Ironman-Special: Races Japan, Boulder, Eric wint Subic Bay, Zurich, Warschau enz. – WTJ 2917

WOENSDAG – Het volle Ironman-weekend begon allemaal vrijdagnacht al in Japan. In Higahsimikawa keerde Ironman weer terug op Japanse bodem. De winst ging naar Takuya Okura in 4.12.17 uur. Tweede en derde waren op zo’n vijf minuten Touki Maeda en Masayuki Fujii. Snelste vrouw was Erina Matsui in 4.52.04, tweede Maiko Ota, die maar 52 seconden hoefde prijsgeven en derde Otona Maeda, vrouw van Touki, die twee minuten na de winnares finishte.

The Eagle has landed: Eric van der Linden wint zijn eerste Ironman!

We blijven in Azië, want daar was ook de Ironman en IM 70.3 in Subic Bay op de Filippijnen. Een niet aangekondigde deelname van Eric van der Linden (zo kennen we Eric, die plots zomaar opduikt). De Adelaar van Schagen kwam, zag en overwon.

De Olympisch deelnemer aan de Spelen van Sydney 2000 kwam als derde op 5 minuten van Dougin Walker uit het water. Na tien kilometer nam de Maastrichtse triatleet/coach de leiding over om die niet meer af te staan. Halverwege was zijn voorsprong al 14 minuten, bij de tweede wissel was het opgelopen tot ruim 19 minuten. Op de marathon bij een lekker tropisch temperatuurtje liep het nog wel terug, maar Eric waande zich na zo’n 35 kilometer toch wel veilig en bolde lekker uit richting finish. Daar was het verschil terug gelopen tot 4.24 minuten op de Zuidafrikaan Michael Kramer, die een marathon van 3.31 liep tegenover Eric 3.46 uur. Kramer bleef net boven de 10 uur: 10.00.45. Geen toptijden maar die zijn in de verlammende hitte van Zuid-Oost Azië ook niet te verwezenlijken. De 3e zwem-, de 2e fiets en de 11e looptijd leverden tezamen een eindtijd van 9.56.20 uur op. Het leverde Eric dus ook een slot op voor het WK Ironman in Nice, een race die hem wel ligt.

De derde man was Richard Hall uit Hong-Kong, zo’n 18 minuten na Eric: 10.14.18 uur. De Italiaan Giuseppe Solla was na 10.15 uur vierde en vijfde was de eerste Filippo: Jethro Karl Ramos in 10.20.34 uur. Een Japanse dubbelslag bij de vrouwen met Chigusa Yamashita in 11.30.02 als winnares en Ayaka Suziki in 11.44.02 als tweede. Brons ging naar de Britse Victoria Hill in 11.47.31 uur. In totaal 289 deelnemers op de hele en 256 op de halve afstand. Grappig, in de tijd dat het een Challenge Subic Bay was deden er meer mee….

IM 70.3 Subic Bay voor John en Ines

Die IM 70.3 werd gewonnen door John Dedeus Alcala van de Filippijnen in 4.43.46 uur. Landgenoten Irienold Reig jr. en August Benedicto waren de nummers twee en drie op 1, resp. 5 minuten achterstand. Ook de vrouwen kwamen allemaal uit dezelfde archipel die we kennen als Filippijnen: Ines Santiago in 5.36.00 uur winnares, tweede Beverly Carino, derde Mary Jane Baluyot met flinke onderlinge afstanden aan de finishlijn. Op de halve twee Nederlandse deelnemers, waarvan Moniek Kasbergen tweede F35.

ZONDAG 11 JUNI: IRONMAN SUBIC BAY (PHI)
M:
1.Eric van der Linden 9.56.20

ZONDAG 11 JUNI: IRONMAN 70.3 SUBIC BAY (PHI)
M:
106.Dirk Daan Visser 6.32.25 (16e M35)
V:
16.Moniek Kasbergen 7.06.15 (2e F30)

IM 70.3 Springfield voor John en Jessica 

Vliegen we de Stille Oceaan over naar de Verenigde Staten, waar het hoofdkwartier van Ironman gevestigd is. In Springfield Massachusetts stond een nieuwe Ironman 70.3 op de toch al overvolle (170 races) IM-kalender. Hier waren 1141 deelnemers bijeen. De Amerikanen hielden het mannenpodium bezet met John Killeen (in 4.08.53 winnaar), Ross Baldwin  en Scott Bradley. Bij de vrouwen waren de Canadezen juist weer sneller. Winst voor Jessica Turanec in 4.51.05, tweede landgenote Maureen Mahoney en derde de eerste Amerikaanse Leah Roberts.

Temidden van al die atleten twee Nederlanders, die toevallig allebei negende werden in hun Agegroup.

ZONDAG 11 JUNI: IRONMAN SPRINGFIELD (USA)
M:
71.Hessel Dreteler 4.56.17 (9e M30)
V:
71.Emma van Emmerik 5.48.27 (9e F30)

IM 70.3 Eagleman voor Naimoli en Girona

De tweede Amerikaanse race was de Eagleman in Cambridge (niet de Britse universiteitsstad dus). Hier ging de winst naar de Amerikaan Christopher Naimoli in 3.57.50 uur. De rest zat boven de vier uur: Matthew Dochnal (USA) tweede in 4.00.48 en de Canadees Cedric Laliberté kwam op een ‘bevrijdende’ derde plaats uit in 4.03 uur. De vrouwenwinst ging naar Kerry Girona, voor de Amerikaanse haar derde IM 70.3-zege. Ze won in 4.28.58 uur en versloeg zo Ava Warfel en Corinne Mouw, alledrie USA. Onderlinge verschillen 4 en 17 minuten. Geen Nederlanders aan de start, wel 1191 triatleten uit vooral Noord-Amerika. De Eagleman schreef geschiedenis omdat niet alleen Chris Nikic, maar ook zijn vrienden van de Special Olympics Kennet Lefkovic, Jonathan Sady en Marlynne Stutzman de finish bereikten. Niet eerder volbrachten vier triatleten in de PC/ID-divisie een halve triathlon/IM 70.3, waarmee Ironmans leus ‘Anything is possible’ weer bevestigd werd.

IM 70.3 Des Moines voor Evan en Dani

De derde Ironman 70.3 in USA was in Des Moines. In de staat Ioha kwamen 1268 triatleten samen voor deze halve triathlon. Agegroup-only zoals straks ook in ons land alleen amateurs mee mogen doen in West-Friesland. Ergens wel jammer dat je de pro’s nooit in eigen land aan het werk ziet op zo’n IM 70.3.

Enfin, de zege ging naar de Amerikanen Evan Culbert en Dani Fischer bij de vrouwen. Voor de laatste was het al haar vijfde IM 70.3-zege in vooral races in The States. Achter Culbert duurde het een dikke minuut vooraleer Kevin Denny arriveerde. Brons ging naar Alexander Frank. Bij de vrouwen zeven minuten na Dani Fischer de Canades D’Arcy Arends en vervolgens de Amerikaanse Kennon Meyer. Een Nederlander aan het vertrek, mooi in de middenmoot gefinisht.

11 JUNI: IRONMAN 70.3 DES MOINES (USA)
M:
470.Edwin van der Hoek 6.11.22 (25e M55)

IM 70.3 Boulder voor Sam Long en Taylor Knibb; 1 Nederlandse

Over de vierde Amerikaanse Ironman 70.3 hebben we het al gehad. De Ironman Boulder was een van de weinige pro-races van Ironman afgelopen weekend. De Noordamerikaanse toppers waren vrijwel allemaal bijeen. Sam Long was de sterkste van allemaal. De oersterke Amerikaan was bijna vijf minuten vooruit. Het duel om de tweede plaats was vlijmscherp. Zienderogen kwam Lionel Sanders dichterbij Chris Leiferman om hem op de matten richting finish nog te passeren. Prachtige race van The Colonel. Sam Long was in 3.33.23 uur winnaar, Lionel deed er 3.38.13 uur over.

De Amerikaan Braxtron Brokos, Ozzie Sam Appleton en de Canadees Matthew Sharpe kwamen als snelsten uit het water. Sharpe bleef lang vooruit, maar kreeg na 45 km. gezelschap van Long. Die trapte stevig door om met vier minuten op Leiferman, Sharpe en Sanders aan het lopen te kunnen beginnen. Daarin hielden de mannen vooraan ongeveer hetzelfde tempo aan. Sharpe viel terug naar een vijfde plaats. De Mexicaan Tomas Rodriguez Hernandez wist zich er voor de vierde plek nog tussen de murwen.

Een prachtpodium ook bij de vrouwen met Taylor Knibb veruit de sterkste in 3.56.34 uur. De Amerikaanse versloeg de Britse Holly Lawrence met acht minuten. Weer een minuut later greep de Zuidafrikaanse Jeanni Metzler het brons. Onder de 1422 triatleten 1 Nederlandse

ZATERDAG 10 JUNI: IRONMAN 70.3 BOULDER (USA)
V:
71.Cynthia Siebrand 5.22.33 (16e F25)

Teagle en Clutterbuck winnen Staffordshire

Tenslotte nog voor drie Europese races de Atlantische Oceaan over. We komen eerst in Engeland terecht, waar ook weer 1289 triatleten stonden te popelen om mee te doen aan de IM 70.3 Staffordshire. Daar had Challenge Wales zware concurrentie van. Vooral veel Britten aan de start en dat bleek ook uit de einduitslag. James Teagle winnaar in 3.53.54 uur, Joshua Lewis tweede in 3.56 en titelverdediger Benjamin Goodfellow derde in 3.58 uur. Ook een spannende vrouwenrace, uiteindelijk gewonnen door Stephanie Clutterbuck met ruim een minuut later Dee Allen en brons voor Jasmine Holmes. Twee Nederlanders maakten de oversteek over de Noordzee naar Engeland.

 

11 JUNI: IRONMAN 70.3 STAFFORDSHIRE (GBR)
M:
732.Tim Seeger 6.43.57 (133e M30)
927.Bernard van der Heide 7.51.26 (63e M55)

IM 70.3 Rapperswil-Jona: voor achtste keer Daniela Ryf en ook Jari Claes

Nog maar iets opschuiven in oostelijke richting, dan komen we vanzelf in het Zwitserse Rapperswil-Jona terecht. Weet u het nog? Vorig jaar die magnifieke overwinning voor Youri Keulen. Jammer dat de pro-mannen dit jaar niet mochten starten, dus een titel verdedigen is dan ook niet mogelijk.

De zege ging nu naar Jari Claes, een Zwitser. Je zou denken met Belgische voorouders, hetgeen zeer wel mogelijk is. Jari is echter geboren in Duitsland en had aanvankelijk helemaal niks met duursport. Hij was een gedreven handballer, maar bleek ook talent voor triathlon te hebben. Claes finishte in 3.54.06 uur, zes minuten voor Benjamin Ueltschi, zijn landgenoot. Benjamin kennen we in ons land allemaal als de coach van dat marathonwonder Nienke Brinkman. Kort na Ueltschi volgde nog een Zwitser Jonathan Guisolan.

Angry Bird voor de achtste keer 

Bij de vrouwen waren de pro’s gelukkig wel welkom. Dat gaf Daniela Ryf de gelegenheid om voor de achtste keer deze wedstrijd te winnen. In een tijd van 4.04.33 uur, goed voor top tien overall. Al negen jaar op rij staat ‘een Ryf’ boven op het podium, vorig jaar bij de AG-only race was het immers Corina Ryf, die de hegemonie volhield. Al weten we niet of er een familieband is. Goed Ryf dus, maar ze moest er voor knokken, want ook Ashleigh Gentle was van de partij en die strandde op iets meer dan twee minuten. Dertien minuten later was het podium pas compleet, dankzij de Duitse Anne Reischmann.

India-winnares Catijn beste Nederlandse

Onder de Nederlanders was – net als vorig jaar Wouter Sijssens de snelste onder de agegroupers. Zijn 15e plaats M40 was ook het beste agegroup-resultaat. Felix en Ad kwamen ook uit op een top 20-klasserig. Bij de vrouwen was Catijn Schierbeek – vorig jaar nog winnares in IM 703. Goa, India – snelste Nederlandse op een 38e plaats en vierde F25. Het podium was voorbehouden aan de in Zwitserland woonachtige Heleen de Hooge-Bij de Vaate. De voormalig Europees kampioene op de hele finishte als 42e en daarmee tweede F45.

ZONDAG 11 JUNI: IRONMAN 70.3 RAPPERSWIL-JONA (ZWI)
M:
77.Wouter Sijssens 4.31.32 (15e M40)
159.Arjen Martens 4.44.45 (39e M30)
169.Onno Treur 4.46.04 (33e M40)
198.Felix den Hollander 4.49.21 (17e M18)
251.Mark Overtoom 4.54.24 (27e M45)
284.Oscar Goossens 4.57.39 (56e M30)
469.Erwin Bijlhouwer 5.13.15 (44e M50)
479.Ad Kempen 5.14.10 (19e M55)
503.Mats Hesel 5.16.08 (72e M25)
620.Marcel Degreef 5.26.11 (74e M45)
623.Julius Ploos van Amstel 5.26.19 (90e M25)
630.Thomas Does 5.26.36 (92e M25)
639.Simon Gootjes 5.27.22 (32e M55)
861.Dirk Schoenmaker 5.44.25 (154e M35)
918.Jim Koster jr. 5.50.11 (176e M30)
965.Mart Ros 5.53.17 (176e M35)
994.Sven Hesel 5.55.36 (190e M30)
1029.Meindert Boorsma 5.58.18 (124e M25)
1059.Paul van den Heuvel 6.00.52 (120e M45)
1117.Jan de Vries 6.06.29 (75e M55)
1134.Patrick Kolijn 6.08.04 (136e M45)
1165.Theodoor Greiner 6.11.15 (141e M45)
1180.Pim Arent 6.12.59 (215e M30)
1181.Adriaan van Rinsum 6.13.08 (216e M30)
1236.Andre Boorsma 6.18.40 (131e M50)
1315.Rene van der Klift 6.30.00 (161e M45)
1340.Wouter Schotsman 6.34.57 (168e M45)
1415.Willem Schans 6.53.56 (173e M45)
1442.Bernard ten Berge 7.02.58 (230e M40)
1444.Ferdinand Gerritsen 7.03.36 (33e M60)
1450.Jelle Kottmann 7.04.47 (179e M45)
V:
38.Catijn Schierbeek 5.00.31 (4e F25)
42.Heleen de Hooge-Bij de Vaate 5.03.11 (2e F45)
186.Valerie Schellekens 5.55.45 (33e F30)
259.Wikke Tuinhout 6.19.25 (36e F40)
355.Sarah Haverkort 7.08.04 (43e F45)
356.Yvette van der Haas 7.08.37 (74e M25)

En dan echt de aller allerlaatste van het weekend althans onder de Ironmans: de Ironman 70.3 in Warschau. De Poolse hoofdstad was voor de tweede keer het decor van het wereldwijde label. De winst ging naar de Pool Kacper Stepniak in 3.37.41 uur. De Deen Miki Taagholt en een tweede Pool Robert Wilkowiecki. Beiden leken op papier sterker dan Stepniak, maar de praktijk is soms weerbarstig.

Britse winst bij de vrouwen met Lucy Buckingham in 4.04.34 uur. Vijf minuten later is Lottie Lucas – geboren Britse, maar Verenigde Arabische Emiraten vertegenwoordigend – de nummer twee. Justine Guerard uit Frankrijk acht minuten later derde. In totaal doen 1161 triatleten mee, waarmee het totaal aantal triatleten op alle Ironmans van dit weekend op …. uitkomt. Wie zei er ook weer dat Ironman op z’n retour was?….

Negen Nederlanders ook in de Poolse race, die een paar jaar terug nog gewonnen werd door Diede Diederiks. Nu geen vrouwen, wel negen mannen. Beste daarvan: Maarten de Vries op een 64e plaats, tevens tweede M18.

11 JUNI: IRONMAN 70.3 WARSCHAU (POL)
M:
64.Maarten de Vries 4.20.58 (2e M18)
131.Freek van der Valk 4.35.24 (25e M40)
211.Aion van der Lecq 4.46.06 (6e M18)
460.Bas Grootnibbelink 5.17.27 (57e M25)
487.Richard Avezaat 5.20.24 (40e M50)
600.Oscar van Lavieren 5.35.48 (127e M40)
606.Jerry Kenbeek 5.37.22 (89e M45)
671.Frank Degarde 5.50.53 (99e M45)
778.Jefta Smits 6.26.03 (123e M45)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.