Het plezier van/op kleine Nederlandse wedstrijden: Groene Woud Oirschot; Hellevoet Heroes; Castricum; De Hoef; Eijsden – WTJ 2956

DINSDAG – Het is tijd voor de inhaalslag op de Nederlandse wedstrijden. De hele grote – Holten – hebben we genoemd. Ook de DTS-triathlon Haarlemmermeer was bijzonder en is aan bod gekomen, maar er was dus meer. En met name die kleine wedstrijden bieden veel plezier en worden massaal door het publiek bezocht. Want als de lokale slager of bakker mee doet, is dat toch net even bijzonderder dan die nationale topper waar de gemiddelde dorpeling nog nooit van gehoord heeft. Vandaar ook de vrolijke featureplaat uit de triathlon Castricum.

Groene Woud Oirschot voor Nick en Hanneke

We beginnen (vanuit ons geredeneerd) dichtbij huis: Midden-Brabant. De Groene Woud Triathlon van Oirschot. De aanloop naar het evenement was niet eenvoudig, vanwege de afsluiting van de Stönner Meijwaardbrug en mogelijke blauwalg in het zwemwater. Gelukkig kwam alles op z’n pootjes terecht en kon de race doorgaan.

De winst ging naar Nick van Ingen, die vorig jaar nog de triathlon Hellevoetsluis won, maar die titel niet verdedigde. De man uit Dordt liet thuisfavoriet Joep Staps achter zich. De Tilburger meet zich niet vaak in lokale wedstrijdjes, maar deze beviel hem kennelijk goed. Brons ging naar Tom Hopman, voormalig keeper bij Hapse Boys en nu een snel rijzende ster in de triathlon. Hij won de High Tech Tri, was tiende in Gastel en nu derde in Oirschot. De snelle zwemmer Raoni Schrijvers (direct na Nick uit het zuivere zwemwater), Peter Eshuis en Jean-Paul Broers passeerden na Tom de finishlijn.

Triathlon Het Groene Woud.

Hanneke van Breugel uit Best won met grote overmacht bij de vrouwen. De Roosendaalse Manon Broumels kwam nog wel iets terug, maar moest het toch zeven minuten afleggen tegen Hanneke. Brons was voor thuisfavoriete Karin van der Sangen en vierde de superzwemster Anne Gibbels uit het Belgische Heverlee. Snelste trio: Kwik, Kwek en Kwak. De sprint-afstand ging naar de in Oisterwijk woonachtige Matt Warnock en Evi Joosten uit Helenaveen. De jeugd serie bracht victorie aan Lars Peeters voor eigen publiek en de Venrayse Elysa van Rens.

Hellevoet Heroes voor Jim en Sandra

Ook zaterdag was het tijd voor de tweede editie van de Hellevoet Heroes. De doorstart vorig jaar smaakte naar meer. En de organisatie durfde het nu al aan om ook een 4e Divisiewedstrijd aan het programma toe te voegen. De sprint-triathlon ging naar Jim Doornbosch, Hellevoetse Hawaii-ganger. Hij klopte Rens de Ridder en de Belg Kevin Strubbe. Dez de Eerens en man uit de streek Youri Zoon waren de nummers 4 en 5.

Sandra Vermeulen kwam als eerste uit het water, maar kreeg later toch Natasja de Winkel nog best dichtbij. Toch bleef dat de volgorde aan de finishlijn. Anne Stellaard deed ook weer eens een wedstrijdje. De Utrechtste finishte als derde. Beste trio was Old City Heroes. Dan de 4e Divisie Zuid: een prooi voor Hidde Weersma met Jan-Jouke Mulder en Richard de Vroome op de plekken twee en drie. Ook de jeugdseries deden weer mee met als winnaars Kees Wondergem, Floor Houppermans, Collin Wittenberg en – net als vorig jaar – Anne Freij.

Castricum voor Bram en Lindsay

Op zondag begonnen we in Castricum aan de kust. Een serie over de sprint-afstand, maar wel met 250 deelnemers. De winst ging naar Bram Dekker uit Zeewolde. De geboren Limburger komt uit de vermaarde triathlonfamilie. Broer Martijn was een aantal jaren een internationale pro. Zelf stortte Bram zich met succes op een al even indrukwekkende zwem carrière, waarin hij net niet de Olympische Spelen bereikte. Nu doet hij voor de fun weer triathlons en die pakken soms goed uit.

Zoals in de Full of Life triathlon Castricum waar hij de lokale favoriet Alex Admiraal bij het zwemmen nog enigszins in zijn buurt had. Met de tweede fietstijd na Joost Baalbergen, had Bram Dekker na het fietsen 2,5 minuut voorsprong. Dat werd nog wel iets minder bij het lopen, maar de zege kon hem niet meer ontgaan. Snelste loper Sjors Groot kwam als tweede aan, Kelvin van der Doe was nummer drie. Guus Vonk op ver, snelste Castricummer Stef Derriks vijfde en hardfietser Joost Baalbergen zesde.

Snelste vrouw kwam wel uit Castricum: Lindsay Tai-Tin-Woei. Ze leverde een boeiende strijd met Britt Zuurbier uit Alkmaar, die een halve minuut verloor bij het zwemmen, die halve minuut weer heroverde bij het fietsen, maar vervolgens bij het lopen een klein beetje terrein verloor op Lindsay, die met 22 seconden voorsprong won. Daarna volgde zeven minuten lang geen enkele vrouw, totdat Debby van Beek uit Castricum de finish bereikte. Heemskerkse Manon van Tunen pakte daardoor net naast de medailles.

De Hoef Sportief voor Emil en Swinda

De Hoef Sportief bestaat uit een reeks evenementen als wandelen, vlettentrekken, maar ook zwemmen, fietsen en lopen. De Hoef 41 betekent dat je alle drie de onderdelen dus een triathlon aflegt. Met pauzes ertussen. Emil Hoogstad moest vorig jaar nog zijn meerdere erkennen in Olaf van den Bergh. Ditmaal was hij de snelste over de drie nummers. Bijna acht minuten langzamer deed Jeffrey van den Helder over de onderdelen en de derde plaats kwam terecht bij Thijs Leijgraaff. Fred Gorter en Menno Wiersma waren de nummers vier en vijf.

Snelste vrouw was Swinda Falkena uit Utrecht. Fabienne Al was vier minuten later de nummer twee. Ze zwom en fietste het hardst van alle vrouwen, maar verloor te veel tijd bij het lopen: liefst 14 minuten op Swinda. Brons ging naar Paula Meijer. Altijd een leuke sportdag daar in De Ronde Venen, Utrecht. Een wedstrijd, die al jaren bestaat, maar slechts in kleine kring bekend en ook nooit NTB geworden.

Zwemloop Eijsden voor vroegste inschrijfster Marliese

De laatste in dit rijtje is de zwemloop van Eijsden, Zuid-Limburg. Het evenement maakte vorig jaar nog deel uit van de Vrouwentriathlons, waarvan de laatste toen in Beusichem is gehouden. Voorheen waren ook Deil en Utrecht bijvoorbeeld evenementen onder die noemer. Dat is niet meer. Eijsden zwemloop is nu vooral een familie-gebeurtenis geworden. Overigens is SioSport van Sione Jongstra er wel aan verbonden. Zoals bekend was Sione de grote initiator van Vrouwentriathlons.

De winst ging naar de Haagse Marliese Vollebregt, die zich al in januari als eerste had ingeschreven. Liesbet Baekelandt eindigde tweede en Erica Werner derde. De mannen dus ook maar even vermelden: Roel Lenssen wint voor Erik Wintjens en Roy Ridder. In de jeugdgroepen waren de winnaars als volgt: Thijn Maas, Lena van Rooden, Dries Bastiaens, Febe van Rooden, Cyril van Zoelen, Isabel en Matej Scalandi, Sanne Ummels. Syl Feijs en Julie Wintjens.

Dan ontbreekt nog een wedstrijd namelijk de zeer populaire crosstriathlon van Gasselterveld, maar die nemen we in het volgende blok mee van crosstriathlons. Dus nog even geduld.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “Het plezier van/op kleine Nederlandse wedstrijden: Groene Woud Oirschot; Hellevoet Heroes; Castricum; De Hoef; Eijsden – WTJ 2956

  • 05/07/2023 om 15:18
    Permalink

    Trio Kwik, Kwek en Kwak in Oirschot waren Sem Lazeroms, Timo Feenstra en Mats Keulstra.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.