Youri Keulen kijkt vooral vooruit, vrijdag start zijn seizoen 2023 met Clash Miami en op weg naar zijn eerste hele. .

Even bellen met Gerona, alhoewel even, dat gaat in dit geval niet op. Met Youri Keulen bellen, open en eerlijk als altijd , dan leert de ervaring dat een uurtje “bijkletsen” zo voorbij is en langer duurt. Net herstelt van een griepje kijken we met Youri terug naar een succesvol 2022 en natuurlijk vooruit naar het komende seizoen en al zijn plannen.

Eind 2021 ben ik verhuisd naar Gerona, een enorm grote stap in mijn carrière.  Ik kon me snel al settelen , vond een zwemcoach en ben aan de slag gegaan. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want op PTO Edmonton na zat ik in 2022 altijd goed van voren met zwemmen. Inmiddels ben ik een soort van local in Gerona, er wonen hier heel veel triatleten uit de wereldtop. Zo heb ik onlangs nog een trainingsrit van 5,5 uur met Marten van Riel gemaakt en train regelmatig met de grote namen in de triathlonwereld.

We laten seizoen 2022 eens  passeren:
Ik had mijn twijfels voor Clash Miami, maar bedacht me dat dit de manier van race is geweest, waarop ik het moest doen en mezelf moest laten zien. Ik heb wat foutjes gemaakt, amar het resultaat was goed. In mijn positieve rush ben in door gegaan naar Salou 2 weken later. Toen deze race een duathlon werd, had ik achteraf niet moeten starten.
Daarna de winst in Mallorca, die me werd afgepakt, waar ik een hele goede race draaide. Overigens zijn we nog steeds bezig om die overwinning terug te krijgen. Vervolgens mijn 6e plaats in The Championship, waar ik me eigenlijk pas realiseerde dat ik internationaal toch wel doorbrak. Gevolgd door de winst in Zwitserland en mijn 4e plaats is Elsinor. Ik wist dat “de halve” mijn afstand is, maar nog steeds heb ik de Spelen ergens in mijn achterhoofd.
Edmonton wilde ik natuurlijk niet voorbij laten gaan, een uitnodiging namens de PTO voor zo’n race leg je niet naast je neer. Voor de race was ik ziek; keelontsteking en koorts, dus ik kon daar geen goede race neerzetten. Achteraf gezien heeft mijn starten daar de rest van het seizoen beïnvloede, ik kwam niet meer in de vorm van daarvoor. In Cozumel leek ik weer in goede doen, maar mijn onervarenheid was bepalend voor het verloop van die race.
Vervolgens St. George waar ik enorm op mijn flikker kreeg met het fietsen, binnen 5 kilometer werd ik op 30 seconden gereden.  Daar werd me duidelijk dat er nog veel werk gedaan moest worden op de fiets. Maar ik kan toch terug kijken op een mooi seizoen 2022.

Het overzicht van de uitslagen van Youri in 2022:

29-okt DNF Ironman 70.3 World Championship
25-sep DNF Ironman 70.3 Cozumel
24-jul 31 PTO Canadian Open
26-jun 4 Ironman 70.3 Elsinore
19-jun 1 Ironman 70.3 Switzerland
22-mei 6 Challenge Samorin
7-mei 1 Ironman 70.3 Mallorca DQ
11-mrt 4 Clash Miami

Vervolgens kijken we naar 2023:
De winter ben ik kneiterhard gaan werken op de fiets. Mijn contract met Specialized is gestopt, overigens net als bij bijvoorbeeld Hayden Wilde, ze zijn een andere weg ingeslagen als fietssponsor. Dus ik  heb zelf een nieuwe fiets moeten kopen. Ook is Guido Vroemen betrokken in mijn begeleidingsteam. De winter is goed verlopen, al had ik af en toe last van een vervelende kuit. Maar als je wekelijks 30 uur traint en je dus “op het randje” bezig bent, is een klacht af en toe logisch. Naast een nieuwe fiets heb ik ook nieuwe  fietsschoenen van Cadomotus, een wereld van verschil. In aanvang dacht ik fietsschoenen , dat maakt het verschil toch niet, maar daar ben ik wel van teruggekomen. Ik wil geen andere schoen meer.

Al deze veranderingen in gear, training en materiaal hebben er voor gezorgd dat ik met veel vertrouwen het seizoen 2023 in ga.

Komend weekend start ik in Clash Miami, vervolgens staat Gran Canaria op mijn programma. Daarnaast heb ik het NK in Nieuwkoop op mijn verlanglijstje staan en IM 70.3 Luxemburg. Ook The Championship in Samorin ga ik  weer doen en het WK 70.3 staat met stip genoteerd. Verder de keuze tussen IM 70.3 Marbella of de PTO European open. Natuurlijk wil ik ook graag weer racen in de PTO races, met mijn 47e positie in de PTO ranking maak ik daar kans op, maar als mensen als Frodeno, Kienle, Brownlee en Gomez ook in de picture zijn voor de wild cards worden mijn kansen natuurlijk kleiner. Ik zoek in ieder geval races met een sterk deelnemersveld om me te bewijzen internationaal.

Aan het einde van het seizoen wil ik , zoals de plannen nu zijn, debuteren op de hele, waarschijnlijk in Cozumel. Met het oog op de toekomst, immers het klimaat aldaar lijkt op Kona.

Onderstaand het interview met de kanshebbers voor de race in Miami met Bob Babbit

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.