AG-brons voor Sione Jongstra op WK aquathlon Ibiza; Titels naar Fernandez Nieto en Bragmayer; alle 9 Nederlanders – WTJ 2838

MAANDAG – Op de derde wedstrijddag van het WK Multisport op Ibiza was het de beurt aan de aquatleten oftewel de zwemlopers. Nederland sprokkelde er dankzij Sione Jongstra weer een medaille bij: brons.

Bij de mannen mogen we Cristian Fernandez Nieto best een specialist noemen. In triathlons zien we hem nauwelijks, maar de 1000 zwem/5 km. loopcombinatie ligt hem goed. Zilver op het EK vorig jaar, de wereldtitel voor eigen publiek dit jaar. Twee jonge Hongaren waren hem in het 23 graden warme zwemwater nog de baas, maar daarna liep Fernandez Nieto richting eerste wereldtitel. Zilver en brons ging naar de Britse favorieten Christopher Perham en Jimmy Lund. In het overall klassement was Mats Keulstra op een 37e plaats beste Nederlander, Roel Kwaaitaal finshte 41e en Sem Lazaroms 43e op een totaal van 55 deelnemers.

Goud en zilver voor Bragmayer

Meest succesvolle atlete tot dusverre op dit WK Multisport is de Hongaarse Zsanette Bragmayer. Zaterdag haalde ze zilver op het WK duathlon, vandaag was daar goud op het WK aquathlon. Bragmayer brak in coronatijd door in de Zwift-races en is nu ook in de openlucht zeer sterk. Ze versloeg megatalent Margareta Vrablova, die uiteraard ook de juniorentitel greep. Brons in de overall-klasse ging naar de Duitse Celine Kaiser. Prima voor de dag kwam Maaike Vooren. De Alkmaarse was zelfs als vijfde uit het water na de immer bliksemsnelle Marta Kropko. Bij het lopen verloor de Nederlandse nog wat terrein, zodat ze als 16e over de streep kwam. Silke de Wolde was overall twintigste en Deborah Wissink kwam als derde Oranje-atlete als 31e over de finish. Nog altijd tien atletes achter zich latend.

Het Hongaarse succes was groot op deze Dag van de Arbeid-1 mei. Want ook de U23-categorie werd gewonnen door een Hongaar. Gergo Dobi was vijf seconden sneller dan de Italiaan Michele Bartolamedi. Japan pakte na Ai Ueda een tweede bronzen medaille met Kyotaro Yoshikawa. Mats Keulstra werd de nummer elf van de wereld op zo’n twee minuten van Dobi.

Hongaarse successen

Marta Kropko zorgde voor een volgende wereldtitel voor Hongarije en alvast het familiesucces Kropko. De Hongaarse was nota bene de jongste van alle U23, maar tevens de snelste. Vier seconden na haar bolde de Italiaanse Giada Stegani over de meet en brons ging naar Laura Holanszky. Misschien ooit met Hollandse voorvaderen, maar toch echt een Hongaarse. Silke de Wolde kon haar bronzen medaille van het WK Targu Mures vorig jaar niet evenaren. De Almeerse finishte op een zevende plaats, dezelfde klassering als vorig seizoen op het EK.

Nog meer Hongaars succes bij de junioren, waar broer Marton Kropko won met de Brit Michael Gar en de Belg Ilio Kopriva op de plaatsen twee en drie. Sem Lazaroms zat er na het zwemmen goed bij op een zesde positie, maar moest toch nog een aantal plaatsen prijsgeven. De Gastelaar finishte als veertiende op een krappe drie minuten van Kropko.

Het junioren meisjes podium bestond uit het toptalent Margareta Vrablova. De Slowaakse was liefst 1 minuut sneller dan de Hongaarse Nora Romina Nadas en de Portugese Cassilda Carvalho.

Sione brons, Suzanne vierde

Sione Jongstra moest bij de F45 de Britse vrouwen Sarah Richardson en Samantha Lake voor laten gaan. Suzanne Brummel kwam tien seconden tekort voor een bronzen plak. De Nederlandse – vorig jaar nog goed voor zilver en goud op het EK – pakte er dus net naast bij de F25. Daar ging de titel naar de Britse Emily Legg. Bij de agegroupers mannen behaalde Ralph van Dijk een 18e plaats M45. Ralph is uiteraard voor de crosswedstrijden naar Ibiza gevlogen.

Inmiddels zijn 27 van de 61 landen in de medailles gevallen. Achter het ongenaakbare TeamGB is Spanje gestegen naar de tweede plaats. Hongarije komt hoog binnen op een zevende plaats. De medaillespiegel ziet er na de duathlons en aquathlon als volgt uit:

1.GB 43-29-30
2.Spanje 13-15-13
3.USA 10-9-8
4.Italie 7-9-2
5.Frankrijk 5-10-7
6.Portugal 5-4-3
7.Hongarije 4-2-2
8.Polen 3-1-0
9.Mexico 2-5-5
10.Duitsland 2-1-3
11.Zwitserland 2-1-0
12.Nieuw-Zeeland 2-0-0
13.Australie 2-3-4
14.Slowakije 1-1-0
15.Nederland 1-0-1
16.Colombia 1-0-0
Denemarken 1-0-0
Israel 1-0-0
19.Canada 0-2-4
20.Brazilie 0-1-2
21.Ierland 0-1-1
22.Roemenie 0-1-0
Tsjechie 0-1-0
Zuid-Afrika 0-1-0
25.Belgie 0-0-3
26.Japan 0-0-2
27.Malta 0-0-1

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.