Sterk optreden Luna de Bruin en Niels van Lanen 12e en 16e op Europe Cup Kitzbuhl – WTJ 2923

ZATERDAG – Twee zeer sterke optredens van de Nederlandse triatleten, waarvan je het misschien (nog) niet zou verwachten. Luna de Bruin en Niels van Lanen waren zaterdagmiddag in de Europe Tri Cup van Kitzbuhl de beste landgenoten met een twaalfde respectievelijk 17e plaats.

De wedstrijd werd gewonnen door de Duitse Tanja Neubert met vier seconden later haar landgenote Selina Klamt, die na eerste plaatsen in Caorle en Olsztyn nu dus geklopt werd maar nog wel ruim aan de leiding in de Europe Cup. Brons ging naar de Spaanse Maria Casals Mojica, toch al 17 tellen van de overwinning vandaan. Jule Behrens – leeftijdsgenote van Luna – maakte het Duitse succes compleet met een vierde plaats. Daarna volgde Zuzana Michalickova uit Slowakije. Vier Duitse triatletes eindigden in de top tien.

Tabea Huys dochter van Mario

Luna, de op drie na jongste van het startveld, kwam als tiende uit de Schwarzsee op 20 seconden van de Oostenrijkse Tabea Huys.  Overigens heeft deze Tabea een Belgische vader. De oudere generatie onder de triatleten kent hem vast wel: Mario Huys. Zeventiende was Tanja Neubert aan de kant. Op de 35e plaats was het Kim van ’t Verlaat, een minuut van de snelste zwemster verwijderd.

Tabea en Mario Huys

De Duitse meiden bundelden hun krachten en trokken er op de fiets hard aan. Er ontstond een kopgroep van 17 atletes met Luna de Bruin in een lekkere actieve rol. De voorsprong op kleinere groepjes achtervolgers groeide snel, Kim bevond zich in het derde groepje met na het fietsen zo’n 3 minuten achterstand.

Uitstekend twaalfde

Bij de 5 km. lopen waren Neubert en Klamt een klasse apart. Voor Luna was de 23e looptijd (19.15), waardoor ze nog altijd een uitstekende twaalfde plaats in de wacht sleepte. Eindtijd 58.57 minuten. Voor Kim was het zaak nog een paar atleten achter zich te laten. Dat lukte met een 35e looptijd (21.04) waardoor ze 36e finishte in 1.04.44 uur.

Forza Italia

Bij de mannen een Italiaanse zege voor Samuele Angelini voor de Duitser Jannik Schaufler en de Spanjaard Esteban Basanta Fouz. Niels van Lanen eindigde als beste Nederlander op een knappe 16e plaats. Rens van Beek stond aanvankelijk nog tussen de uitslagen (twaalfde zowaar), maar dat bleek onjuist. Hij stapte met zijsteek uit.

Meervoudig Nederlands sprintkampioen Jorik van Egdom heeft internationaal de aansluiting dit jaar nog niet te pakken. De Veenendaler finishte als 31e. Victor Goene volgde als 33e, Joey van ’t Verlaat als 41e, Stijn Jansen 49e en Lucas Goene als 55e.

Conclusie: de twee jongste Nederlandse deelnemers (Niels was zelfs de jongste van het hele veld) deden het vandaag fantastisch. De oudere garde moest genoegen nemen met een klassering op het tweede plan, maar voor hen liggen er over twee weken nieuwe kansen in de thuiswedstrijd van Holten. En tussendoor nog het NK standaard.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.