De kleinere wedstrijd: zwemloop Vlissingen (4)

VRIJDAG – In de reeks ‘kleinere wedstrijden’ zijn we toe aan de zwemloop van Vlissingen. Morgen – zaterdag 18 maart – staat ze op de kalender. In totaal zijn 76 deelnemers ingeschreven. Mede-organisator Kobus Botman is er best tevreden over. ,,Met name op de korte afstand doen veel dames mee” aldus de Zeeuwse triathlonmaster en lid van het organiserende Dynamica.

De Vlissingse zwemloop is in zoverre bijzonder dat het de oudste in Nederland is. De eerste was in 1986, waarmee duidelijk dat ons land eerst triathlons had en kort daarna pas zwemlopen. Organisatoren van het eerste uur waren Lein Lievense en Sjaak Sinke. Zij opereerden onder de vlag van Triathlon Vereniging Zeeland. De eerste zwemloop werd gewonnen door Adrie Flipse, die daarna nog een stukje ging schaatsen op het Veerse Meer (want het was januari en winter). Toen al deden 150 deelnemer uit heel Nederland mee. De eerste wedstrijden trokken meteen al toppers: Nick Marijnissen won voor Menno Oudeman en de sterke Zeeuw Adrie Flipse. Joop Withagen – directe familie van Nick – won bij de vrouwen.

De zwemloop werd tot en met 2002 in het oude zwembad van Vlissingen gehouden. Na 34 jaar ging het oude bad dicht en werd gesloopt om plaats te maken voor het gloednieuwe Vrijburgbad. De zwemloop verhuisde uiteraard mee. De wedstrijden waren vaak in het laatste weekend van januari, meestal het allereerste duursportevenement van het nieuwe jaar. Zeeland was in de jaren daarna de provincie waar de zwemlopen echt groeiden: Hulst, Oostburg, Middelburg, Sluis, Zouteland, Heinkenszand en Kapelle bijvoorbeeld. Er ontstond een circuit: het Zebra-circuit vernoemd naar de provincies Zeeland en Brabant, want ook Bergen op Zoom, Roosendaal. Hoogerheide en Breda gingen mee doen.

In de beginjaren stonden er gemiddeld wel 150 of meer atleten aan de start. Ook de jeugd was toen in groten getale vertegenwoordigd. Later liepen de deelnemersaantallen terug. Bijvoorbeeld ook toen in de jaren negentig het aantal wegduathlons en later ook crossduathlons in het voorjaar groeide. Deelnemers hadden dan vaak al in de eerste maanden van het jaar in de weekends de keuze uit zowel zwemlopen als duathlons. In 2008 was de schnitt eruit en werd de voorlopig laatste zwemloop gehouden. Acht jaar later pakte onder meer Kevin de Pagter de draad weer op en ging de zwemloopreeks Vlissingen door, nu onder de vlag van atletiekclub Dynamica. Uiteraard ging de race in de coronajaren ook even niet, zodat – als we goed geteld hebben – we dit weekend toe zijn aan de 32e editie.

De accommodaties zijn uitstekend in Vlissingen. Het overdekte Vrijburgbad is een echt wedstrijdbad met tribunes en al. Daarna buiten komen de atleten langs de atletiekbaan van Dynamica, waar de zwemlopers later kunnen uitlopen. Het spreekt voor zich dat kleed- en douchegelegenheid in ruime mate voorhanden zijn. Arno Lambrecht en Angela Krijgsman zijn twee favorieten op de lange afstand. Ongetwijfeld gaat ook de familie Koole weer in de prijzen vallen. De wedstrijden beginnen deze allicht zonnige Zeeuwse zaterdag (de 3 Z’s) om 13.15 uur. Iedereen van harte welkom om deze zwemloop-klassieker mee te maken.

Erelijst zwemloop Vlissingen

1986: Adrie Flipse – ?

1987: ?

1988: ?

1989: Nick Marijnissen – Joop Withagen

1990: Nick Marijnissen – Irma Heeren

1991: Niels Koole – Irma Heeren

1991: Harm Huntjens – Terese van Lare (zeezwemmen)

1992: J0-An Mudde – Irma Heeren

1993: Marcel Molendijk – Irma Heeren

1994: Ron Vermaat – Irma Heeren

1995: Jan Bart Jasperse – Irma Heeren

1995: Martin Lensen – Saskia Herrebout (Bel)

1996: Niels Koole – Mitzy Nieuwenhuizen

1997: ?

1998: ?

1999: Johan van den Branden – Terese van Lare

2000: ?

2001: Remy Vasseur – Johan van den Branden

2002: Ronnie Babijn – Mitzy Nieuwenhuizen

2003: Floris-Jan Koole – Cindy Brusse

2004: Denns Devriendt (Bel) – Birgit Lavrijssen

2005: Rob Musters – Bianca van de Kieboom

2006: Gerbert van de Biggelaar – Marleen van de Graaf

2007: Erik-Simon Strijk – Anne Kwist

2008: Wim van de Wiele (Bel) – Anne Kwist

2015: Tim Brydenbach (Bel) – Maria Oorsprong-Alta

2016: Arno Nackaerts (Bel) – Patricia van Uffelen

2017: Lars Baeyens (Bel) – Nele Vermeulen (Bel)

2018: David de Grooff (Bel) – Juriena de Vries

2019: Sybren Baelde (Bel) – Lynn Lossie

2022: Sam Kraaijeveld – Marleen van Roessel

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.