, bakermat van de Nederlandse triathlon, gehuurd en we hadden toen meteen 55 – 60 zwemmers.

Fast forward een kleine 30 jaar, de markt is behoorlijk veranderd, de wetsuits idem dito en wat destijds de beste manier was is dat nu al lang niet meer. Het is ook niet per definitie een verkeerde manier, integendeel, maar de wetsuits zijn veel veranderd. Een 25-30 jaar geleden waren de wetsuits, hoewel toen vooruitstrevend, een soort dikke ‘harnassen’ in vergelijking tot de huidige wetsuits. Bij lange na niet de flexibiliteit zoals we die nu kennen. Veel 5 mm gebruik, niet alleen in de body maar vaak ook nog in armen en benen, soms zelfs ritsen op hele andere plaatsen dan nu en de neopreensoorten van toen zijn die niet meer die van nu. Huidige moderne wetsuits voor de triathlon kennen soms al neopreen diktes van minder dan een mm op de armen/schouders! Maar niet alleen in dikte zijn de verschillen merkbaar. Je hebt bijvoorbeeld ook nog verschillende ‘coatings’ die op het neopreen zijn aangebracht. Ooit bedoeld om de weerstand in het water nog verder omlaag te brengen, maar een bijkomend voordeel bleek te zijn dat de wetsuits minder kwetsbaar werden. Deze zogenaamde SCS of Nano SCS coatings maken het neopreen gladder. Wanneer je 2 delen neopreen met de buitenkanten over elkaar heen wrijft als ze droog zijn dan is het neopreen voorzien van een coating zo glad dat deze twee lagen heel vloeiend over elkaar heen wrijven zonder weerstand. Maar bij wetsuits die dit niet hebben bijv. bij de Aquasphere Pursuit gaat dit veel stroever. Dat merk je overigens ook bij het uittrekken, dat gaat bij dit wetsuit en bij andere niet gecoate wetsuits veel lastiger.

En precies daar liggen er ook een aantal valkuilen waar je op testdagen als koper/tester goed op moet letten. De dikkere pakken van toen waren zo stug dat het niet veel uitmaakte of het pak kleddernat was als 4 of 5 sporters voor jou hadden getest. Maar de huidige wetsuits zijn veel veranderd. De armen, schouders okselpanelen, delen van de rug (en onderbenen) zijn van veel dunnere en veel meer elastische neopreensoorten gemaakt. We spreken dan bijvoorbeeld over Yamamoto #39, #40 en #44 waarbij de soorten #40 en 44 vaak ook nog worden gekoppeld aan een extreem rekbare lining (voering). En de voering of de lining heeft een grote impact op de elasticiteit van het neopreen. Wat veel sporters zich niet realiseren is dat het rubberachtige deel aan de buitenzijde een aparte laag is van de meer textielachtige binnenkant. Deze beiden aan elkaar bevestigd bepalen de rekbaarheid van het totale materiaal.  Bevestig een two-way stretch lining op een Yamato #40 en het is minder elastisch dan wanneer het op een four-way stretch lining bevestigd zit. Daarom zie je bij veel merken dat het okselpaneel, de schouders en/of een deel van de rug bestaan uit deze neopreensoorten die duurder en soms ook kwetsbaarder zijn wanneer ze op de verkeerde wijze worden behandeld of aangetrokken. En het kan dus ook voorkomen dat twee merken op de schouders dezelfde neopreensoort gebruiken en het ene wetsuit toch ‘rekbaarder’ aanvoelt dan het andere. De lining is dan waarschijnlijk van een andere kwaliteit. En dan heb je ook nog eens de verschillende manieren van hoe de verschillende lagen en panelen aan elkaar bevestigd zijn. Elke manier heeft invloed in meer of mindere mate van de rekbaarheid en sterkte. Hieronder een voorbeeld.

 

Mede door deze enorme verbeteringen in de ontwikkeling van zowel het neopreen als de linings zijn er een aantal valkuilen ontstaan bij het testen van wetsuits op wetsuit-testdagen. De grootste valkuil is wanneer jij de 4de, 5de of tester daarna bent. De kans dat je dan een té kleine maat gaat kiezen neemt dan significant toe. Waarom? Omdat het wetsuit (lining) tegen die tijd door en door doorweekt is en doorweekt rubber wordt nóg veel rekbaarder. Daarbij hebben je testende voorgangers ook al redelijk lopen sjorren aan de wetsuits waardoor de fit van het wetsuit niet meer die  van de originele droge toestand is. Bij de laatste testdagen die wij zelf organiseerden in ’19 en ’20 viel het ons al op dat we na de testdagen werden opgebeld door mensen die een wetsuit hadden aangeschaft, meestal kopers uit onze tweede groep testers van de dag, die zeker wisten dat ze de juiste maat hadden besteld maar nu hun wetsuit droog wilde aantrekken en dat dat of heel erg moeilijk ging of zelfs helemaal niet paste. Dat deed bij ons een alarmbelletje rinkelen en bij de laatste testdag nog net voor de Covid-lockdown ben ik toen zelf gaan testen en ik kon mijn eigen model wetsuit, destijds een Orca Predator aan in een maat 6, maar ik droeg zelf normaal maat MT…..En die maat 6 ging behoorlijk probleemloos aan, de maat 7 voelde veel te ruim en mijn eigen MT in natte geteste toestand veel te groot…..De maat 6 is 2 maten kleiner dan mijn MT.

Kortom, probeer deze valkuilen te ontwijken wanneer je gaat testen op een testdag.  Zorg er dan voor dat je van te voren voor jezelf al duidelijk helder hebt welke modellen je wilt testen en focus je op die specifieke modellen. Kijk ook al in maattabel in welke maat je ongeveer terecht komt. Gewicht is meestal meer bepalend dan lengte. Daar houden de merken geen rekening mee. Dit komt omdat de tabellen voor de maten uitgaan van de gehele lichaamslengte, maar er zit natuurlijk een verschil in de maat die je nodig hebt wanneer je lange benen hebt ten opzichte van het bovenlichaam of vice versa. En ook de maat beschikbaarheid per merk is verschillend. De meeste merken hebben ook zogenaamde tussenmaten zoals een ST (small tall), SMT (small medium tall) , MT (medium tall) of een ML. Een medium long bij het ene merk, maar bij een ander merk kan ML juist medium large betekenen. En medium large betekent dan meestal medium benen met een large romp en dan bedoelen we de breedte. Er zijn ook merken die een minder breed assortiment aan maten hebben zoals bijv. Aquasphere, die hebben voor heren XS, S, M, ML, L en XL en voor dames XS, S, M en L. Zij missen een voor veel Nederlandse mannen interessante maat de MT, de medium tall. Arena heeft haar wetsuits alleen maar beschikbaar in S, M, L en XL en voor dames alleen in XS, S, M en L. Niets mis mee als je precies exact in de maat valt, maar zit je er tussenin dan valt het merk al af. Zetten we dit naast bijvoorbeeld de maattabel van Sailfish dan praten we over herenmaten XS, XSL, S, SL, M, ML, ML+, L en XL en damesmaten W-XS, W-S, W-SM, W-SML, W-M en W-L. De herenmaat XSL kun je dan vergelijken bij andere merken met de MT en zo zie je dus dat maataanduidingen ook per merk verschillend kunnen zijn. Om het overzichtelijk te houden…….;-)

Daarnaast heb je dan nog de specifieke ‘fit’ kenmerken van elk merk specifiek bijvoorbeeld Huub wetsuits hebben een relatief korter bovenlichaam dan de meeste andere merken, zelfs in hun zogenaamde ’tall’ maten zijn ze minder ’tall’ dan andere merken en bijvoorbeeld Sailfish wetsuits vallen behoorlijk ruim qua maatvoering, zeker om de benen. Elk merk heeft zo zijn ‘eigen’ kenmerkende dingetjes.

Neem ook 4 of 5 handdoeken mee zodat je niét alleen jezelf telkens opnieuw kunt afdrogen voordat je een volgend wetsuit gaat passen, maar ook het wetsuit dat je wil gaan passen. Niets zo lastig om met een nat of vochtig lichaam een net zo nat wetsuit aan te trekken. Als je dus de mogelijkheid hebt maak je elk wetsuit wat je wilt gaan passen ook aan de binnenzijde zoveel mogelijk droog zodat je het meest vocht al uit het wetsuit trekt. Het is een grote aanschaf waar je jaren plezier van moet hebben dus daar wil je geen fouten in maken. Na 3 of 4 wetsuits ga je al merken dat het steeds lastiger wordt om een wetsuit goed om je lichaam heen te krijgen en dat alles goed op de juiste plaats zit. Neem daarom ook de onderkant van een plastic zak mee waar je hele voet in past. Je gaat merken dat je dan veel minder weerstand vindt bij het aantrekken van de pijpen. Voor de handen kun je een boterhamzakje gebruiken.

Wil je al deze valkuilen niet dan zijn er in Nederland nu 3 winkels waar het elke dag van het jaar wetsuit-testdag is. Deze centra hebben een zogenaamde Endless Pool of een tegenstroom zwembad staan. Triathlonwinkel in Uden van Onko Drent had de primeur hiermee. Onko, destijds importeur van Huub wetsuits, installeerde als eerste een dergelijke pool in zijn zaak. Inmiddels hebben Woest Sport in Borculo en TRIPRO in Hilversum een soortgelijke set up staan. Meestal werken deze bedrijven op afspraak zodat jij als klant 1 op 1 geholpen wordt, je op je gemak de juiste wetsuits kunt proberen en je elke maat van elk wetsuit droog kunt aantrekken en je tussendoor de tijd hebt om jezelf goed af te drogen. Natuurlijk wil je dan ook keuze hebben uit verschillende merken dus make sure dat je keuze hebt uit minimaal 3 verschillende merken en/of modellen. Keuze uit 1 merk of model is geen keuze!

Met deze tips moet je komend seizoen tot de juiste keuze komen!

Jeroen van Geelen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.