World Triathlon-Special: de races in Polen, Oezbekistan, China, Colombia; World Cup Kalender – WTJ 2916

WOENSDAG – 10 en 11 juni waren voor World Triathlon een relatief rustig weekend met enkele Continentale Cupwedstrijden. We meldden reeds de tweede Poolse Europe Tri Cuprace in Rzeszow met een prima negende plaats voor Barbara de Koning.

Barbara weer top tien plekkie

De race werd gewonnen door Sara Guerrero Manso uit Spanje, voor de Francaise van Vlaamse komaf Anouk Sterkers en de Britse Hollie Elliot. Marta Lagownik was op een vierde plaats beste Poolse. Barbara verloor drie minuten op de winnares. Ze kwam als derde uit het water, maar belandde bij het fietsen in de tweede groep, daarna toch een steady-run gedaan resulterend in toch weer een top tien plaats. Bij de mannen was het de Duitser Simon Henseleit, die 14 seconden sneller was dan de Oostenrijker Tjebbe Kaindl en 46 seconden voor op de Fransman Nathan Lessmann, de man voor brons. Hier geen Nederlanders ook de Horstens waren niet in thuisland Polen maar op het NK sprint Weert. Peter Denteneer was als 23e enige Belg in de uitslag.

Samarkand

In Samarkand, Oezbekistan, waren de Centraal Aziatische kampioenschappen en ook de Aziatische titelstrijd paratriathlon. De eerste werd gewonnen door Ayan Beisenbayev uit Kazachstan. Slovaak Richard Varga was tweede, Aleksandr Kurishov uit het thuisland derde. Bij de vrouwen won de Slovaakse Ivana Kuriackova voor de Oostenrijkse Tanja Stroschneider en de Chileense Macarane Salazar. Alina Khakmikova was op een vijfde plaats Centraal-Aziatisch kampioene.

China, Letland en Colombia

De Asia Triathlon Cup in het Chinese Lianyungang dan. We volstaan met de winnaars: Oscar Dart en Tara Sosinski, allebie uit Australië. De Europese kampioenschappen van de Baltische Staten (Estland, Letland, Litouwen) waren zondag ook. Plaats van handeling: Aluksne in Letland. De Est Henry Rappo en de Letse Beate Jansone werden de nieuwe kampioenen.

Podium Rzeszow

Ook nog de Americas Triathlon Cup in het Colombiaanse Chinchina. Globetrotter Alexander Duchampt won er. Hij vertegenwoordigd de laatste jaren Roemenie. Hij versloeg de Oekrainer Vitalii Vorontsov en de Chilees Andree Buc. Bij de vrouwen een dubbelsucces voor het gastland: Maria Carolina Velasquez Soto en Maira Alejandra Vargas waren de nummers 1 en 2. Brons ging naar Raquel Solis Guerrero uit Costa Rica.

World Cup kalender met Tangier en Rome uitgebreid

Sluiten we dit blok World Triathlon af met de World Cup kalender 2023, waarvan de eerste wedstrijd al in New Plymouth was eind maart. Inmiddels heeft de wereld triathlon organisatie de kalender rond met 14 evenementen. Voor het eerst staat er een Noord-Afrikaanse race op: Tangier Marokko krijgt op 1 oktober de World Cup in huis. Daarmee zijn ook alle continenten ingezet voor World Cups. Bijzonder is ook de race een week later in de Italiaanse hoofdstad Rome, meer specifiek in Palazzo dello Sport waar in 1960 (!) de Olympische Spelen zijn gehouden. Een historische plek dus voor deze gloednieuwe triathlon, die de race in Arzachena vervangt.

De volledige World Cup kalender ziet er als volgt uit, met opvallend veel races in de tweede helft van het (voor Europa dan) seizoen:

25-26 March – New Plymouth, NZL (Sprint)
17 June – Huatulco, MEX (Sprint)
8-9 July – Tiszaujvaros, HUN (Sprint, semi final & final)
5-6 Aug – Yeongdo, KOR (Sprint)
26-27 Aug – Weihai, CHN (Standard)
2 September – Valencia, ESP (Standard)
10 September – Karlovy Vary, CZE (Standard)
1 October – Tangier, MAR (Sprint)
7 October – Rome, ITA (Sprint)
14 October – Chengdu, CHN (Standard)
15 October – Brasilia, BRA (Standard)
21 October – Tongyeong, KOR (Sprint)
28 October – Miyazaki, JPN (Standard)
11-12 November – Vina del Mar, CHI (Sprint)
18-19 November – Montevideo, URU (Standard)

Voor de reislustige types dus een mooi schema om eens de hele wereld over te trekken en punten te verdienen, die de Olympische Spelen van Parijs of Los Angeles iets dichterbij brengen.

Tenslotte is het mooi te vermelden dat de Secretaris Generaal van World Triathlno, de Spanjaard Antonio Fernandez Arimany gekozen is in het Court of Arbitration for Sport (CAS) en dat tot de Tribunal is toegelaten voormalig Olympisch kampioene en juriste Nicola Spirig.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.