Achtste van Nierup na zomerstorm gewonnen door Tristan en Dieuwertje; Henschoter Games voor Wybe en Esther – WTJ 2958

DONDERDAG – De grootste prestatie in Nieuwe Niedorp kwam woensdagavond op naam van de vele vrijwilligers. Om deze triathlon mogelijk te maken moest het parcours nog drastisch ontdaan worden van omgewaaide taken en bomen. Noord-Holland werd in de nacht van dinsdag op woensdag en ook die verdere vijfde juli zwaar getroffen door een zomerstorm, door het KNMI als ‘code rood’ bestempeld.

Zomerstorm

In Haarlem was het flink prijs, maar ook de rest van Noord-Holland kreeg de storm volop mee. De organisatie van de triathlon ging met man en macht aan de slag en kon in de middag de honderden deelnemers groen licht geven: de Achtste van Nierup, de gezelligste triathlon van Nederland kon doorgaan.

In totaal deden liefst 591 deelnemers mee (de trio’s meegerekend), voorwaar niet slecht op zo’n woensdagavondje. Maar de traditie van deze klassieker is dan ook groot. Zelfs een pro als Tristan Olij stemt zijn wedstrijdschema dusdanig af, dat hij in zijn streekwedstrijdje mee kan doen.

Leuke wedstrijd

De man uit Winkel kwam, zag en overwon. Voor het derde jaar op rij. Tristan maakte er nog wel een leuke wedstrijd van. Hij kwam na junior Noel Sterk als tweede uit het water met kort achter hem vijfvoudig winnaar Omar Brons. De man uit Arnhem keert langzaam terug in zijn oude vorm. Bij het fietsen kwam Tristans plaatsgenoot Joris de Boer sterk opzetten.

Met een halve minuut voorsprong op Joris begon Tristan in het oergezellige dorp aan de 5 kilometer lopen. Omar lag nog steeds derde en drievoudig winnaar Peter-Johan Dillo stalde als vierde zijn fiets. De Europees kampioen Ironman kan nog altijd met de besten mee. Dat gold ook voor Eric van der Linden (zevenvoudig winnaar), die na Tristan (16.52) de tweede looptijd (17.02) neer zou zetten.

Tristan op gelijke voet met Mark, PJ en Michael

De finish dan. Tristan winnaar voor het derde jaar op rij. In de all-time list komt hij daarmee op gelijke voet met Mark Koks, Peter-Johan Dillo en Michael Krijnen. Alleen Eric (7x) en Omar (5x) deden nog beter, er is dus nog werk aan de winkel voor de man uit…..

Achter Tristan, die zijn Challenge Roth (11e) goed verwerkt had, volgde de zeer constante Emiel van Tongerlo tevens snelste master. Noel Sterk verloor bij het fietsen vijf plekken, maar herpakte zich bij het lopen en vulde het resterende podiumplekje in. De junior uit Barsinghorn liet daarmee gevestigde namen Joris de Boer, Eric van der Linden, Peter Johan Dillo en Omar Brons achter zich. Josh Garrone uit Sint Pancras was op de achtste plaats snelste H16, waarna Rene Hoep en Mark Elbertsen de top tien vulden.

Dieuwertje Bax was aan haar tweede opeenvolgende zege toe. De Schagense triatlete liet goede vriendin Suzan Nieman uit Schoorl anderhalve minuut achter zich. Nieman kwam overigens bij het fietsen en lopen wel iets dichterbij Dieuwertje, zodat ook daar een leuke wedstrijdspanning bleef. Viervoudig Nierup-winnares Talisa van der Fluit zorgde voor een tweede ‘Winkeler-succes’ met brons. Daarna kwamen Serina Schouwenaar en Anita Verkerk over de finishlijn.

Beste van de 124 trio’s waren De Gangmakers met Ivo Hofman, Nick Slijkerman en Ronald Marees. Nadat de laatste deelnemers binnen waren, barste het traditionele slotfeest los en bleef het nog lang gezellig in Nieuwe Niedorp.

Henschotermeer Zomergames: Wybe en Esther winnen

De zomerse woensdagavonden zij bij uitstek geschikt voor kortstondige duursportevenementen. Want op dezelfde avond waren de Henschotermeer Zomergames met een van de onderdelen de run-swim-run. Niet zo’n gebruikelijke variant op tri- en duathlons eigenlijk, maar in en rond het Henschotermeer staat deze race al wel een jaar of zeven op het programma.

De overwinning ging, net als vorig jaar, naar Wybe Vermeulen. De junior uit Zeist was na 26.23 minuten klaar met de afstandjes. Eerder dit jaar haalde Wybe brons op het NK RBR in Sittard. De tweede plaats was voor Joep Kluwen en Davy Provo was wederom derde, zoals ook in 2022. Vincent Beijk en Jelle Roks keerden ook snel terug na deze loop, zwem en weer loop. Snelste vrouw was Esther Hoezen in 29 minuten. Tweede werd Germijn Heijnen en derde Adriana Lavooij.

Van deze wedstrijd tot slot een schitterende foto van sportfotograaf Harry van ’t Veld, waarvoor dank Harry.

Foto: Harry van ’t Veld

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.