Maarten van der Weijden is aan de wandeltocht in zijn Elfstedentriathlon begonnen – WTJ 2932

DONDERDAG – Voor de tweede keer in zijn leven is Maarten van der Weijden zwemmend langs de Elf Steden van Friesland gekomen. Het verschil met een paar jaar geleden is dat hij – net als Stefan van der Pal vorig jaar – op de fiets is gestapt om vervolgens deze donderdag te benutten voor een fietstocht van 200 kilometer door exact dezelfde steden. Stefan stuurde Maarten als het ware op pad zondagmorgen vroeg om 6.30 uur. Daar zagen we een mooie foto van. De bescheiden Fries die ongetwijfeld terug denkt aan zijn eigen monstertocht. Eentje met veel minder media-aandacht, maar daarmee niet minder bewonderenswaardig.

Het is overal lekker druk in Friesland, waar Maarten het publiek nu beter kan zien en horen dan in het water. Al met al was de zwemtocht – zijn specialiteit – nog verre van eenvoudig. Bij noodweer stopte hij en het water werkte niet altijd mee. Hij deed er feitelijk een dag langer over, want op woensdag had de boomlange Brabander al op zijn in Friese kleuren gespoten tweewieler willen zitten.

 

Dat werd dus donderdag. Zo’n fietsrit is op een dag wel te doen. Maarten was alleen zijn tracker vergeten, dus waar de voormalig Olympisch kampioen precies fietste was voor de volgers thuis niet altijd duidelijk. Wel kwam er vanuit elk stadje een update zodra hij daar arriveerde.  Rond half zeven donderdagavond was Leeuwarden alweer bereikt. So far, so good. De 22 stempeltjes van de Zwemelfstedentocht en de Fietselfstedentocht waren in the pocket.

Daarna dus dat lopen. Daarin wijkt Maarten af van Stefan, die met de intentie begon om flinke stukken hardlopend af te leggen, terwijl Maarten van meet af aan wandelend de derde 200 kilometer aflegt. Steeds in gezelschap. Er waren meezwemmers, zoals Christine de Wit. Er waren meefietsers, zoals de nationale schaatsploeg met Patrick Roest onder meer en er zijn meewandelaars.

We hebben wel begrepen dat het niet de bedoeling is om Maarten, nu hij aan de landonderdelen bezig is aan te raken. Ook tijdens het wandelen niet. Op dit laatste onderdeel zal Maarten wellicht minder snel gaan dan Stefan. Het fietsen legden ze haast in hetzelfde tempo af. Stefan was vorig jaar na 108 uur klaar met zwemmen, Maarten deed er 98,5 uur over.

De 200 kilometer lopen van Stefan, die zondagmorgen vroeg aan de Kade in Leeuwarden zijn mogelijk toekomstige collega kwam opvolgen, gingen in 54 uur. Zo dat hij zich na 169 de allereerste Elfstedentriatleet mocht noemen. Maar nogmaals: de tijden, de snelheden zijn niet belangrijk. De opbrengsten voor kankeronderzoek (en bij Stefan de Stichting Semmy) des te meer.

Zaterdag in de loop van de dag wordt de finish van Maarten in Leeuwarden verwachten. Op de livestream bij de triathlon van Oud Gastel worden de beelden van de Brabantse triathlon afgewisseld met beelden uit Friesland. Want diezelfde dag nog meedoen in Oud Gastel, dat gaat ook voor Maarten van der Weijden net even te ver…..

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.