Ironman-slots via Nieuw-Zeeland/Zuid-Afrika voor Els, Peter, Colin, Maarten, Tim, Derek en Lotte; IM’s 70.3 met zege Eric – WTJ 2780

DINSDAG – Het bleef afgelopen weekend niet bij de fantastische prestaties van Els Visser en Marlene de Boer, er waren meer Nederlanders die geweldig presteerden in de Ironmans van Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Trouwens ook de 14e plaats van Richard Murray in de eerste World Triathlon Championship Series Abu Dhabi mogen we niet onderschatten. Wie vanaf nu in dit soort wedstrijden top twintig scoort, is er straks bij op de Spelen van Parijs.

Ironman NZ in Taupo, New Zealand on March 4, 2023

Terug naar de Ironmans en ook de aanverwante Ironmans 70.3. Eerste de race in Taupo, een klassieker die al sinds 1985 op de kalender staat en op Hawaii na de oudste Ironman-traditie. Solide race dus (daar kunnen we in Nederland nog wat van leren….), die eerst in Auckland en later naar Lake Taupo verhuisde. Met 708 deelnemers geen uitverkochte wedstrijd overigens, maar laat dat a.u.b. niet het criterium zijn voor de toekomst van een wedstrijd.

Els: Wedstrijd kostte veel energie

Els Visser maakte er een glorieuze tocht van.  Het was haar elfde hele triathlon en tweede Ironman-winst. Eerder won ze de Ironman Maastricht 2018. Dat lijkt nu met alle perikelen rondom dit evenement al weer mijlenver geleden. ,,De race was zwaar”, zo zei Els na afloop. ,,Het was warm, er stond veel wind en het laatste stuk was wind tegen. De wegen waren ook niet super. Veel hobbelen en stuur stevig vast houden. Dat kostte veel energie.”

De zes minuten zwemachterstand had ze ingecalculeerd. ,,Er stonden sterke zwemsters aan de start.” De inhaalslag maakte ze tijdens de laatse 40 kilometer van het fietsen, precies zoals ze had afgesproken met haar coach. ,,Daarop wilde ik voldoende afstand nemen op de concurrentie.” De laatste loopkilometers richting finish gingen niet van een leien dakje. Ze moest daarbij nog overgeven, zowel in de slotfase als direct na de finish. De huldiging liet even op zich wachten, maar al snel stond Els weer te stralen als glorieuze winnares.

Al met al een mooie overwintering voor Els, die eerder tweede werd in Challenge Wanaka en ook in Ironman Busselton, maar daar wel een persoonlijk record van 8.50.49 neerzette. Dat lukte op dit zwaardere parcours niet. Het werd 9.05.44 uur. Els bouwt nu een rustperiode in nadat ze de voorbije weken tussen de trainingen door ook een bezoek bracht aan Gaylene Wilkinson, de Nieuw-Zeelandse die haar bij de schipbreuk doordringen aankeek en zei: Okay, let’s swim. Na acht uur zwemmen bereikten zij samen een onbewoond eilandje. De Nieuw-Zeelandse televisie besteedde er ruimschoots aandacht aan.

Els was een van de zes Nederlanders, die de finish bereikte in Ironman Nieuw-Zeeland. Er kwam zelfs nog een tweede zege tot stand dankzij de in Christchurch woonachtige Peter Fitzweijers, die snelste master werd.

ZATERDAG 4 MAART: IRONMAN TAUPO/NEW ZEALAND
M:
23.Peter Fitzweijers 9.39.07 (1e M40)
98.Roderick Simons 10.59.01 (18e M35)
298.Robin de Goeij 13.10.11 (49e M45)
306.Anton Reiman 13.20.22 (51e M45)
V:
1.Els Visser 9.05.44
125.Anouk Alexander 15.22.57 (12e F50)

Op dezelfde dag/zelfde parcour deden nog eens 800 triatleten mee aan de Ironman 70.3 Taupo. De winst ging naar Dan Plews, zijn derde IM 70.3-zege. De Nieuw-Zeeland was klaar in 4.04.19 uur en liet landgenoten Ben Hamilton (4.05.06) en Thomas Kearns (4.11.14) achter zich. Snelste vrouw was Oliivia Ritchie in 4.49.10. Ook hier bestond het podium uit louter Nieuw-Zeelandse triatletes. Acht minuten na de winnares volgde Hannah Maher op een tweede plaats en weer een minuut verder konden met de finish van Grace Anderson de prijzen worden verdeeld. Twee Nederlanders aan de start, maar wel alletwee op de agegroup-podia. Eric Wattez lag nog enige tijd op een negende plaats, finishte uiteindelijk als 14e. Maar daarmee was hij wel snelste M50. En Coen van Schijndel was de op 1 na snelste M60.

ZATERDAG 4 MAART: IRONMAN 70.3 TAUPO/NEW ZEALAND
M:
14.Eric Wattez 4.40.48 (1e M50)
106.Coen van Schijndel 5.25.32 (2e M60)

Colin Fleming en Derek Farr agegroup-winnaars Zuid-Afrika

Komen we terecht op de zondag gehouden Ironman Zuid-Afrika. Helaas voor de vierde keer getroffen door slecht weer en daarmee inkorten van het parcours. In totaal 776 triatleten waagden zich in de woelige baren, acht daarvan uit Nederland. We hebben het wedstrijdverslag al gehad, de mooie prestatie van Marlene op een vijfde plaats ook. Maar ook Colin Fleming leverde een knappe prestatie als winnaar M18. De in Kaapstad studerende bewegingswetenschapper maakte met succes de overstap van de halve naar de hele afstand.

Colin Fleming (archieffoto)

In zijn ‘Nederlandse’ tijd kwam Colin voor EDO Sports uit bij duathlons/crosstriathlons, inmiddels kent hij het klappen van de zweep op de langere afstanden. Zijn Ironman-debuut eindigde met de 23e tijd in 8.30.32 (jammer dat we de tijden niet officieel kunnen opnemen in de rankings) en de winst in de jongste agegroup. Het levert hem wel meteen een Hawaii-ticket op. Hulde dus voor deze rising star.

Daarmee was de ‘Oranje-koek’ nog niet op, want Derek Farr won bij de masters 60 en Lotte van Trigt scoorde een fraaie derde plaats F35. En jawel hoor, ook zij mogen allebei naar het WK: Derek dus eventueel in Nice, Lotte later op Hawaii. Tel daar ook nog een beresterke vierde plaats M50 voor ‘Trikipedia-vriend’ Maarten Caminada uit Zandvoort en het moge duidelijk zijn dat Nederland een aardig woordje meesprak. Trouwens ook Maarten kan naar het WK. En dat geldt ook voor Tim Soetens! Het kan niet op.

ZONDAG 5 MAART: IRONMAN NELSON MANDELA BAY/SOUTH AFRICA
M:
23.Colin Fleming 8.30.32 (1e M18)
56.Maarten Caminada 9.10.08 (4e M50)
70.Derek Farr 9.25.55 (1e M60)
89.Tim Soetens 9.38.03 (11e M45)
205.Martijn Breuer 10.52.32 (26e M50)
452.Cees Bijleveld 13.49.19 (32e M55)
V:
5.Marlene de Boer 8.22.13
24.Lotte van Trigt 10.09.36 (3e F35)
Janien Lubben DNS

Ironman 70.3 Zuid-Afrika: Hayward en Friebel winnen

Liefst 1304 triatleten kwamen uit op de Ironman 70.3 van Zuid-Afrika. Het was een agegroup-only race met voldoende startbewijzen voor later dit jaar, het WK Ironman 70.3 in Lahti, Als enige bleef Timothy Hayward onder de vier uur. De Zuidafrikaan won in 3.57.52, tegenover Manfred Lambrechts in 4.00.10 uur. Brons was er voor nog een Zuidafrikaan James Stuart Gerber in 4.02.48 uur. Het vrouwenpodium was stukken internationaler met de Duitse Cindy Friebel als winnares in 4.28.05 uur. Zeven minuten later kwam Diana Trubkovich uit Uzbekistan als tweede aan en de thuislandseer werd gered door Lauren Billson in 4.36 uur. Van de Nederlanders waren Lottes vriend Tijn Huberts en Agnes Nieburg de besten. Agnes haalde zilver bij F55. Tijn en Agnes gaan allebei ‘door voor de volgende ronde’ oftewel het WK Lahti. Voor Jerry Kenbeek was het even wachten voor hij het verlossende bericht kreeg dat zijn veertiende plaats voldoende was voor deelname aan het WK. Maar uiteindelijk barste de euforie los en kan het ticket Finland besteld worden.

ZONDAG 5 MAART: IRONMAN 70.3 NELSON MANDELA BAY/SOUTH AFRICA
M:
56.Tijn Huberts 4.44.25 (6e M30)
136.Jerry Kenbeek 5.12.32 (14e M45)
264.Bart Bogaers 5.37.53 (40e M25)
V:
39.Agnes Nieburg 5.17.31 (2e F55)
127.Claudia van der Poel 5.53.35 (14e F40)

IM 70.3 Punta del Este wederom voor Scarabino

Zonder Nederlanders, maar wel van de Ironman-kalender was zondag de Uruguayaanse race in Punta del Este. Deze Ironman 70.3 werd gewonnen door Federico Scarabino, de beste triatleet uit Uruguay. Hij won vier jaar (!) terug ook de laatste editie van dit evenement, waarna het een aantal pandemiejaren niet kon dorgaan. De winnende eindtijd van 4.03.21 uur was ruim voldoende om de Braziliaan Guilherme Guido Valenta Palma (4.11.48) achter zich te laten. Een tweede Braziliaan – Marcelo Bodanese scoorde brons. Snelste vrouw was wel een Braziliaanse: Flavia Meyer in 4.41.25 uur. Zij klopte de Argentijnse Luisina Viletto met vijf minuten en diens landgenote Maria Florencia Fraga finishte in deze Zuidamerikaanse wedstrijd als derde.

La Paz en Zuidamerikaanse titelstrijd

World Triathlon had naast Abu Dhabi nog twee races op de rol staan. In het Mexicaanse La Paz was de Americas Triathlon Cup, gewonnen door de Canadezen Aiden Longcroft-Harris en Dominika Jamnicky. Het was er 28 graden. Iets minder warm (21 graden) in het Chileense Villarrica waar de Zuidamerikaanse kampioenschappen plaats hadden. De titels gingen naar de Braziliaan Kaue Willy en de Argentijnse Romina Biagioli. Zilver en brons gingen naar Antonio Bravo Neto en Felipe Bianchi uit Brazilie. Zij finishten 3e en 7e, omdat er nog een aantal niet-Zuid Amerikanen tussen zaten. Tweede bijvoorbeeld werd de Slovaakse speedy-zwemmer Richard Varga. Bij de vrouwen zilver voor de Argentijnse Moira Miranda en brons voor de Chileense Dominga Elena Jacoma Espinoza. Tussen hen in was het nog wel de Slovaakse Ivana Kuriackova op een tweede plaats.

Diksmuide triathlon is er vroeg bij

Tenslotte wat dichterbij huis de allereerste triathlon nota bene in het eerste maartweekend in Diksmuide. De Belgische wedstrijd bleef ook een Belgische aangelegenheid met Wout Ghielens, Dries Cannaerts en Jasper Devos bij de mannen en Hasse Fleerackers, Eline Debecker en Anne-Sophie Geentjens in vroege vorm met als bewijs de podiumplaatsen in deze volgorde in het nog frisse Diksmuide, waar binnen gezwommen werd en vervolgens de fietsers met het tijdverschil van het zwemmen vertrokken.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.