EK RBR Caorle: Marion Legrand (1e keer) en Benjamin Choquert (4e keer) Europees Kampioen – WTJ 2795

ZATERDAG – Twee grote wedstrijden vandaag, Voor triathlon was dat de Ironman 70.3 op Lanzarote, thuishaven van talloze triatleten. Voor duathlon was dat het Europees kampioenschap. Vroeger dan ooit eigenlijk, want voor de meeste duatleten was dit EK in Venice-Caorle meteen de eerste wegwedstrijd. Lastig inschatten wie dan in topvorm verkeerd c.q. het beste de winter is doorgekomen,

Het antwoord is dat Marion Legrand en Benjamin Choquert dat zijn. Andermaal dus dubbel Frans succes, jammer dat beide atleten waarschijnlijk niet in Parijs 2024 te zien zijn. Duathlon/run-bike-run is vooralsnog geen Olympisch nummer.

Benjamin Choquert grijpt vierde titel

Choquert heroverde zijn titel op zijn landgenoot Maxime Hueber Moosbrugger, die nu net naast het podium bleef. Het was al weer de vierde Europese titel voor de man uit Vandœuvre-lès-Nancy, die vooral op de hardlooponderdelen van uitzonderlijke klasse is. Het was afwachten wat triatleet-pur-sang Mario Mola kon uitrichten. De Spanjaard is drievoudig wereldkampioen triathlon, maar komt er de laatste jaren niet meer aan te pas. Hij besloot zijn geluk te beproeven in de run-bike-run. Met succes, want Mola scoorde brons achter Choquert en de sterke Belg Arnaud Dely.

Thomas Cremers netjes twaalfde

Van de Nederlanders kwam Thomas Cremers als snelste over de meet. De Gelderlander scoorde een twaalfde plaats. De andere landgenoten moesten met een plaatsje buiten de top 25 genoegen nemen. De eerste 5 kilometer zorgden voor de eerste afsplitsing van zes atleten: Dely, Mola, Hueber-Moosbrugger, Martin Morales, Choquert en Herran Aguilar. Drie Spanjaarden, twee Fransen en een Belg dus. Als dertiende stond Thomas Cremers bij zijn fiets. Op de fiets kwamen groepen samen en liepen de verschillen niet noemenswaardig op.

Lopen dan maar. Een langgerekt lint voor 1 lange sprint van 2,5 kilometer. Het ging bruut hard en dat ligt de kleine krachtpaters Choquert wel. Met lichte voorsprong op Arnaud Dely greep hij zijn vierde titel. Daarna volgde dus Mario Mola, die dan op het zwemmen tegenwoordig tekort schiet, op de andere onderdelen staat ‘Mooie Mario’ zijn mannetje. Maxime Hueber-Moosbrugger knokte voor wat hij waard was, maar moest goud toch inleveren voor de chocolade medaille. Tweede Spanjaard was de als vijfde finishende Javier Martin Morales. De zesde plaats ging naar derde Fransman Nathan Guerbeur, waarna opnieuw een Spanjaard de finish bereikte: Urko Herran Aguilar. Na veel ESP, FRA en 1 BEL was de achtste plaats voor de eerste Brit Hugo Milner. Voor eigen publiek redde Samuele Angelini de Italiaanse eer met positie negen en tiende was dan de Portugees Hugo Fugueiredo, tevens Europees U23-kampioen.

Veertien seconde was Thomas Cremers verwijderd van een top tien klassering. Hij werd twaalfde (elfde elite). Daan de Groot maakte weer indruk tijdens het fietsen, tweede snelste tijd. Voor de in Zwitserland woonachtige Hellas-atleet een fraaie zestiende plek. Daarna volgde Valentin van Wersch als 21e (6e U23), Mischa Hermans als 27e, Jeroen Bakker als 31e, Joep Staps als 34e en Stijn Jansen als 36e op een totaal van 41 atleten.

Portugees belotenkampioen; Valentin van Wersch sterk zesde

Van die 41 waren er 18 nog geen 23 jaar. Dus allen uitkomend in de U23. De Portugese kampioen Fugueiredo noemden we al. Zilver ging naar de Brit Simon Davis, brons naar de Italiaan Alberto Bartolomeo Demarchi. Op iets meer dan een minuut van de winnaar haalde de in Spanje studerende Valentin van Wersch een zesde plaats, een plekje beter dan vorig jaar in Bilbao. Voor Mischa Hermans was een elfde plaats weg gelegd. Van de Belgen deed Stef Corthouts het goed met een vierde plaats.

Dubbel Frans succes dankzij Marion Legrand

Was Lanzarote een dubbel Duits succes, het EK werd ‘Une double France’, want Marion Legrand mocht als eerste het finishlint aanraken, een fractie later gevolgd door World Games-winnares Maurine Ricour uit Belgie. Brons ging naar de Italiaanse Giorgia Priarone. Voor Legrand was het de eerste internationale titel. Vorig jaar was ze al wel de beste in haar land op de Franse kampioenschappen. Voor het Nederlandse duo was de top tien helaas niet gereserveerd. Karin Nieuwenhuijsen verbeterde zich ten opzichte van Bilbao wel twee plaatsen en werd nu 13e. Marieke Brouwers deed vorig jaar wel de kampioenschappen lange afstand duathlon, maar in dit sprintgeweld kwam het op hoge snelheid aan. Marieke finishte als 23e. Er was op meer gerekend, maar het tekent ook de progressie van de internationale duathlonwereld.

Bragmayer na Arena Games winst nu achtste

Na Priarone was er een klein gaatje tot de nummer vier: de Spaanse Maria Varo Zubiri. Vijfde werd oud-kampioene Sandra Illes uit Oostenrijk. De Hongaarse Zsanett Bragmayer, vorige week nog laureaat op de Arena Games Sursee eindigde nu achtste met daarachter twee Italiaansen. De tweede, die dus tiende finishte was Asia Mercatelli. Zij was daarmee royaal de snelste van de U23 met op zilver een tweede Italiaanse Chiara Lobba. Brons ging naar de Spaanse Marta Romance.

Helaas geen Nederlandse junioren aan de start. Bij de jongens bestond de top drie uit: kampioen Nicolo’ Astori uit Italie, Joao Nuno Batista uit Portugal en de Italiaan Lorenzo Pelliciardi. Bij de meisjes was het podium volledig Italiaans: kampioene Noemi Bogiatto, Eleonora Demarchi en Alice Alessandri. De laatste is een dochter van voormalig duathlontopper Alessandero Alessandri.

Medaillespiegel nog zonder Nederland

Morgen komen de Agegroupers op de standaard afstand nog in actie en is de Mixed Relay met ook Nederland aan de start. Na de eerste dag ziet de medaillestand er als volgt uit:

1.GB 20-16-14
2.Italie 12-6-9
3.Frankrijk 5-1-2
4.Portugal 1-1-0
5.Ierland 1-0-1
6.Polen 1-0-0
7.Belgie 0-2-1
8.Duitsland 0-2-0
9.Oostenrijk 0-1-1
10.Hongarije 0-1-0
Tsjechie 0-1-0
Zwitserland 0-1-0
13.Spanje 0-0-1

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.