Europees kampioen wint ook World Cup Huatulco; Mexico topnatie in triathlon; Paratri Besancon – WTJ 2924

ZONDAG – Op de eerste plaats voor alle vaders een fijne vaderdag. Denk tussen het sporten of volgen van sporten ook even aan je huisgenoten. Die hebben het beste met je voor. Ik weet hoe het was om ook op deze dag ertussen uit te zijn voor een of ander speakerklusje. Had ik best selectiever in kunnen zijn…. Dan nog wat wedstrijden uit gisteren. Te beginnen bij de World Cup in het Mexicaanse Huatulco.

Europees kampioen kan wel degelijk goed zwemmen

De meeste topatleten op de korte afstanden verzamelden zich zaterdag in Bordeaux of Kitzbuhel, Even een uitstapje naar de andere kant van de Oceaan was er niet voor iedereen bij. Toch was het een Europeaan, die bij de mannen de World Cup Huatulco won: David Castro Fajardo. De kersverse Europees kampioen bewees dat ook inclusief zwemmen hij sterk voor de dag kan komen. Castro werd het in Madrid, maar daar was de triathlon twee weken terug omgezet in een duathlon. Opvallend trouwens dat Castro’s Europese titel in alle berichtgeving over Huatulco al weer vergeten lijkt. Zo snel gaat dat tegenwoordig. Castro is aan zijn tweede triathlonleven begonnen en dat werpt vruchten af.

Viva Espana

De Spanjaard kwam als vierde uit het water, dus daarover geen zorgen. Tyler Mislawchuk was de snelste zwemmer en het tweetal maakte er gedurende de sprint-race een zeer boeiend duel van. Pas in de slotfase viel de beslissing. De Canadees eindigde tweede op 1 tel. Brons ging naar thuisfavoriet Aram Michell Peneflor Moysen, voor het eerst op een World Cup podium. Vorig jaar zat hij er in Korea trouwens al dichtbij: vierde toen.

De Spanjaarden hadden een geslaagde dag, want voormalig Huatulco-winnaar Gennis Grau (vierde), David Cantero del Campo (vijfde) en Alberto Gonzalez Garcia (zevende) zorgden voor liefst 4 man in de top tien.

Gwen Jorgensen weer tweede

Veel belangstelling was er voor de vrouwenrace, waarin opnieuw Gwen Jorgensen aan haar come-back werkte. De Olympisch kampioene van Rio moest alleen de Mexicaanse Anahi Alvarez Corral voor zich dulden. Dit tot grote vreugde van het publiek. De pas 22-jarige triatlete wacht een grote toekomst. In World Cup Valencia greep ze vorig jaar al een tweede plaats, ze staat klaar om de stap naar de WTCS te maken. Mexico lijkt naast GB, Frankrijk en de USA de volgende topnatie te worden in de (Olympische) triathlonsport.

Mexico rules

Een halve minuut na Anahi volgde Gwen en daar weer achter was het opnieuw een Mexicaanse: Mercedes Romero Orozco. En zo waren er liefst vier Mexicaanse triatletes in de top tien. Opvallend: Rosa Maria Tapia Vidal – in Yokohama ijzersterk tweede – viel nu niet zo op met een zesde plaats. En toegegeven, niet alle toppers waren aanwezig. Maar toch.

Net naast het podium eindigden de Australische Charlotte McShane en de Canadese Dominiki Jamnicky. Andere favorieten hadden een mindere dag. Zo werd Katie Zaferes dertiende en was de beste Europese pas op een veertiende plaats te vinden: Noelia Juan uit Spanje. Uit de lage landen deed alleen Hanne de Vet mee. Terwijl partner Hayden Wilde won in GP Bordeaux, finishte Hanne in Mexico op een 24e plaats.

Europe Junior Cup Izvorani

De Spanjaarden waren ook top in het Roemeense Izvorani, waar de Spanjaard Pelayo Gonzalez Turrez de zege pakte en zijn landgenoot Hector Tolsa Garcia tweede werd. Die sprintte er op zijn beurt de Bulgaar Alexander Bozhilov uit. Het gebeurde allemaal op de Europe Junior Cup. Voor Bulgarije was het vrij bijzonder: niet eerder stond een van hen op een internationaal podium. Ook een Spaans dubbelsucces bij de meisjes met Alejandra Segui Soria en Carla Martinez Gonzalez slechts vier seconden van elkaar vandaan. Brons ging naar de Italiaanse Martina McDowell. Nederlandse deelnemers waren er ook hier niet.

Nico en Sanne tweede in Besançon

De World Cup voor paratriatleten in Besançon (inmiddels een klassieker met alle aandacht voor de paratriatleten) trok nog wel Nederlanders. Nico van der Burgt werd in de PTS3 tweede achter de Duitser Max Gelhaar. Verschil tussen beide mannen: een krappe minuut. Zilver was er ook voor Sanne Koopman in dezelfde klasse. Tien minuten zat er trouwens tussen de nummers 1 en 2. De winst ging zeer overtuigend naar de Zuidafrikaanse Kirsty Weir. Kaj van Diemen debuteerde internationaal in de PTS4 met een tiende plaats op elf deelnemers. Zo’n twintig minuten eerder was de Fransman Pierre-Antoine Baele gefinisht. Joleen Hakker – deelneemster aan de Paralympics in Rio – vindt het leuk om af en toe nog een internationale toprace te doen. In deze Franse wedstrijd eindigde ze vierde in de PTVI-klasse op twintig minuten van winnares Anouck Curzillat uit Frankrijk. In de PTS5 bij de vrouwen werd Ingrid de Oude gediskwalificeerd.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.