Nicole van der Kaay winnares World Cup New Plymouth; Claire Michel achtste; Gwen Jorgensen 14e; Geelong/Hell of West – WTJ 2803

ZONDAG – Het is een belangrijke graadmeter richting de tweede World Triathlon Championship Series in Yokohama. Vannacht Nederlandse tijd werd in New Plymouth de World Cup race afgewerkt. Een wedstrijd over de sprint afstand, die bij de vrouwen werd gewonnen door Nicole van der Kaay.

De 26-jarige Van der Kaay (haar grootvader emigreerde in de jaren vijftig van Nederland naar Nieuw-Zeeland) verkeert in bloedvorm. Ze won deze winter Down Under elke wedstrijd waaraan ze mee deed. Wanaka Oceania Cup, Taupo Oceania Cup, vorige week Devonport Oceania Cup en nu dus ook de grootste van deze vier races: World Cup New Plymouth. Het Nieuw-Zeelands succes werd gecompleteerd door Ainsley Thorpe, die negen seconden na Nicole als tweede binnenliep. De derde plaats was voor een triatlete uit een absolute top triathlonnatie: Solveig Lovseth uit Noorwegen, 17 seconden na de winnares.

Vervolgens waren de verschillen kleiner: de Mexicaanse Rosa Maria Tapia Vidal sleepte er een vierde plek uit met de Australische Sophie Linn in haar kielzog. Daarna volgden de Portugese Maria Tome (niet in eigen land in Quarteira dus), de beste Amerikaanse Erika Ackerlund en de Belgische Claire Michel op plaats acht. De top tien was vol met Olivia Thornbury als derde Nieuw-Zeelandse en de eerste Australische Kira Hedgeland. Gwen Jorgensen moest dit keer genoegen nemen met een 14e plaats. Ze miste de slag bij zwemmen en fietsen. Nederlandse triatleten deden niet mee.

Emma Jeffcoat kwam als eerste uit het water. Zes tellen later was Nicole van der Kaay ook zo ver om als vierde te gaan fietsen. Op het fietsonderdeel drukte Claire Michel het gaspedaal regelmatig in. De kopgroep bestond uit 16 triatletes. Bij het lopen was Nicole ongenaakbaar. De zege kwam meer dan terecht bij de 26-jarige blondine.

Hayden Wilde voor eigen publiek

Het was voor het thuispubliek genieten in New Plymouth, want niet alleen bij de vrouwen haalden de Kiwi’s goud en zilver. Ook bij de mannen was dat het geval. Hayden Wilde stelde orde op zaken na z’n lekke band in Abu Dhabi. Hij was de overtuigende winnaar van deze eerste World Cup van het nieuwe seizoen. De nummer drie van de Spelen liet zijn jongere landgenoot Tayler Reid achter zich. Bij het lopen kende Wilde geen genade voor zijn tegenstanders. Hij won met 35 seconden voorsprong op Reid, die maar nipt de Portugees Ricardo Batista de baas bleef. Daardoor bleef de clean sweep uit, want de volgende Kiwi Dylan McCullough eindigde als vierde. Brandon Copeland was op een vijfde plaats beste Ozzie. Favorieten als Tyler Mislawchuk (10e) en Ben Dijkstra (12e) kwamen er dit keer niet aan te pas.

Hell of The West voor Neumann en Gentle

De Hell of the West halve triathlon is gewonnen door Max Neumann in 3.20.11. Ruim acht minuten was het vervolgens wachten tot Kieran Storch zich als tweede meldde aan de finishlijn. Josh Amberger moest 10.45 minuten incasseren, maar was nog altijd goed voor plaats drie. Daarna volgden Fraser Walsh en Edward Vining. Bij de vrouwen een mooi duel tussen Ashleigh Gentle en Ellie Salthouse al was bij het lopen het pleit toch snel beslecht in het voordeel van Gentle. Aan de streep was het verschil 3.44 minuten. De rest deed nauwelijks mee in de race: Kylie Simpson volgde op 17.47 minuten als derde, waarna Shannon Sutton en Sarah Thomas het quintet vol maakten.

Ironman 70.3 Geelong voor Phillips

De Ironman 70.3 in het Australische Geelong was ook een spannende, want na 3 uur en 40 minuten sporten was Nieuw-Zeelander Mike Phillips toch maar 39 seconden uitgelopen op de nummer twee Steve McKenna. Brons ging naar Nicholas Free op 1.47 minuten van de winnaar en ook Caleb Noble en Kye Wylde zaten goed van voren zozeer dat ze de plekken vier en vijf innamen.

Lotte Wilms prolongeert titel niet, wel weer podiumplaats

Voor Lotte Wilms zijn de Europese wintermaanden drukke wedstrijdweken. In de Ironman 70.3 Geelong mocht ze niet ontbreken. Ze verdedigde immers haar titel. Het lukte weliswaar niet, Grace Thek en ook Radka Kahlefeldt waren dit keer sterker. Maar opnieuw een podiumplek, ik geef het je te doen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.