Ironman 70.3 Lanzarote voor Nieschlag en Haug; Michiel de Wilde 30e, Heleen Moes 17e – WTJ 2793

ZATERDAG – De Ironman 70.3 van Lanzarote leverde een fraaie Duitse dubbelslag op. Bij de mannen won Justus Nieschlag de titanenstrijd met de verrassende Mathis Margirier uit Frankrijk. Er moest een eindsprint aan te pas komen om te bepalen wie de wedstrijd naar zijn hand zette. Veel eenvoudiger had Anne Haug het bij de vrouwen. Nadat ze vorig jaar nog geklopt werd door de Britse Katrina Matthews was de oud-Hawaii winnares nu wel de sterkste van het veld.

Justus Nieschlag focust zich nog niet helemaal op de halve afstanden. De kans dat de Duitser aan de Spelen in Parijs mee doet, is immers ook nog aanwezig. De paar halves, die Nieschlag deed, waren wel succesvol. Zo won hij vorig jaar IM 70.3 Kraichgau en was eerder ook al succesvol op de Challenge Mallorca. De Nederlandse pro’s kwamen uit op een dertigste plaats voor Michiel de Wilde en een zeventiende plek voor Heleen Moes.

Nieschlag opende de wedstrijd op het zwemonderdeel als snelste, maar toen waren de echte verschillen uiteraard nog niet gemaakt. De oud-wereldkampioen triathlon bij de militairen ging er op het zware parcours meteen vandoor en kreeg de Fransman Margirier mee. Kort daarna was de kopgroep uitgegroeid tot een viertal, want ook de Deen Thor Bendix Madsen en een tweede Duitser Rico Bogen sloten aan. Titelverdediger Daniel Baekkegard moest op de fiets dik 2 minuten toegeven.

Beslissing blijft lang uit: Fransman verrast zeer

De 20 kilometer lopen brachten lange tijd nog geen beslissing. Weer trok Nieschlag ten aanval, maar de veerkracht van de Fransman Margirier was groter dan verwacht. Sterker nog: de aanvankelijke achterstand van een halve minuut werd recht getrokken en het kwam op de laatste meters aan voor de eindzege. Nieschlag had daarin net wat meer energie over dan Margirier, die voor zijn inhaalslag een behoorlijke krachtsinspanning had moeten leveren. Slechts 15 seconden scheidden de Fransman van een eerste grote overwinning.

Thor Bendix Madsen werd net als vorig jaar derde, maar wel al op 1.54 minuten. Daarna volgde de Duitser Rico Bogen en titelverdediger Daniel Baekkegard werd vijfde. Eerste Belg was Pieter Heemeryck ope en zesde plaats met daarna de Brit Josh Lewis, de Fransman Yvan Larrige en de sterk vanuit de achterhoede teruggekeerde Belg Dieter Comhair op een negende plaats. De Amerikaan Colin Szuch maakte de top tien compleet.

In het grote geweld kon Michiel de Wilde niet mee. De Amsterdammer finishte als dertigste op 24 minuten van de winnaar.

Anne Haug overklast het hele veld

Als Anne Haug geen tijd verspeeld bij het zwemmen, komt ze vaak heel ver in de grote races. De Duitse kan immers vertrouwen op haar loopcapaciteiten. Op die manier kreeg ze vanochtend bij Playa de Blanca het ideale scenario. Na 26 minuten keerde ze samen met de Britse favorietes Kate Curran en India Lee terug op het strandje. Ook de Italiaanse Fabia Maramotti zat daar nog bij, maar zou uiteindelijk achter Heleen Moes als 18e de finish bereiken.

Bij het fietsen keerde een andere Italiaanse – Elisabetta Curridori – terug naar voren, al liepen de achterstanden al snel gigantisch op. India Lee wist Anne Haug nog enigszins te volgen, maar eenmaal in de tweede transitie had de 2019 Hawaii-winnares een voorsprong van anderhalve minuut op de Britse en al bijna 9 minuten op Curridori. De bijna halve marathon was daarna appeltje-eitje voor Anne Haug. Ze hoefde zich niet meer in te spannen, maar maakte er toch een harde trainingstocht van, waardoor ze met een van de grootste voorsprongen op een IM 70.3 wist te winnen. De marge op India Lee: 11.50 minuten. Om het podium vol te maken moest Anne zelf bijan 2o minuten wachten. Elisabetta Curridori redde het met kort daarna de Britse Kate Curran als nummer vier. Daarna volgde de verrassende Spaanse Anna Guer Raja, die indruk maakte met de tweede looptijd. Haugs lopen ging in 1.16.28 en Raja deed er 1.25.55 over, het zegt alles over de suprematie van Haug. De tweede Britse was Lydia Dant op een zesde plaats, gevolgd door landgenote Rebecca Anderbury. Prima prestatie van Astrid van Cauwelaert, die op 29 minuutjes van Haug achtste werd. De Belgisch Limburgse komt uit voor EDO Sports en debuteert nu bij de pro’s. Ze liet een sterker gewaande Emilie Morier uit Frankrijk bijvoorbeeld achter zich. De Canades Danielle Fauteux maakte de top tien compleet.

Heleen Moes: ‘Niet wat ik hoopte’

Voor Heleen Moes was een top tien klassering geen doel op zich. Ze wilde ervaren hoe het er aan toe gaat tussen de ‘grote dames’. Haar pro-debuut dus als opwarmertje voor een Iroman later dit jaar, waarvan ze nog niet weet welke precies. ,,Ik wist met dit stoere startveld wel dat hier geen top tien te behalen viel. Straks op de heles krijg ik een beter beeld hoe mijn prestaties zich verhouden tot de andere pro’s”, zo temperde de Arnhemse tevoren al te hoge verwachtingen.

Heleen verliet de Oceaan bij Playa de Blanca als veertiende op 4,5 minuut van het groepje Haug. Of haar maag het zwemmen goed verwerkt had, is onzeker. Want na 5 kilometer fietsen moest Heleen een eerste keer overgeven. ,,Maar ik dacht: eerste race, dat wordt geen DNF.” Dus zette ze door, maar wel groeide haar achterstand. Zo’n half uur na de Duitse koploopster kwam Heleen met haar fiets als 15e pro in T2. Jammer genoeg kon ze op het lopen ook niet meer de kracht zetten, die ze normaliter op dat onderdeel kan benutten. Ze zakte nog een enkel plaatsje terug naar de 17e op 46.54 minuten van Haug.

,,Niet waar ik op hoopte, lopen is mijn sterkste onderdeel. Maar het was vandaag niet wat het zou kunnen zijn. Het is zoals het is. Even flink balen en dan weer vooruit kijken.”

Van de agegroupers was de Belg Nick Thijs de sterkste. Ivor Feunekes haalde een keurig tiende plaats en podium-zilver bij de M18. Meteen achter hem werd Wouter Wippert elfde. Met ook Mitch Wismans in de hogere regionen, hadden we drie Nederlandse agegroupers in de top 20. Snelste bij de vrouwen: de Britse Abigail Bedwell.

ZATERDAG 18 MAART: IRONMAN 70.3 LANZAROTE (SPA)
M:
36.Michiel de Wilde 4.19.22 (30e pro)
43,Ivor Feunekes 4.23.41 (2e M18)
45.Wouter Wippert 4.25.24 (4e M30)
55.Mitch Wismans 4.33.03 (4e M18)
138.Rens de Ridder 4.59.51 (11e M18)
400.Godert de Zoeten 5.46.00 (41e M25)
422.Henk Heemskerk 5.50.51 (26e M55)
567.Pepijn Meijer 6.22.50 (78e M35)
579.Janus Steyn 6.25.31 (53e M25)
587.Daan Meijer 6.27.11 (85e M50)
612.Harm Ebbens 6.34.19 (94e M40)
613.Frederick Bruinsma Fogerty 6.34.35 (55e M25)
623.Wouter den Dekker 6.36.02 (82e M45)
631.Reinder Ebbens 6.39.13 (98e M40)
682.Ralph Metten 6.55.20 (91e M45)
732.Arie van der Kuil 7.09.59 (108e M40)
771.Peter de Jeu 7.32.03 (118e M50)
V:
20.Heleen Moes 5.03.42 (17e pro)
47.Wenda Zuiddam 5.37.20 (5e F35)
78.Cunera Koeleman 6.07.52 (12e F40)
144.Marloes Vos 7.07.32 (1e PC)

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.