Na wat rustige kerstdagen nu de triathlonnieuwtjes van de voorbije dagen: Shirin, Eneko, IM-stats en snelle schoenen – WTJ 2721

DINSDAG – De afgelopen jaren schreven we Trikipedia ook tijdens de feestdagen in december dagelijks vol met berichten of kwamen de jaaroverzichten al weer voorbij. Dit keer hebben we de pc gewoon uit gezet en gedaan wat iedereen met kerst doet: aandacht voor elkaar, gezellig samenzijn en even afstand nemen van het jachtige leven. Afgaande op de leesdichtheid is de decembermaand bij ons ook altijd de rustigste maand. Dus eigenlijk denken jullie er al net zo over.

Kersttriathlons zijn er niet, de eerstvolgende race is komende donderdag de crossduathlon van Deurne/De Peel. Voor wie zoekt is er natuurlijk altijd wel nieuws. We zetten dat van de afgelopen dagen even op een rijtje.

  • Shirin van Anrooij won op tweede kerstdag (altijd kleine letters!) haar tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen. Na de Beekse Bergen-cross was het nu raak over de grens in het Belgische Gavere. De 20-jarige Zeeuwse profrenster won met overmacht. Fem van Empel ontbrak, maar dat deed niets af aan de suprematie van de voormalig triatlete. Ze bleef Lucinda Brand en Puck Pieterse royaal voor. Jammer dat de eerste wedstrijden voor Shirin minder punten opleverden, maar inmiddels is ze op weg naar een podiumplek in de wereldbeker. En natuurlijk ontvangen we Shirin graag op 5 februari in Hoogerheide, waar ze ongetwijfeld mee mag doen aan het WK U23. Komt dat zien trouwens: Westbrabantse gezelligheid met nog een (kleine) rol voor Trikipedia.
  • Shirin staat nog altijd aan het begin van een veelbelovende wielerloopbaan, voor de Spaanse triatleet Eneko Llanos komt het eind in zicht. De 46-jarige Bask verkondigde vandaag dat hij na 30 jaar gaat stoppen als professioneel triatleet. ,,Mijn afscheidsjaar komt eraan, Eentje waarin ik de wedstrijden ga doen, die me na aan het hart liggen. Ik ga er volop van genieten.” Eneko Llanos is de eerste (en enige) Spanjaard ooit op het WK Ironman-podium. Hij eindigde in Kona 2008 als tweede. Twee keer deed Eneko mee aan de Olympische Spelen. In Sydnet werd hij 23e, in Athene 20e. In 2003 werd Eneko ITU-wereldkampioen op de lange afstand. Een jaar later was er zilver op het EK Olympic distance in Valencia. Zijn beste tijd op de Ironman was in 2019 in zijn woonplaats Vitoria-Gasteiz. Hij won de race in 7.55.15 uur. In totaal was hij zeven keer de sterkste op een Ironman-race. In ons land deed hij slechts 1 wedstrijd: uiteraard in Holten.
  • Jaarlijks komt Ironman met 22 highlights uit haar races. Zes voor de pro-vrouwen, zes voor de pro-mannen, zeven voor de age-groupers en nog drie memorabele momenten. Mooi dat Lotte Wilms is opgenomen in ‘de top 6’. De vermelding is als volgt: Lotte Wilms’ IRONMAN 70.3 World Championship swim earned a spot on our list. The Dutch athlete swam neck-in-neck with renowned swimmer Lucy Charles Barclay, finishing just one second behind her.   
  • De andere prestaties bij de vrouwen: 1.Chelsea Sedaro wereldkampioene op Hawaii, de eerste moeder in 20 jaar die dat voor elkaar krijgt; 2.Taylor Knibb, die met reuzevoorsprong de wereldtitel Ironman 70.3 pakt; 3.Daniela Ryf, die in het voorjaar in St. George haar vijfde Ironman-wereldtitel pakt; 4.Laura Philipp die in 8.34.49 een nieuwe Ironman besttijd neerzet in IM Hamburg; 5.Lucy Charles-Barclay, die na een lange blessureperiode voor de come-back van het jaar zorgt met zilver op Hawaii en twee weken later vierde op het WK IM 70.3; 6.Lotte dus.
  • De Ironman highlights bij de mannen: 1.Kristian Blummenfelt, die binnen 1 jaar Olympisch kampioen Tokyo, WTS wereldkampioen Edmonton, wereldkampioen Ironman St. George en wereldkampioen IM 70.3 St George wordt. Bovendien nog tweede op WK Hawaii; 2.Gustav Iden, de eerste Noorse winnaar van het WK Hawaii, snelste rookie ooit met parcoursrecord van 7.40 24 en marathontijd van 2.36.15; 3.Nog een ‘rookie of the year’ titel gaat naar de 23-jarige Sam Laidlow, die het fietsparcours in een recordtijd van 4.04.34 aflegt en derde wordt; 4.De come-back van het jaar bij de mannen gaat naar Tim O’Donnell. In 2021 kreeg de Amerikaan nog een hartinfarct en dan dit jaar vijfde worden op Hawaii; 5.Patrick Lange legt aan het eind van het seizoen in de Ironman Israel een verbluffende 2.30.32 uur-marathontijd aan de dag, naar verluid spelen de verende schoenen hier een woordje mee, anderzijds was de Duitser veruit de beste loper; 6.Sam Long deed mee aan maar liefst 12 Ironman en IM 70.3-races in 2022, eindigend met de winst in Indiana Wells.
  • De Ironman highlights bij de agegroupers: 1.Cherie Gruenfeld deed op Hawaii haar laatste Ironman, ze is op haar 78e de oudste vrouw, die deze race volbrengt en wel in 16.20.07, de vorige nestore was Harriet Andrson (77 jaar en 11 maanden) in 2013; 2.Bij de mannen geen absoluut record, maar wel de oudste op Hawaii: de 82-jarige Warren Hill in 16.16.25; 3.Chris Nikic was al bij voorbaat een legende, nu finisht hij als eerste triatleet met het Syndroom van Down ook Hawaii en wel in 16.31.27, nota bene op zijn 23e verjaardag; 4.Vader en zoon Jeff en Johnny Agar finishen in navolging van Team Hoyt de Ironman Maryland. Johnny heeft cerebrale parese (hersenaandoening); 5.De Brit Sam Holness is de eerst bekende triatleet met serieus autisme die op het WK IM finisht; 6.Ook de Belgen komen in het overzicht voor met de legendarische Sebastien Bellin, voormalig captain van het Belgische basketbalteam en overlever van de gruwelijke bomaanslag op vliegveld Zaventem voltooit het WK Ironman op Hawaii in 14.39.38; 7.Zeinab Rezaie is de eerste Afghaanse vrouw, die meedoet en finisht op het WK IM 70.3. Ze sluit de rij van alle deelnemers na 8.28.57 en daarmee nipt binnen de limiet van 8,5 uur.
  • Twee andere bijzondere Ironman-momenten. 1.De organisatie in St. George, die het voor elkaar krijgt binnen 13 maanden liefst 3 wereldkampioenschappen te organiseren!; 2.Ironman Nieuw-Zeeland waar Mike Reilly zijn 33-jarige loopbaan als speaker afsloot. De joviale Amerikaan speakerde 33 keer het WK Ironman en voorzag 214 Ironmans van commentaar. His iconic call, “You are an IRONMAN,” as well as his warm personality will be missed.
  • De laatste is voor de ware cijferfreaks onder ons: op de Ironman/IM 70.3-races haalden 211.673 atleten de finishlijn. Samen waar ze goed voor 31.129.726 kilometer en 600 meter zwemmen, fietsen en lopen. Wederom het bewijs dat Anything is possible.
  • Tot slot: Hadden we het net nog over de speciale hardloopschoenen, die tegenwoordig voor veel snellere looptijden zorgt. Welnu daar heeft de Nederlandse Atletiekunie ook erg in. Wie zich wil kwalificeren voor de marathon op de Spelen van Parijs 2024 dient hoogstens 2.08.10 uur te lopen. Dat is tot dusverre alleen Abdi Nageeye gelukt (NR 2.04.56). De schoenen van nu hebben een verende zool van schuimrubber en een koolstofplaat die de lopers een zetje mee geven. Het is onwikkeld door Nike en massaal overgenomen door schoenfabrikanten en door atleten zelf.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.