Noorse Solveig Lovseth wint triathlon op Europese Spelen; Barbara de Koning 13e – WTJ 2940

DINSDAG – De Europese Spelen zijn vorige week woensdag begonnen in het Poolse Krakow. Hoewel het publiek het bij veel sporten laat afweten was dat dinsdagmorgen bij de vrouwentriathlon niet het geval. En dan te bedenken dat de race werd afgewerkt in de stromende regen.

Noorwegen boven

Winnares was de Noorse Solveig Lovseth. Het zilver ging naar de Oostenrijkse Julia Hauser en België haalt brons met Jolien Vermeylen. Barbara de Koning eindigt op een 13e plaats. Marit van den Berg sluit de rij op een 41e plaats. Acht vrouwen stappen tussentijd uit. De wedstrijd in de stromende regen kreeg na het zwemonderdeel waarin een flinke groep kort achter elkaar uit het water kwam twee fietsers op kop: d eBritse Sophie Alden en Mathilde Gautier uit Frankrijk. Weldra sloten nog 13 triatletes waaronder Barbara de Koning aan. Het was voor de Nederlandse de tweede keer dat ze ‘Spelen’ meemaakte. Eerder deed ze mee aan de Youth Olympic Games in Buenos Aires.

De groep bleef goed samen en ook op de tien kilometer lopen duurde het even vooraleer er tekening in de strijd kwam. Barbara viel wel terug naar eerst een 15e, maar uiteindelijk dus 13e plek. Vooraan demarreerde Lovseth en alleen Hauser, Vermeylen, Selina Klamt, Audrey Merle en Jule Behrens konden aanvankelijk nog volgen. Daarna werd het een afvalrace en bij de volgende aanval van de Noorse had de concurrentie het nakijken. Opvallend dus hoe na mannen als Kristian Blummenfelt en Gustav Iden nu ook de Noorse vrouwen aan een opmars bezig zijn. Dat belooft wat voor de Mixed Relay op de Spelen in Parijs, waar Noorwegen overigens in Tokyo nog ontbrak.

Nederland is in Krakow vertegenwoordigd met vier atleten. Morgen komen Donald Hillebregt en Mitch Kolkman in actie. Vanochtend waren Barbara de Koning en Marit van den Berg aan de beurt en zaterdag zitten ze als kwartet in de Mixed-Relay. 48 landen doen mee aan de Europese Spelen, 6000 sporters en 29 sporten. Op de eerste Europese Spelen in Bakoe was er meteen succes voor Nederland met Rachel Klamer, die zilver haalde achter Olympisch kampioene Nicola Spirig. Vier jaar later in Minsk was er geen triathlon.

Het is de Europese tegenhanger van de Aziatische Spelen en de Panamerikaanse Spelen. De Europese Spelen worden georganiseerd door de Europese Olympische Comités en vinden plaats in het jaar voorafgaand aan de eerstvolgende Olympische Zomerspelen. Niet elk land stuurde haar beste atleten. Ook Maya Kingma, Rachel Klamer en Richard Murray ontbreken b.v.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.