World Cup Tiszaujvaros: Barbara 18e, Sonja 3e Junior Cup; Larache Africa Cup; Tampere – WTJ 2969

DINSDAG – We komen terecht bij de World Triathlon carrousel. Daar begonnen we zondag al mee met de prachtzeges voor Nico van der Burgt en Maurits Morsink op de World Cup paratriathlon in Montreal. Maar er was meer.

Want ook in Montreal vond de Americas Triathlon Cup plaats. De Amerikaan Zach Leachmann haalde de zege naar zich toe. Erica Hawley uit Bermuda was de sterkste vrouw. Zou zij in de voetsporen treden van haar sterke landgenote Dame Flora Duffy? Opvallende trouwens dat het veld voor 97 procent uit Canadezen bestond maar die grepen dus wel naast de eindoverwinning.

World Cup Tiszaujvaros

Al bijna dertig jaar draait Tiszaujvaros triathlon mee in het internationale circuit. Van Europe Cup tot World Cup en ook nog eens WTCS. Dit jaar weer een World Cup met het bekende concept van halve finales op zaterdag, finales op zondag en dat twee keer over de sprint afstand.

De zaterdagraces eerst maar even. De favorieten lieten zich meteen al gelden. Csongor Lehmann won de eerste, Bence Bicsak de tweede en Sergio Baxter Cabrera de derde semi-finale. Bij de vrouwen twee halve finales met ook hier sterke Hongaarse inbreng. Zsanett Bragmayer won de eerste en Zsofia Kovacs de tweede halve finale. Zij dus overduidelijk door naar de zondag finales. Marit van den Berg kwam in de eerste semi uit op een 24e plaats. In de tweede halve finales zat Barbara de Koning er met een 9e plaats goed bij en werd Rani Skrabanja 20e. Samenvattend: alleen Barbara mocht mee doen in de finales.

De finales op zondag dan. Csongor Lehmann opnieuw te sterk voor iedereen. Zilver ging naar Sergio Baxter Cabrera en brons naar Alberto Gonzalez Garcia. Gabor Faldum was de tweede Hongaar op plaats vier, waarna de Azerbedjaan Rostislav Pevtsov en de Duitser Jannik Schaufler (recent nog tweede in Kitzbuhel) de top zes invulden. World Games/Europees duathlonkampioen Maxime Hueber Moosbrugger eindigde als achtste.

In de finale vrouwen kwam onze enige vertegenwoordigster Barbara de Koning er helaas niet aan te pas. Ze finishte 18e op precies anderhalve minuut van de Zweedse winnares Tilda Mansson, nog zo’n fenomeen trouwens. Tilda moest er wel tot de laatste centimeter voor knokken want pas na fotofinish was bekend dat zij won en de Spaanse Noelia Juan er een duimbreedte achter lag. Jolien Vermeylen maakte het van dichtbij mee. De Holten-winnares was een week later al weer goed voor brons in Tizzy. De Italiaanse Angelica Prestia verraste met een vierde plek en European Games-winnares Solveig Lovseth was vijfde.

Het fenomeen Fanni Szalai: een 15-jarig triathlonmirakel

In Europa draaide de korte afstand om de races in Tiszaujvaros. Zo kort voor het WK sprint Hamburg waren er maar weinig internationals naar Tizzy afgereisd. Bij de junioren jongens bestond de top acht uit Hongaarse knapen. De top drie: Zalan Hobor, Gyula Kovacs en Marton Kropko. Bij de meisjes won het 15-jarige triathlonwonder Fanni Szalai uit Hongarije. Ze liet landgenote Nora Romina Nadas bijna een minuut achter zich, dankzij een fenomenaal looponderdeel.

Daar kon ook Sonja de Koning niet aan tippen al werd de Nederlandse wel knap derde, maar wel al op 1.50 minuut. Szalai kan – als deze ontwikkeling zich doorzet – een hele grote worden in de triathlonsport. Ze was de jongste van het hele veld, maar veruit de sterkste. Gecoacht door oud-Olympier Csaba Kuttor doet ze in de wintermaanden ook nog aan veldrijden.

Spaanse overheersing in Larache

In het Marokkaanse Larache was de volgende Africa Triathlon Premium Cup race. Hier waren het de Spanjaarden, die er een clean sweep van maakten. Nan Oliveras boekte zijn grootste overwinning in zijn ruim twaalfjarige loopbaan. De 30-jarige triatleet was in 2015 nog Spaans kampioen geworden daarna moest ie tot zondag wachten op een eerste internationale overwinning. Negen seconden later volgde Angel Sanchez Carreras en het Spaanse succes werd compleet gemaakt door Juan Gonzalez Garcia.

Joey prima vijftiende in middenmoot

In die weelde verkeerden de Nederlanders helaas niet in de Afrikaanse badplaats aan de Atlantische Oceaan. Beste landgenoot was Joey van ’t Verlaat op een prima 15e plaats; achterstand zo’n 2,5 minuut. Olaf Jan Bosscher eindigde 19e, Dorian Horsten kwam wat moeilijker mee. Hij eindigde 35e op 8,5 minuut.

De Oceaniërs waren sterk bij de vrouwen. De winst ging naar de Nieuw-Zeelandse Brea Roderick. De Ierse Erin McConnell volgde op een halve minuut als tweede en brons ging naar de Australische Sara Tosinski. Opvallend: de buitentemperatuur was zo’n tien graden koeler dan in de meeste Europese landen: graadje of 24.

European Master Games

Aan de European Master Games in het Finse Tampere deden 56 veteranen mee, veelal Finnen. Varierend in leeftijd van 40 tot een eindje in de 80…. De Nederlandse equipe liet dit EK schieten, waar het een paar jaar terug nog rijkelijk vertegenwoordigd was. Maar ja, toen waren de European Master Games in Zeeland.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.