Wedstrijden uit het weekend: Husky Long Course; XTerra Iceman; Nederlands record voor Jetze Plat; NK Cross – WTJ 2771

DINSDAG – Er stonden afgelopen weekend maar weinig lange afstanden op de kalender. Alleen op het Husky Triathlon Festival stond een halve afstand op het programma. Hoewel de organiaatie al regelmatig benaderd is door de grote tri-labels, blijft Huskinson zelfstandig. De race verkoopt zichzelf want jaarlijks doen er ruim duizend triatleten aan de diverse afstanden mee. Het festival was aan de elfde editie toe.

De halve afstand werd gewonnen door Nicholas Free. De Australier won eerder al de IM 70.3 Sunshine Coast en stond op het podium in Goodiwindi. Hij moest er wel tot de laatste snik voor knokken, want Kurt McDonald zat hem de hele race op de hielen of was hem licht vooruit. Rium drie minuten later kwam Benjamin Hill zich bij de twee kemphanen voegen en was het podium compleet. Nicholas Free plaatst zijn naam in het illuster rijtje winnaars met o.m. Tim Reed, Pete Jacobs, Craig Alexander, Sam Appleton en Caleb Noble. Die was er als titelverdediger overigens niet bij.

Ellie Salthouse grijpt 30e zege

Snelste vrouw was Ellie Salthouse in 4.18.03 uur. Voor de Australische was het haar dertigste (!) internationale zege op een halve afstand, haar tweede in de Husky Long Course. De tweede plaats was voor Radka Vodickova, na haar huwelijk met Brad beter bekend als Radka Kahlefeldt. De Tsjechische deed er 4.19.36 uur over. Penny Slater moest ten opzichte van vorig jaar een plekje prijsgeven; ze finishte als derde in 4.24 uur. Enige Nederlandse was Linda Jonkers, die zilver scoorde bij de F60.

ZONDAG 26 FEBRUARI: HUSKY LONG COURSE (AUS)
86.Linda Jonkers 7.13.56 (2e F60)

XTerra is het wedstrijdseizoen ook begonnen. Een soort winterse variant, want de race in Lake Pleasant Arizona staat bekend als Iceman. Het was master Todd Stackhouse, die won. Een halve minuut later was Jeffrey Gautreau de nummer twee en David Clausen eindigde op 2,5 minuut als derde. Op de negende plaats overall kwam Katja Krenn binnen, daarmee snelste vrouw. Zilver en brons gingen naar Heather Wilson en Maryanne Heald. Op de 44e plaats kwam Hendrik van Rensburg als beste en enige Nederlander binnen.

Jetze verbetert weer record

Tenslotte wederom een record voor Jetze Plat. In Dubai verpulvert de paratriatleet het ene na het andere wheeler-record. Na de 1500 meter is hij nu ook Nederlands recordhouder op de 5000 meter T54. Zijn tijd van 9:28.38 minuten is liefst een minuut sneller dan het oude record.

NK Cross: sterk optreden Niels te Pas

Voor de veldlopers stond het NK cross op het spel. Plaats van handeling de bossen bij Hellendoorn. Iets minder triatleten aan de start dit jaar. Sterke optredens van Niels te Pas en Ruth van der Meijden, die allebei vierde werden. Selina Franken scoorde een negende plaats en Sophie van der Most een dertiende. Ook bij de masters deden een aantal meerkampers mee. Hun resultaten: M35: 2.Mark Saathof, 3.Tsjomme Ozinga; 5.Erik Negerman; M50: 4.Mark Westerhof; 9.Martijn Hiensch; M60: 4.Rene van Ravenzwaaij; 6.Willem Derks; M65: 3.Jack Niessen, 8.Gerard van de Bovenkamp; F35: 4.Anne Zijderveld; F40: 1.Eefje Ottevanger;

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.