Crosstriathlons Gasselterveld en Zweeloo; Diede Diederiks derde op XTerra Xonrupt – WTJ 2957

WOENSDAG – In deze WTJ aandacht voor de crosstriathlons en de XTreme-triathlons van de afgelopen weken. We maken eerst het bruggetje met de vorige aflevering, want daarin ontbrak 1 Nederlandse wedstrijd namelijk de crosstriathlon van Gasselterveld.

Het is een hechte groep geworden, die zich nog steeds uitbreid. Het team noemt zich CrossTriNL en struint alle nationale en ook internationale crosstriathlons/XTerra-races af. Initiatiefnemers zijn Wouter Dijkshoorn, Casper van de Kamp, Ralph van Dijk en Mark Waaijenberg. Inmiddels hebben zich een 15-tal atleten verbonden aan het team, herkenbaar in de zwart-gele kleuren.

Wouter Dijkshoorn grote ster in Gasselterveld

In Gasselterveld waren ze vrijwel allemaal. De RunForestRun organisatie houdt zich normaliter bezig met trailruns, maar dit uitstapje naar triathlon doen ze ook erg goed. Hun inspanning werd beloond met zo’n 350 deelnemers en een topbezetting. De vijfde editie werd gewonnen door ’s lands beste crosstriatleet Wouter Dijkshoorn. Hij legde de 1,5/45/15-kilometer oftewel XL-race af in 3.09.39 uur.

Daarmee was de Amsterdammer een maatje te groot voor de concurrentie, waarvan teamgenoot Quirijn Waaijenberg de tweede plaats opeiste. Samen kwamen ze nog uit het blauwe meer, maar op de ATB maakte Wouter het grote verschil. Ook lopend was hij niet bij te benen, zodat aan de finish een gat gaapte van tien minuten. Quirijn ontdeed zich op zijn beurt tijdens het lopen van zijn directe tegenstander Bart Alberts, de winnaar van vorig jaar.

Daarna volgde de altijd sterk fietsende Michael Emmerik en Matijs Jansen, die dat hoge tempo op de ATB aardig kon volgen. Coen Bouwmeester ging als zesde Joost Christiaans vooraf. Joost zit al in de crosstri’s sinds 2008, daarmee de meest ervaren deelnemer. Masters Samme Steenstra en Robert Mijwaart alsmede Martijn Groenendaal zorgden voor een ijzersterke top tien.

Ook Annemarie Rustenburg klasse apart

Vlak voor Martijn kwam trouwens Annemarie Rustenburg al binnen. De Biddinghuizense was net als Wouter een klasse apart. Ze volbracht de crosstriathlon in 3.40.46 uur. Zeventien minuten na de docente lichamelijke opvoeding kwam Nienke Vlak over de finish. Hanneke Rus deed er als derde iets meer dan vier uur over. Renate Post en Ieke Hendriks completeerden de top vijf.

Ferdinand, Trudy, Olaf en Kyra winnen ook

De XL-afstand was eveneens uitstekend bezet. Voor de tweede maal won Ferdinand Oldeman deze serie in 2.28.12, met teammaatje Ralph van Dijk als runner-up. Bijna ging Erik Hofman hem nog voorbij. Het verschil: 12 seconden. Snelste vrouw was Trudy Veenstra in 2.28.25 uur. Ingeborg Trul en Marloes Kremer deelden mee in de medaille-uitreiking. Team Doornbos was het snelste trio. De L-afstand (zeg maar 1/8e) ging naar Olaf Creutzberg en Kyra Brouwer. Beste trio: Team Kampioenen op Herhaling. Zullen dus vast niet voor het eerst gewonnen hebben….

Zweeloo voor Richard Prakken

Een week eerder was de zwembad crosstriathlon van Zweeloo. Hoewel niet zo bekend toch al de zesde editie. Zwemmen dus niet zo ruig als in Gasselte of op Ameland, maar verder wel onverhard ATB- en loopparcours. De snelste was Richard Prakken uit Aalden, die daarmee zijn titel met succes verdedigde. Martijn Croon uit Coevorden en Kars ten Have uit Westerbork waren zes en negen minuten later de nummers twee en drie. Vier en vijf dan Tobias Bos uit Eerbeek en Ricky Groote uit Groningen.

Alma Burema sterkste vrouw

Bij de vrouwen wel een nieuwe winnares: Alma Burema uit Zuidlaren. De Drentse werd gevolgd door Grietje Hoogerkamp-Heeg uit Odoorn en Friezin Janny Eringa. Beste team was dat van Monique Bol. Winnaars van de korte afstanden waren Rafael Alberts uit Emmer-Compascuum en Lotte Prins uit Vriezenveen. Trio-team Judah van Loo uit Kampen won bij de trio’s. De jeugdserie-winnaars: Stef Hofma, Sterre Wegdam, Oliver van Loo en Sanne Reuver.

Diede Diederiks derde in XTerra France

Internationaal was er zaterdag de XTerra-triathlon in het Franse Xonrupt, ook al een klassiekertje geworden. Dat de Fransen wonnen was geen verrassing. Arthur Forissier rekende af met Maxim Chane. Daarna was het voor brons de beurt aan de Belg Sebastien Carabin, wederom de snelste ATB-er. De Portugees Francois Vie finishte als vierde en vervolgens was er de Zwitser Xavier Dafflon.

Op de 23e plaats kwam de Italiaanse Sandra Mairhofer als snelste vrouw over de meet. Dat was maar 23 minuten langzamer dan Forissier, hetgeen veel zegt over de kracht van deze wereldkampioene. Ook de acht minuten voorsprong op Alizee Paties uit Frankrijk mocht er wezen. Het had voor Alizee geen 500 meter langer moeten duren, want dan was Diede Diederiks haar voorbij gegaan. De Rotterdamse moest anderhalve minuut na het zwemmen toestaan, haar achterstand groeide naar 2,5 minuut na het fietsen, maar vervolgens liep ze in 47.42 minuten veruit de snelste looptijd (3 minuten harder dan Mairhofer bijvoorbeeld). Evengoed was het knap hoe de triatlete van EDO-Sports weer omschakelt naar de cross-triathlons. Toen het NK Rotterdam geen late-minute inschrijvingen meer toeliet, richtte Diede zich weer volop op de ATB met brons als pracht resultaat.

Tibor Gijssen finishte als 67e tevens twaalfde M35. Lars van der Eerden werd 86e en zesde M45.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.