Twee ‘Dasselaars’ in top tien Swedeman; Laponia; Altriman; Outlaw, Ironbourne en meer – WTJ 2970

WOENSDAG – Er waren afgelopen weekend nog een aantal wedstrijden, die wellicht de voorpagina’s op de sport niet gehaald hebben maar toch het vermelden waard zijn. Bovendien slaat Trikipedia nu eenmaal geen enkele wedstrijd over. We beginnen in Zweden. De foto’s in deze WTJ zijn trouwens allemaal uit dezelfde prachtrace: de Swedeman.

Rare jongens, die Zweden. Je zou denken dat ze beetje met elkaar rekening houden op de wedstrijdkalender, maar op Ironman Kalmar na zitten vrijwel alle races in hetzelfde weekend van 8 en 9 juli dit jaar. Een hele in Laponia, de klassieker in Sater, de IM 70.3 in Jonkoping en de Swedeman Xtreme. Nu kunnen we ons voorstellen dat het wedstrijdseizoen er een stuk korter is dan in Nederland, maar toch.

 

Die laatste race, de Swedeman Xtreme in Åre (Oster-Noren) was trouwens wel in trek bij de Nederlanders. Van de 64 die-hards deden er vijf mee uit ons land. Een daarvan stond op het overall-podium: Edwin Dasselaar eindigde als derde in 12.48.01 uur. Dat was 50 minuten na de Zweedse winnaar Dennis Ljung, die de race voltooide in 11.58.35 uur. Tussen hem en de Nederlander stond de Zweed Marcus Hultgren in 12.44.13 uur.

Het parcours: 3,8 kilometer zwemmen richting Tannforsen, de grootste waterval van Zweden, 205 kilometers fietsen over een adembenemend parcours met 2500 hoogtemeters, waarna er een volledige off-road trail-marathon met 2000 hoogtemeters volgde en als kers op de taart een beklimming van de berg Åreskutan.

Edwin Dasselaar uit Maastricht – trainer bij EDOSports – lag na het zwemmen goed van voren, maar had een wat ongelukkige wissel (verslag komt later hier) en bij fietsen zat Edwin in de achtervolgers op plaats twee. De loodzware bergmarathon ging bij Edwin in 6.07 uur (!), winnaar Ljung had er 5.22 uur voor nodig. Daarmee verloor hij twee plaatsen op het slotonderdeel. Het was voor Edwin Dasselaar na diverse Ironmans (en een sub-9 uur tijd) de eerste XTreme triathlon, die hij aflegde.

 

Zijn bijna naamgenoot Evert-Jan van Dasselaar uit Nijkerk was er ook en finishte op een achtste plaats. Evert-Jan werd begeleid door Mathijm Wassink. Ook Bart van Linder – eerder dit jaar al in Nepal Xtreme actief, deed weer mee en stond ook in de top twintig.

Het vrouwenpodium was geheel Scandinavisch. De overwinning was voor de Finse Carolina Granfors in 14.22.20 uur. De Noorse Johanna Haland eindigde tweede in 15.45.38 en brons was er voor de Zweedse Camilla Renz in 17.42.21 uur.

ZATERDAG 8 JULI: SWEDEMAN, ÅRE OSTER-NOREN (ZWE)
M:
3.Edwin Dasselaar 12.48.01
8.Evert-Jan van Dasselaar 13.35.04
19.Bart van Linder 14.43.59
20.Marco Jansen 14.54.52
57.Jacob Greidanus 16.39.47

Laponia Tri

De Laponia triathlon in het Zweedse Gallivare trok door de vele concurrentie maar 38 deelnemers. De overwinning op deze hele op vlakker terrein en fietsen/lopen op verharde ondergrond ging naar de Zweed Odd Larson in 10.37.34 uur. De Pool Przemyslaw Rzepecki werd tweede in 10.46.39 en de Zweed Nicolas Lindgren derde in 10.51.15 uur. Het volledige Zweedse vrouwenpodium bestond uit Emelie Sigelind in 12.33.04, Sara Elfving in 13.59.36 en Britta Alstad in 14.40.09 uur. Sater kiest tegenwoordig voor de Olympische afstand in plaats van een halve.

Altriman

Dan naar Frankrijk voor nog zo’n zware: de Altriman in de Pyreneeen, meer specifiek Les Angles. Geen Nederlanders dit keer op de hele, wel 117 finishers. De Fransman Thomas Lemaitre was ook ‘heer en meester’ in 12.20.32 uur. Cedric Fonquerne tweede in 13.25.11 en Hadrien Kermarrec derde in 13.30.26 uur. Bij de vrouwen stak Hanna Tamoudi er in 16.18.06 met kop en schouders bovenuit. Op Caroline Hiebel in 18.12.43 en Anne Douteau in 18.45.05 was het daarna even wachten.

Wel op de halve Altriman twee Nederlanders trouwens. Daarop 387 finishers en Franse zeges voor Clement Lalba in 5.10.21 en Eliane Bugeaud in 6.39.09 uur.

ZATERDAG 8 JULI: HALVE ALTRIMAN, LES ANGLES (FRA)
M:
33.Tom van Geneugden 6.39.16 (13e M40)
206.Jan de Jager 8.07.16 (101e M40)

Outlaw-races trekken duizenden deelnemers

De meest populaire triathlons in Groot-Brittannië zijn niet die onder Ironman of Challenge-label, maar de Outlaw races. Zondag finishten liefst 1552 hoofdzakelijk Britse triatleten op de Outlaw Half in Holkham. De winst ging naar Peter Dysen in 3.57.41 voor Jamie Bedwell en Matthew Collins. Jamie’s partner Abi Bedwell was in 4.30.07 snelste vrouw. Rhianne Hughes en Chloe Sparrow waren de nummers twee en drie. Twee geboren maar in Engeland woonachtige Nederlanders deden het ook goed en stonden allebei op het podium in hun AG.

ZONDAG 9 JULI: OUTLAW HALF HOLKHAM (GBR)
M:
7.Chris Beckmans 4.05.13 (3e M30)
V:
12.Jenny Zwijnen 4.58.12 (1e F40)

Ironbourne

Ook in het Britse Eastbourne bij de zogeheten Ironbourne stonden twee Nederlanders aan de start. Hier op de halve afstand 306 deelnemers. Een zege voor Matthew Cox in 4.29.11 uur met Oliver Waymark en Sean Scott op de plaatsen twee en drie. De Britse Nicole Allen won in 5.08.28 uur met Francesca Cox en Josephine Park bij de huldiging links en rechts van haar op het erepodium.

ZONDAG 9 JULI: IRONBOURNE, EASTBOURNE (GBR)
M:
22.Pieter-Jan Bouten 5.02.30 (3e M45)
71.Diederick van der Plas 5.28.23 (9e M50)

Ironbourne

Eastbourne heeft ook een triathlon over de volledige afstand, vandaar de naam Ironbourne. Daarop 42 starters en de winst voor de Brit Harry Pickering in 9.37.39 uur. Tweede en derde waren zijn landgenoten Chris Ellett in 9.44.04 en Dmitrij Savickij in 10.16.45 uur. Snelste vrouw bleek Claire Davey in 11.37.50 uur. Eva Ellis deed er 12.05.41 over en Matilda Mayne 13.50.12 uur. Zij allen werden bij de prijsuitreikingen gehuldigd. De race is nog niet zo bekend bij de buitenlandse deelnemers anders was er vast een Nederlander bij geweest. Volgend jaar dus.

Halves in GB, Polen, USA en Mexico

De Cotswold Classic in en rond het Brits Ashton Keyes trok 526 triatleten. Winnaars waren de Britse triatleten Toby Nisbet in 3.55.31 en Eve Sealy in 4.38.14 uur.

Vrijwel wekelijks is er in Polen een halve triathlon uit het circuit ‘Garmin Iron Tri’. Zondag waren 224 triatleten bijeen in Sycow. De winst ging naar de Pool Igor Zalewski in 4.09.59 en zijn landgenote Joanna Markucka in 4.49.11 uur.

In Amerika heb je de Alpha Win-series, maar ook de Rev3-series. Korte tijd maakten enkele races daarvan ook deel uit van Challenge, maar inmiddels zijn ze allemaal weer terug onder het Rev3-label. Te klein waarschijnlijk voor zo’n ‘multinational’. In Williamsburg deden 78 atleten mee aan de halve. De Amerikanen Kyle Hooker in 4.16.55 en Joanne Gribler in 4.57.03 uur wonnen ‘m.

De halve triathlon van San Gil was een aantal jaren Challenge. Daar zijn de Mexicanen uitgestapt, de race is nationaler geworden. 256 deelnemers en als winnaar Joaquin Pereda Charles en Ursula Legaria Menendez.

XTerra Victoria

Tot slot uit het drukke tweede juliweekend nog een XTerra-race. In het Canadese Victoria was de Nieuw-Zeelander Kieran McPherson weer eens te sterk. Hij klopte de Canadezen Nicholas Scott en voormalig ITU-topper Brent McMahon. Enige Nederlander was Joost van Ulden op een 20e plaats. Bij de vrouwen een Canadees podium met Christy Drever, Angela Shoniker en Stephanie Davidson.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.