Hardloopuitslagen uit vorig weekend; Pro-debuut Heleen Moes in IM 70.3 Lanzarote; Preview op races Chili en Afrika – WTJ 2792

DONDERDAG – Het weekend voor de deur. We kijken uit naar het profdebuut van Heleen Moes. Alle foto’s in deze WTJ zijn van de Arnhemse triatlete en we stellen haar nader aan jullie voor.

Er werd ook lekker hard gelopen afgelopen weekend in diverse wedstrijden in ons land. De halve marathon van Vroomshoop bijvoorbeeld werd gewonnen door Marije Dankelman in 1.35.11 uur. In de Broekhuis halve marathon van Harderwijk waren Tim den Besten (1.10.19), Niels Esmeijer (1.12.20), Lesley Dreyling (1.23.55) de sterksten. Mario Poldervaart won daags na een crossduathlon een acht kilometer wedstrijd in Oostvoorne. Marleen Haakma was de snelste master op de 10 km. Louis Vinkloop in Amster am. In de Hessenheemcross was Marieke van der Vegt de snelste. Petra Sloots en Sam Kraaijeveld wonnen Riwal Hoogwerkers halve marathon Dordrecht. Jeroen Visser won de 3Bergenloop in Driebergen.

Sander en Kyra snel

Grootste wedstrijd was de City-Pier Cityloop in Den Haag, waar datzelfde weekend de boeren en klimaatactivisten nog een laatste poging deden hun punt te maken voor de verkiezingen. We weten inmiddels hoe dat is afgelopen. Sander de Bart was op een 35e plaats in 1.09.31 uur snelste triatleet. Vervolgens: 37.Niels Baljet 1.09.34; 68.Marijn Markusse 1.12.20; 80.Oscar Sondermeijer 1.13.07; 84.Dennis de Knijff 1.13.24 en 105.Joost Friderichs 1.14.23 uur. Nienke Brinkman was weer adembenemend snel in 1.07.41 uur. Verder: 27.Kyra Meulenberg 1.20.59.

CPC-loop/20 Alphen

De CPC-loop heeft de rol van Openingsklassieker van het jaar enigszins overgenomen van de 20 Van Alphen, waar in vroeger jaren Studio Sportman Kees Jansma in de organisatie zat. Beide wedstrijden vielen nu samen. In Alphen ad Rijn was Koen Hijman op een achtste plaats beste triatleet in 1.12.58. Mireille Baart won bij de vrouwen in 1.17.34.

En dan breekt al weer het volgende wedstrijdweekend aan. Een preview op het EK run-bike-run hebben we al gegeven. Zaterdag is de Ironman 70.3 op Lanzarote (Marloes Vos schreef er in haar column al over). Interessante wedstrijd met Anne Haug als voornaamste blikvanger. Interessant ook omdat Lanza het pro-debuut van Heleen Moes wordt.

Europees kampioene

De Arnhemse triatlete werd vorig jaar Europees kampioene bij de AG in Almere en won ook in haar AG de Ironman Thun te Zwitserland. Tijden van 9.39 en 10.04 vormen een mooie springplank voor een eerste seizoen als pro-triatlete. Haar lijfspreuk: ,,Armen open en voluit leven. Met alles wat op je pad komt. Dat is wat ik doe, wat mij gelukkig maakt.”

Heleen is een avontuurlijk type, die woonde en werkte in Nieuw-Zeeland en bij onze zuiderburen. Ze werkt als projectleider bij NOC*NSF, maar combineert dat nu met een profbestaan. 2,5 dag werken, de rest trainen en wedstrijden. Mocht er na afloop van een triathlon ooit een zangcompetitie gehouden worden, dan zien we Heleen nog wel meedoen. Ze volgde een zangopleiding.

Achtergrond Heleen

Haar achtergrond: al van jongsaf met sport in aanraking. Met pa en ma mee naar atletiek, waar ze later ook lid van werd. Ook nog aan zwemmen en tennis gedaan en zelfs in de opleiding in de sport: sportmanagement aan de Vrije Universiteit Brussel. Ook volgde ze de Johan Cruyff Academy en de Amsterdamse Muziekschool/Centrum voor Stembevrijding. Ze werkte zelfs nog een jaartje voor ‘mijn voetbalcluppie’ NAC Breda en was nationaal talentcoach van de Parasporters in de atletiek, later ook de Paralympische sporten. Een triathlon zag ze voor het eerst tijdens haar studiejaren: de Ironman Maastricht. Ze was meteen verkocht, wilde het zelf ook. Trainen op schema’s van/bij Marc van der Kort (Kijani, partner Gonny Rosendaal). Overal met open mind naar toe. Voor TV Arnhem in de Teamcompetities, zeges in Giesbeek, Doetinchem, Roermond en Allgau. Vervolgens trainingsomvang uitbouwend naar de langere afstanden. Een gouden greep want vorig jaar volgden twee prachtige overwinningen in Almere en Zwitserland. Het leverde haar de mogelijkheid op een proflicentie aan te vragen, mede ook op aanraden van bondscoach Rik van Trigt. En die kreeg ze. Debuutrace wordt dus IM 70.3 Lanzarote. ,,Het was niet mijn intenties om als pro te gaan racen toen ik vorig jaar heles ging doen. Ik ben gewoon lekker gaan racen. Alleen toen ik beide races won, twijfelde ik over mijn vervoglstap voor dit jaar. Wilde eigenlijk graag in een vle starten tussen veel sterke andere dames. Het competitie-element vind ik erg leuk. Ik ga er onbevangen in en kijk enorm uit naar het seizoen. Ik heb er gewoon heel veel zin in om komend jaar lekker te racen.”

,,Bij NOC*NSF, waar ik werk, is onze ambitie #winnendoenwesamen. Ik snap m, ik voel ‘m. Alleen kom je er niet. En delen maakt succes leuk! Mijn mede believers zijn van die mensen. Mensen die in mij geloven. Remarkable-learning, Joan Boelens advies en Interacte zijn met mij het diepe in gesprongen. Zij doneerde zwemwater, een stuk trainingsstage en een wedstrijdlicentie. Want #winnendoenwesamen. Sporten trouwens ook.”

Veel toppers op Lanza

Mooie woorden. We wensen Heleen alvast een mooie eerste race op het triathloneiland bij uitstek: Lanzarote, Club La Santa. Wie komt Heleen naast Anne Haug zoal nog meer tegen? Het is een indrukwekkend lijstje, zodat een eerste top tien klassering nog lang niet zo eenvoudig zal zijn. Dat is overigens in deze race ook nog helemaal niet haar strijdplan. ,,Er staat hier echt een stoer lijstje aan de start. Het parcours is ook stoer trouwens.” Met de Britse atletes Emma Pallant, India Lee en Lydia Dant is die inbreng al sterk. Dan routinier Alexandra Tondeur en de Italiaanse Elisabetta Curridori. Uit Frankrijk doen Jeanne Collonge en Emilie Morier mee. Onze zuiderburen hebben naast Tondeur ook Astrid van Cauwelaert (pro bij EDO Sports!) en Liesbeth Verbiest in de ring en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Michiel de Wilde 

Bij de mannen nog meer pro’s en wel onder aanvoering van het sterke Deense duo Daniel Bækkegård en Thor Bendix Mandsen. Ook hier 1 Nederlander namelijk Michiel de Wilde. En liefst zes Belgen: Pieter Heemeryck, Pamphiel Pareyn, Stenn Goetstouwers, Jonathan Wayaffe, Victor Alexandre en Dieter Comhair. Veel Fransen ook: Simon Viain, Dylan Magnien, van Duitse zijde Andy Dreitz, Justus Nieschlag en Timo Schaffeld. De Brit Andrew Horsfall-Turner, de Italianen Domenico Passuello en Alsseandro Degasperi en de Zwitser Adrien Brifford.

Challenge Chili

De Challenge Family heeft het vliegtuig naar Chili gepakt. Zondag wacht de tweede wedstrijd van het seizoen in Puerto Varas, nieuwkomer in het Challenge-circuit. Mooie opsteker voor de lokale organisatie, die het startveld in kwaliteit flink zag groeien. Thuisfavoriete Barbara Riveros neemt het op tegen de Britse topfavoriete Lycy Byram (winnares Clash Miami) en haar landgenote Laura Siddall. Verder de Argentijnse toppers Romina Balena en Romina Biagioli. De mannen dan: Matt Hanson verdedigt zijn zege van vorig jaar toen het nog een gewone halve was. Verder nummer twee van Miami: Tom Bishop, de Argentijn Luciano Taccone, en Brazilianen Igor Amorelli en Fernando Toldi. De Chileens hoop bij de mannen is gevestigd op Felipe van de Wyngard.

Africa Triathlon Cup Nelson Mandela Bay/Europe Cup Melilla

Op naar Afrika. In het zuidelijkste puntje staat na de Ironman eerder nu de Africa Triathlon Cup Nelson Mandela Bay op het programma. Op de startlijst vier Nederlanders: Richard Murray, Dorian Horsten, Barbara de Koning en Rachel Klamer. Even afwachten of Rachel kan starten, want afgelopen weekend bleek ze Covid onder de ledenen te hebben. Helemaal in het noordelijke puntje van het donkere continent ligt de Spaanse enclave Melilla. Daar opent het seizoen van de Europe Triathlon Cup voor zowel elite als junioren. In deze race normaliter altijd wel een groepje Nederlanders, nu is alleen Eva Cornelisse afgereisd naar de door Marokko ingesloten Spaanse kuststad.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.