Lotte Wilms al in haar tweede Ironman aan de top; wat kan ze straks op Hawaii? – WTJ 2926

ZONDAG – Over DE prestatie van het weekend hoeven we het niet lang te hebben: Lotte Wilms is ongelofelijk sterk op de lange en middellange afstand. Vandaag voegt ze er gewoon een heuse Ironmanzege aan toe. Nota bene in Klagenfurt, Oostenrijk, in de voortuin van haar hoofdsponsor Pewag.

In de triathlonsporten zijn er een paar ijzeren wetten. Je bent óf heel goed in de korte afstanden óf je komt pas uit de verf zodra je aan het langere werk begint. Mooi voorbeeld is Patrick Lange, die amper een groots resultaat op de Standard Distance kon overleggen maar op de hele wel twee wereldtitels behaalde. Andersom zien we mannen als Simon Lessing en toch ook Alistair Brownlee, die niet langer domineren nu ze op de Ironmans uitkomen.

Het is daarom des te bijzonder, wat Lotte Wilms laat zien. In de aanloop naar de Spelen van Tokyo was ze eerste reserve voor het Nederlands kwartet Mixed Relay. Dat is amper twee jaar geleden. Vervolgens hier en daar halves gaan doen, waarop de eerste successen volgden. Dan volgt eind vorig jaar haar debuut op de Ironman Western Australia. We schreven toen het volgende:

Debuteren met een derde plaats en ook nog een royaal onder de negen uur; het is slechts weinig triatletes gegeven om op deze manier een aan lange afstand carrière te beginnen. Voor Lotte Wilms werd het zondag in de Ironman Busselton werkelijkheid.

Dat ze vervolgens in haar tweede Ironman ‘even’ de overwinning komt opstrijken. Ja, dat is toch wel heel bijzonder. Afkomstig uit de zwemsport, dus over dat eerste onderdeel geen zorgen. Als je na 48.31 minuten weer op het droge staat, dan ben je een hele grote. Ruim vier minuten was het vervolgens wachten op de concurrentie.

Na het fietsen leek het helemaal of er verder geen andere pro’s meededen. Lottes voorsprong groeide uit tot eerst 12 minuten, later iets minder. Bij aanvang van de marathon was er nog geen vuiltje aan de lucht en mocht de oorspronkelijk Noord-Hollandse maar al jaren in Australië wonende triatlete met negen minuten voorsprong op Laura Zimmerman, Jade Roberts en Gabriele Obmann aan de marathon beginnen.

Onverstoorbaar

De achtervolging zette zich in gang, maar Lotte liep onverstoorbaar verder in zo goed als hetzelfde tempo. Op het 21 kilometer-punt had Gabriele Obmann exact 46 seconden van haar achterstand weg gewerkt. In de tweede helft lopen kon Lotte al meer en meer ontspannen, wetende dat haar zegetocht door Oostenrijk een feit was.

Haar tempo bleef ook toen goed, zodat ze uitkwam op 8.56.51 uur en daarmee ruim zes minuten voor op de Oostenrijkse Gabriele Maria Obmman en 8.53 minuten op Laura Zimmerman uit Duitsland. Zij finishten dus wel boven de negen uur. Jade Nicole Roberts uit Zuid-Afrika eindigde viede in 9.08.44 en de Britse Simone Mitchell en Oostenrijkse Lisa-Maria Dornauer waren de nummers vijf en zes. Maar alle complimenten aan Lotte Wilms. Moeilijk te zeggen wat haar kansen zijn op het WK Ironman Hawaii, maar dat ze erbij is, is wel zeker. Bovendien is ze vier maanden voor de race verzekerd van deelname en dat moet een heel lekker gevoel geven.

Els Visser, Lotte Wilms en Niek Heldoorn. Zo heb je jaren geen pro’s aan de start op het WK en zo zijn het er al drie. Wie volgt?

 

Bij de mannen vandaag geen nieuwkomers voor Nice 2023 via deze Ironman Klagenfurt. Milan Brons was op een 14e plaats beste landgenoot, Evert Scheltinga – gelukkig weer terug in competitie – sloot als vijftiende af. Beide Nederlanders finishten zo’n 40 minuten na de toch wel verrassende winnaar, de Deen Mathias Petersen. Hij won en bleef als enige onder de acht uur: 7.56.39 uur. Cameron Wurf leek op de overwinning af te gaan, maar werd alsnog gepasseerd en finishte als tweede in 8.02.42, zodat beiden zich op kunnen maken voor het WK Nice.

Verrassend ook de Oostenrijker Georg Enzenberger op een derde plaats in 8.08 en Gergo Badar uit Hongarije zullen ook maar weinig mensen op vier verwacht hebben. De Fransen hadden dit keer het nakijken met Arnaud Guilloux op een vijfde en Dylan Magnien op een zesde plaats. De Belg Tim van Hemel debuteerde met een ‘straffe’ tiende plek. Twaalfde was de snelste zwemmer de Duitser Lukasz Wojt.

Van de vier Nederlandse deelnemers werd Daan Schouten 23e in 9.11.33 uur. Marijn Markusse stapte jammer genoeg uit. Bij voldoende herstel tracht Marijn komend weekend zijn ‘Oud Gastel-titel’ te verdedigen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.