Brouwersdam ook naar september; Martins ambities bij Europe Triathlon; Zwift Finales – WTJ 1759

VRIJDAG – Afwachten of bijtijds aan de bel trekken? Voor het tweede jaar op rij is dat het dilemma van veel organisatoren. Met te lang wachten dupeer je de atleten, van te vroeg cancellen krijg je wellicht later toch spijt. Erik Peeman en zijn mensen hebben het nog even aangezien, maar met een race op 29 mei begon de tijd te dringen.

Conclusie: GO Triathlon Brouwersdam schuift vier maanden op van eind mei naar 25 september. Het naseizoen dus, ook voor liefhebbers van de kuststreek. Het klinkt gek maar het is pas de tweede editie van Brouwersdam en toch wordt het al beschouwd als een klassieker. Ten opzichte van het eerste jaar (2019) zijn wel een aantal aanpassingen gedaan. Het fietsparcours is opgerekt tot 40 kilometer, het loopparcours aangepast en er is meer verzorging vooraf, tijdens en na de triathlon. Vrijdagavond begint bijvoorbeeld al met een pasta-party. De 1/8e afstand komt overigens te vervallen.

 

Langer parcours

Op basis van de evaluatie van de eerste editie zijn een aantal aanpassingen gedaan. Meest in het oog springende veranderingen zijn het langere fietsparcours (40km), aangepaste loopparcours en extra aandacht voor de verzorging vooraf (pastaparty) en tijdens/na de triathlon. De 1/8e afstand verdwijnt. De GO triathlon is 1 kilometer zwemmen in het Grevelingenmeer, 90 kilometer door de duinen van Brouwersdam en lopen over het deltawerk. Daarnaast is een kwart-serie. De wedstrijd was al behoorlijk uitverkocht, maar atleten voor wie 25 september lastig wordt, krijgen hun inschrijfgeld terug of kunnen meedoen aan de triathlon Herkingen.

De internationale toptriathlon van Cannes ziet geen uitwijkmogelijkheden meer voor dit seizoen. De race vervalt op 25 april en de organisatoren in de Franse badplaats resteert niets anders dan voor volgend jaar 24 april 2022 een nieuwe editie uit te schrijven.

Breedijk kandidaat vice-president

Organisatoren hebben het niet makkelijk, maar ook bestuurders breken zich het hoofd over de langdurige pandemie, die de wereld en dus ook de sportwereld nog altijd in haar greep houdt. World Triathlon en Europe Triathlon, ze vergaderen wat af om iedereen gemotiveerd te houden voor als het straks weer mag. Vanuit Nederland heeft Martin Breedijk daar een actieve rol in.

Martin heeft een jaar geleden zijn bestuursrol bij de NTB opgegeven om zich nog meer te wijden aan de Europe Triathlon. Nu is hij in de race om naast Renato Bertrandi (voorzitter) de rol van vice-voorzitter op zich te nemen. We vroegen Martin naar zijn toekomst binnen het bestuur. ,,Ik heb mijzelf kandidaat gesteld als vice-president omdat ik denk dat ik de afgelopen vier jaar heb laten zien dat ik van meerwaarde ben voor Europe Triathlon. We zijn in deze vier jaar als team echt naar elkaar toegegroeid, zeker het laatste jaar met de pandemie. Ik heb de afgelopen 4 jaar paratriathlon beter op de kaart kunnen zetten binnen Europa. Dat is deels op de voorgrond bijvoorbeeld door het voorstel om ook de Europees paratriatleet van het jaar te kiezen en deels op de achtergrond door op allerlei manieren mensen aan elkaar te koppelen.”

Aan deze ontwikkelingen wil Martin Breedijk graag nog eens vier jaar meewerken. ,,Het geeft mij voldoende energie. Omdat Eugene Kraus er helaas mee stopt, het zij hem overigens gegund, heb ik aan medebestuursleden aangegeven dat ik wel – samen met Chris Kitchen – vice-president wil zijn.”

Buitenwereld

Dat lijkt een promotie, maar zo moeten we dat volgens Martin niet zien. ,,Binnen ons team speelt dat niet zo, al weet ik ook dat de buitenwereld dat wel zo kan zien. Ik wil er vooral mee laten zien dat ik graag samen met dit team verder wil en daar ook verantwoordelijkheid voor wil nemen. Daarnaast denk ik ook dat het goed is voor de Nederlandse triathlon opdat we laten zien dat we ook bestuurlijk willen bijdragen aan de ontwikkeling van triathlon in Europa en de wereld.”

De verkiezingen zijn in de Teamsvergadering van Europe Triathlon (voorheen ETU) op 6 maart aanstaande. Voor zijn bestuursrol krijgt de nog altijd actieve triatleet geen stuiver betaald. ,,Ik lever er zelfs dagen voor in. Ja, we mogen – na coronatijd – regelmatig over de grens bijeen komen. Dat is mijn vorm van beloning, omdat ik daarmee veel mensen leer kennen en nieuwe plaatsen zie.”

Zwift Finales voor Charles en Costes

De Zwift Pro Tri Series zitten er weer op. De finales werden op YouTube door 15.000 mensen wereldwijd bekeken. Moeilijk te zeggen of dat veel is. Live volgen deden we zelf iets minder vaak in deze cyclus. Dat veranderde overigens toen toptriatlete Sarah True deze week als co-commentator meedeed. Alle lof voor haar kennis van de atleten en de Zwift-principes. Wat ons betreft: vaker Sarah.

De finale-series werden gewonnen door opnieuw Lucy Charles en Antony Costes. Double C oftewel CC. Van de vier virtuele duathlons won Costes er drie en Charles twee. Achter de Britse finishte Meredith Kessler als tweede, Emma Pallant haalde brons. De Franse superspecialist haalde het dus weer. Seppe Odeyn scoorde een knappe tweede plaats en Aaron Royle stond in het eindklassement op een derde plaats. Kenneth Vandendriessche eindigde als achtste.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.