Preview weekend: World Cup Rome en Challenge Barcelona de belangrijkste wedstrijden – WTJ 3098

VRIJDAG – Twee grote wedstrijden in dit weekend. Eerst zaterdag de World Cup in Rome, tegen een magnifiek decor van de oude Romeinse stad. Grote namen komen samen, atleten die we volgend jaar ook terugzien tegen dat ander decor. Dan wordt het Colosseum ingeruild voor de Eiffeltoren.

Rome

Rome wordt een interessante. Hoewel de Nederlandse atletes in de voorbeschouwing ontbreken zijn Rachel Klamer en Maya Kingma natuurlijk altijd in staat de top tien te halen. Het Duitse duo Nina Eim en Marlene Gomez-Gommel voert de startlijst aan, daarna volgen de beide Nederlandsen. Jolien Vermeylen is de enige Belgische. Vicky Holland is er weer, Tilda Mansson en de Italianen mikken op Verena Steinhauser, Bianca Seregni en – terug na het moederschap – Alice Betto.

Vilaca favoriet

Bij de mannen is de Portugees Vasco Vilaca de uitgesproken favoriet. Lasse Luhrs en Csongor Lehmann kunnen ook ver komen. Richard Murray moet andermaal proberen een top tien klassering te realiseren en daarmee in de buurt van Mitch Kolkman te blijven. De Nederlandse nummer drie van de wereld verkeert in topvorm. Hopelijk hebben ook Donald Hillebregt en Victor Goene een lekkere positieve uitschieter.

Er is ook een groep triatleten na Pontevedra in Spanje achter gebleven of inmiddels aangekomen, want in Ceuta vindt een Europe Tri Cup-race plaats met ook veel Nederlanders: Niels van Lanen, Jesse Cuijpers, Dorian Horsten, Olaf Jan en Hugo Jan Bosscher. Bij de vrouwen voert Barbara de Koning met startnummer 1 het veld aan. Ook Marit van den Berg doet mee.

In de stad

Zondag is dan de Challenge Barcelona. Anders dan de Ironman vorige week speelt deze 1/3e triathlon zich wel af in de Catalaanse hoofdstad. Zwemmen aan het strand van Mar Bella en voor de 16 kilometer lopen komen de atleten ook langs fraaie stukjes Barca.

Geen wonder dat er een topveld aan de start staat. Barcelona had van 2009 tot en met 2013 (EK halve) een Challenge in huis, die vervolgens overstapte op Ironman. Die wedstrijd was dus vorig weekend. Challenge slaat dus terug met een nieuwe race, die uitverkocht is met 3200 deelnemers uit 57 landen. Dat zijn indrukwekkende getallen, vermoedelijk inclusief de side-events.

Challenge Barcelona met veel toppers

Maar ook zo’n 70 pro-ateten die wat de organisatie noemt Elite Short Distance aflegt. Het Challenge effect is duidelijk als vermeld wordt dat tussen de gewone Barcelona triathlon van vorig jaar en de Challenge van nu het aantal deelnemers met 88 procent stijgt. Een grote naam springt er bij de mannen uit: tweevoudig Olympisch kampioen Alistair Brownlee keert terug in competitie. Verder Aaron Royle, Youri Keulen, Milan Brons, Cameron Wurf en Antonio Benito Gomez. Veel van die namen komen we een week later ook tegen op Challenge Peguera-Mallorca, die zo mogelijk nog sterker bezet is en waar ook Menno Koolhaas en Rico Bogen aansluiten.

In Barcelona treffen de fans ook favorieten als Lucy Buckingham (eerder dit jaar winnaar in Warschau en Knokke-Heist), Imogen Simmonds, Sara Perez Sala en Margie Santimaria, snel in Geraardsbergen en Samrarkand, beide Challenges. Bijzonder aan deze wedstrijd is de Triathlon Without Borders, waar net als in Almere G-sporterts aan mee doen. De race is op de livestream van Challenge Family te volgen.

IM 70.3 Langkawi ook sterk bezet, helaas zonder Snelle Jelle

Ironman 70.3 Langkawi in Maleisië heeft ook al zo’n sterk veld. Bij de vrouwen bijvoorbeeld Ashleigh Genlte, Amelia Watkinson en – 1 week voor Hawaii – Kylie Simpson. Ook Ai Ueda en Dimity-Lee Duke doen mee.  Bij de mannen James Teagle, Josh Amberger, Mike Phillips, Tim van Berkel, Braden Currie en Filipe Azevedo. Van Belgische zijde Christopher de Keyser en aanvankelijk ook Jelle Geens. Maar snelle Jelle was minder snel dan een bijtgrage kwal in het zwemparcours. Jelle voelt zich daardoor niet fit en laat de race langs zijn Maleisische herstel bed voorbij gaan.

Tenslotte nog een run-bike-run in Utrecht op zondag, een Colombiaanse Challenge en de Half Fe Triathlon. Maak er iets mooist van, dit fraaie oktoberweekend!!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.