De overmacht van Diede Diederiks op WK Ibiza, wat wordt dat zaterdag? Titels voor Sebastian Carabin en Patrick Jansen – WTJ 2839

WOENSDAG – Flora Duffy kan het, maar Diede Diederiks kan het ook: het hoogste bereiken op meerdere varianten in multisport. Ze excelleert in duathlons, op de midden afstanden en in crosstri- en duathlons. En Diede is een winnaarstype. Ze gaat voor het hoogste en heeft in betrekkelijk korte tijd (5 jaar in de sport) al veel bereikt. Vandaag – 3 mei – kwam daar een nieuw hoogtepunt bij: wereldkampioene crossduathlon.

Alleskunner Diede

In het zonnige San Antonio op Ibiza veroverde de Rotterdamse de mondiale titel. Op een pittig parcours liet Diede duidelijk blijken wie de sterkste van de dag was. Al na de eerste 5,8 km. lopen had ze bijna 40 seconden voorsprong op de Slowaakse Kristina Lapinova. Anne Zehnder en Carina Wasle konden ook nog enigszins volgen, maar bij hun wissel zat Diede al 50 seconden op de fiets.

Reuzevoorsprong voor Diede

En het werd nog gekker: Diedes voorsprong groeide en groeide en voor de volgers langs de kant leek het alsof er maar 1 deelneemster mee deed. Het slagveld wat de EDO Sports-atlete aanrichtte was gigantisch. Er kwamen op de ATB nog eens 5,5 minuut bij haar toch al enorme voorsprong. Daar kon zelfs een lekke band in de finale van het fietsen niets meer aan afdoen. Het was bij de afsluitende 3 km. niet meer de vraag of Diede wereldkampioene zou worden, maar alleen nog met hoeveel voorsprong. Het werden er uiteindelijk 7.12 minuten. Een giga-marge natuurlijk, zeker als het een WK betreft. De concurrentie was zo goed als vernederd. De Zwitserse Anna Zehnder haalde zilver, de Spaanse Eva Garcia Gonzalez (45 lentes jong!) brons en de rappe loopster Kristina Lapinova verloor te veel tijd op de ATB en pakte zo de vierde plek. Vijfde dan weer een Spaanse Enara Oronoz Mateo met vervolgens routinier Carina Wasle op zes.

Diede is pas op haar 27e gaan mountainbiken. ,,Maar ik vind het een geweldige afwisseling met de wegtriathlons. Ik ben bij Zehnder gebleven in de eerste helft van de run, maar tot het parcours wat technischer werd, liep ik van haar weg en vervolgens heb ik alle power in het fietsen gestoken. In de tweede ronde had ik een lekke band, maar het was in de afdealing en vanaf daar niet zo moeilijk meer, dus ik slaagde erin om de voorsprong te houden.”

Meteen daarna het zwembad in: trainen voor PTO

Kort na haar wereldtitel lag Diede Diederiks al weer in het zwembad voor een zwemtraining. Dat was (volgens haarzelf) nodig met het oog op haar deelname zaterdag aan de PTO Open Europe race, waar ze samen met andere Nederlanders als Lotte Wilms, Els Visser en Youri Keulen in uit komt. Partner Robert de Korte is net op Ibiza na zijn vijfde plaats zondag in de Powerman Alsdorf. In zijn koffer het DeBoer-wetsuit wat via Ruud en Robert tot bij Jan Frodeno moest komen. Jan, die zaterdag het ultieme duel met Kristian Blummenfelt aangaat. Een wereldprimeur zonder wereldtitel, gek idee eigenlijk.

Terug naar Diede, die in afwachting van Robert, even een praatje maakt met Ruud. ,,Ik ben echt super blij met deze wereldtitel en had dit echt niet verwacht. Temeer daar ik me de afgelopen periode vooral heb gefocust op de halve afstand. Aanvankelijk had ik een crossperiode ingepland, om te presteren tijdens dit multisport WK, dat liep wellicht anders maar vandaag is het goed uitgepakt. Dat ik vervolgens ook het WK crosstriathlon mee zou pakken was logisch totdat de PTO vorige week de invitatie stuurde. Toen moest ik alles omgooien, qua reisschema en focus. Als je de kans krijgt om PTO te racen, ga je er voor natuurlijk. Deze PTO race wilde ik niet missen, dus geen WK crosstriathlon. Logistiek moesten we allerlei zaken aanpassen en regelen, maar het is op deze korte termijn allemaal gelukt, met kunst- en vliegwerk. In elk geval start ik zaterdag met een geweldige impuls van deze wereldtitel.”

Belgische winst op WK met Carabin

Geen Nederlands succes bij de mannen, waar de Belg Sebastien Carabin toesloeg. De voormalige mountainbiker was te stekr voor de Deen Jens Sloth Nielsen. Spannende race, want het verschil aan de meet was slechts 24 seconden. Brons ging verrassend naar de Italiaan Alessandro Seravalle, vooral als wintertriatleet bekend. Beste Nederlander was Wouter Dijkshoorn op een negende plaats, Joep Staps volgde als dertiende, debutant Geert van Kuijk eindigde 15e en de eveneens debuterende Mario Poldervaart sloot het rijtje Oranje-kwartet als 19e af. Aan het WK deden 24 deelnemers mee. Feitelijk verloren de Nederlanders te veel tijd in de eerste 6 kilometer lopen, waarin Carabin en Sloth Nielsen al weg waren van de rest. Ten opzichte van vorig jaar moesten zowel Wouter als Joep een paar plaatsen prijs geven.

Geen podium voor Kyra Brouwer

Bij de junioren meisjes scoorde Kyra Brouwer een vierde plaats. De Amelandse – vorig jaar nog Europees kampioene en vice-wereldkampioene – merkte dat de concurrentie niet stil gezeten had. De Iberische crossduatletes waren te sterk. Kyra verloor in de eerste drie kilometer lopen de aansluiting, maakte dat met de derde fiets- en de tweede looptijd in de tweede run nog wel enigszins goed. Maar voor de medailles kwam ze nu helaas niet aanmerking. Goud ging naar Isabel Maria Navarro Garcia, die het vorig jaar op het EK nog aflegde tegen Kyra. Zilver was voor de Portugese Luisa Miranda en brons voor Maria Barcelo Serra. Bij de jongens geen Nederlanders. Hier een sterke Zweedse inbreng: goud voor Oscar Lilja, brons voor Noah Petersson. Tussen die twee kwam het zilver bij de Belg Matteo de Smet uit de befaamde duathlonfamilie terecht.

Broer Nicolas de Smet haalde brons, maar dan bij de U23 beloftes. Twee Spanjaarden deden hem in de ban. Goud voor Francisco Javier Prados Garrido, zilver voor Arnau Monzonis Adame. De beloftes U23 telden slechts drie vrouwen. Goud voor de Noorse Julie Meinicke, die we kennen uit de wintertriathlons. Zilver voor Constance Dusser uit Frankrijk, brons voor de Oostenrijkse Katja Krenn.

Wereldtitel voor bosjesman Patrick Jansen

In de categorie Master 55 haalde Patrick Jansen de wereldtitel en daarmee het derde goud voor Nederland in dit WK Multisport. Jansen, was in de jaren negentig een van de betere triatleten van ons land. In zijn topjaren bestond crosstriathlon nog niet. Nadat hij stopte als triatleet ging hij mountainbiken. De Wageninger is professioneel bosbouwer en in die combinatie wist hij sport en beroep te combineren. Hij is bovendien Nederlands beste routebouwer van ATB-tracks en trails. Zo ontwierp hij ook het parcours voor het WK crossduathlon/triathlon in Almere, wat helaas door de coronajaren nooit doorgang vond. Als ie dan niet op z’n eigen terrein kampioen kan worden, dan maar op Ibiza. Patrick Jansen wordt ook wel de bosjesman genoemd. Hij behaalde al eens een wereldtitel mountainbiken bij de masters, dit was zijn allereerste wereldtitel in multisport: de crossduathlon. Mooi dat in de M55 allerlei nationaliteiten vertegenwoordigd waren. Zilver ging 13 minuten later naar de Italiaan Alessandro de Cillio, brons naar de Belg Didier Vandenbosch.

De medaillespiegel is ook weer bijgewerkt tot en met het WK crossduathlon. We zien Spanje iets dichterbij de Britten komen en Italianen naderen de Amerikanen. Nederland stijgt met de wereldtitels van Diede en Patrick naar een mooie tiende plaats. Nu die top tien vast zien te houden. Ook de Belgen deden goede zaken, ze staan nu zeventiende met acht medailles, die vooral in de topcategorieen behaald zijn. Weer een paar landen erbij, zodat nu 31 van de 61 deelnemende landen met eremetaal naar huis gaan zondag. De PTO Open Europe van zaterdag telt uiteraard niet mee.

1.GB 47-33-33
2.Spanje 25-25-22
3.USA 10-11-10
4.Italie 10-10-3
5.Frankrijk 7-12-8
6.Portugal 6-5-3
7.Hongarije 4-2-2
8.Duitsland 4-1-7
9.Polen 3-1-0
10.Nederland 3-0-1
11.Mexico 2-5-5
12.Australie 2-3-4
13.Zwitserland 2-2-0
14,Denemarken 2-1-0
15.Nieuw-Zeeland 2-0-0
16.Noorwegen 2-0-0
17.Belgie 1-2-5
18.Oostenrijk 1-1-2
19.Roemenie 1-1-0
Slowakije 1-1-0
21.Zweden 1-0-1
22.Colombia 1-0-0
Israel 1-0-0
24.Canada 0-2-4
25.Brazilie 0-2-2
26.Tsjechie 0-2-0
27.Ierland 0-1-1
Malta 0-1-1
Zuid-Afrika 0-1-1
30.Japan 0-0-2
31.Zimbabwe 0-0-1

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.