World Cup Rome: sprintkanon Nina Eim wint, Rachel negende, Maya zestiende – WTJ 3099

ZATERDAG – In de wetenschap dat deelname aan de Olympische Spelen een zekerheid is, hoeven triatleten als Rachel Klamer en Maya Kingma niet iedere week voluit te gaan in de wedstrijden tot aan Parijs.

Vandaag in Rome was de volgende World Cup, dit maal over de sprint afstand. Rachel liep zich nog net in de top tien op een negende plaats, Maya liep beduidend beter dan op het WK Pontevedra en finishte als zestiende. Beide Nederlandse vrouwen streden nog enige tijd zij aan zij op het loopparcours.

De overwinning ging naar Nina Eim, op voorhand al getipt als topfavoriete. Daarmee is het de tweede Duitse zege op een World Cup binnen een week. Vorige week was Lida Tertsch al de sterkste in Tangier. Nina Eim staat bekend als een van de sterkste triatletes op de sprint-afstand, op standard distance komt ze nog wel eens te kort. Het was een dubbel Duits succes, want Marlene Gomez-Göggel werd tweede. En het podium was met de Zwitserse Cathia Schär geheel Duitstalig. Voor veel triatletes (Rachel en Maya onder andere) was het de laatste grote race van het seizoen 2024.

Italianen

Bianca Seregni liet de Italianen jubelen door bij het zwemonderdeel als eerste uit het water te komen. Ook haar landgenote Alice Betto – terug na het moederschap – zat bij de voorste vijf evenals Jolien Vermeylen en nog vier triatletes. Daarbij niet Maya Kingma, die als achtste een halve minuut inleverde bij het zestal. Rachel volgde als 25e na het zwemonderdeel.

Vanuit de lange wisselzone bleven vooraan de Francaise Mathilde Gautier, de Britse Olivia Mathias en de Belgische Jolien Vermeylen over. Zij waren het die op avontuur gingen tijdens de 20 kilometer fietsen op een interessant parcours in de Italiaanse hoofdstad met ook nog een heuvel erin. Maya bevond zich in de achtervolgende groep, Rachel in de derde. De verschillen werden niet heel groot. Een halve minuut kreeg het trio maximaal, maar bij het ingaan van de tweede wissel was daar nog maar 13 seconden van over. De tweede en derde groep waren intussen samen gekomen, zodat de wedstrijd zoals zo vaak weer open lag en het lopen beslissend ging worden.

Holten-winnares Jolien Vermeylen was het eerste weg, nam ook snel meer voorsprong, maar gedaan was het nog niet.  Met niet de meest vlotte wissel begonnen Rachel en Maya min of meer gelijktijdig rond een twaalfde positie aan het lopen. Bij het Duitse duo Eim-Gomez-Göggel gingen alle remmen los en weldra sloten ze aan bij dappere Jolien. Ook de Zwitserse Cathia Schär sloot aan, zodat een kwartet triatletes mocht bepalen wie ging winnen.

Rachel en Maya bleven niet lang bij elkaar met eerder genoemde klasseringen als gevolg. Vooraan verloor de Belgische als eerste het contact en sprintte Nina Eim naar de zege. Vijf seconden later was haar landgenote Gomez-Göggel de nummer twee en de talentvolle Schär hield de meest strijdlustige triatlete van de dag, Jolien Vermeylen, van het podium.

De vijfde plaats was voor Noelia Juan uit Spanje. Audrey Merle was de beste Francaise van de dag op zes, waarna de Italiaanse thuisfavorietes Verena Steinhauser en Alice Betto. Rachel klopte in de strijd om de negende plaats de Spaanse Anna Godoy Contreras. Op 37 seconden werd ze negende. Maya volgde op 1.12 minuut als zestiende. Op een veld van 43 atletes. Zoals gezegd: veel conclusies kun je aan de resterende World Cup-reeks niet trekken. Lang niet alle toppers pakken deze races nog mee.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.