Zwemloop Vlissingen voor Lambrecht en Van Loenen; CrossRBR Workum voor Pijpker en Baart; Challenge Chili en Shirin wint World Tour – WTJ 2796

ZONDAG – Uit de zaterdagwedstrijden hadden jullie de zwemloop Vlissingen, maar ook de crossduathlon Workum nog tegoed. Geografisch ver uit elkaar, maar allebei fijne duursportevenementen. En je weet het: aan de nationale wedstrijden/wedstrijdjes schenken wij mintens zo veel aandacht als aan de buitenlandse. Voordeel van racen in eigen land: milieubewust (geen vliegtuig of lange autorit) en je houdt er de Nederlandse organisaties mee overeind. Dat is nodig, want de laatste weken werden we iets te veel geconfronteerd met evenementen die omvallen of dreigen om te vallen.

Zaterdag was dat gelukkig niet het geval in Vlissingen bij de zwemloop van Dynamica. Met 70 deelnemers toonde mede-organisator Kobus Botman zich tevreden. Zij allen zwommen in het Vrijburgbad en liepen hun kilometers in de wijdse Zeeuwse polders eromheen. De winst ging naar ‘zwemloop-specialist’ Arno Lambrecht. De atleet uit het Belgische Kuurne beheerst het fietsonderdeel een stuk minder, maar is in aquathlon veelvuldig winnaar. Ook nu. De bebrilde zuiderbuur bleef Terneuzenaar Alex Eversdijk drie minuten voor. Winnende tijd: 46.04 minuten. De derde plaats ging naar Sander d’Hont uit Sint Jansteen, die als laatste nipt binnen de vijftig minuten bleef. Dorpsgenoot Tom Erpelinck finishte als vierde en Christian Monna uit Spijkenisse was op de vijfde plaats snelste master. Daarachter trouwens al M60-man Pieter van Hal uit Bergen op Zoom. Op de zeventiende plaats kwam de enige vrouw binnen: Dorien van Loenen uit het Brabantse Schijf. Bij de duo’s won Mark van Aert met zijn compagnon.

Een vrouw op de 1/10-zwemloop, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd op de halve waar 16 mannen en 19 vrouwen te water gingen. Broer en zus Stijn en Hilde Koole waren het eerst terug bij de finish voor de entree van het Vrijburgbad. Vader Niels werd vierde, moeder Chantal vijfde. Het spannendst was het duel tussen Hilde Koole en de Vlaamse Deborah Druon: aan de finish slechts 3 seconden verschil. De korste afstanden gingen naar Noud Dammer, Lucia Kerstens, Kees van Wondergem en Brit Dammer.

Rink Pijpker en Mireille Baart winnen crossduathlon

In het Friese Workum wordt naast een triathlon in september de laatste jaren ook een crossduathlon georganiseerd. De winst ging zaterdag naar de Fries Rink Pijpker, die zijn broer Gerard opvolgde als winnaar. De Leeuwarder atleet moest wel tot het uiterste gaan om Bolswarder Sandor Walinga van zich af te schudden. Verschil aan de meet: 2 tellen. Brons ging naar Arjen Bos, eveneens uit Bolsward. Ook hij zat dichtbij, slechts op 18 seconden van de winnaar. De verschillen waren toch klein, want ook Wietse Terwisscha van Scheltinga en Johan Bouma hielden de schade beperkt op de plaatsen vier en vijf.

De race in het Elfstedenstadje bracht 40 individuele atleten en tien duo’s op de been. Snelste vrouw was net als vorig jaar Mireille Baart. Een week na haar winst op de 20 Km. van Alphen won de Wageningse deze crossduathlon. Ze hoefde niet zo heel diep te gaan, want runner-up Liesbeth Hiddema volgde op 3,5 minuut. De derde podiumplaats werd ingenomen door Wieteke Cramer uit het Friese stranddorp Lemmer. Uit Gytsjkerk kwam het duo ‘5 Euro Zuidema’, dat ook overall de snelste tijd op de klokken bracht. Voor het fietsonderdeel moest een pittig stuk langs het Ijsselmeerstrand worden afgelegd.

Challenge Puerto Varas nu wel winst voor Bishop

Revanche voor Thomas Bishop. De Brit werd vorig jaar op de valreep geklopt in de Clash Miami, maar was zondag superieur in Puerto Varas, de nieuwste Challenge race in Chili. Bishop legde de basis voor zijn eindzege tijdens het fietsen, waarop hij een flinke voorsprong nam op de concurrentie. Matt Hanson stroopte de mouwen nog wel op voor een scherp looponderdeel, maar de Amerikaan moest aan de finish als ‘eerste achtervolger’ toch bijna zes minuten toestaand. De derde plaats ging de Australische triatleet Mitchell Cunningham, die de eerste Zuidamerikaan Luciano Taccone uit Argentinie/deelnemer aan de Spelen van Rio voorbleef. Lucy Byram scoorde de dubbel ‘Miami-Puerto Varas’. Deze Britse is er eentje om dit seizoen serieus rekening mee te houden, zoveel is zeker.

En dan wint Shirin van Anrooij ook nog eens de World Tour-race: de Trofeo Alfredo Binda. Na een solo van 24 kilometer. Wat een sportvrouw is ze toch!

En nog zo’n wereldtopper: Jetze Plat, die de halve marathon van New York naar zijn hand zet. Eerste keer op deze afstand en meteen raak. Klasse!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.