Berber Kramer wint IM 70.3 Rwanda opnieuw, Miranda Gahrmann derde, Kienle 2e op Norseman – WTJ 3006

ZATERDAG – Voor de tweede opeenvolgende keer heeft Berber Kramer de Ironman 70.3 van Rwanda gewonnen. In en rond Rubavu was ze achter twee Rwandese triatleten zelfs derde overall. Moet gezegd dat de race dit jaar minder internationaal was dan vorig seizoen met toen nog de Rus Slepov als winnaar en de Brit Stuart Hayes als runner-up.

Nu bestand het kleine (60 atleten) hoofdzakelijk uit Rwandese deelnemers met toch nog wel vier Nederlanders. Twee stonden zelfs op het podium, want behalve Berber met goud behaalde een andere globetrotter Miranda Gahrmann brons.

Diep

Diep in Afrika is deze race natuurlijk lang niet voor iedereen makkelijk bereikbaar. De budgetten van de organisatie zullen ook niet tot aan de hemel rijken. Maar daarom is het goed dat Ironman wel degelijk ook deze kleinere races opneemt en koestert al was het alleen maar om het imago ‘it’s all about the money’ enigszins te nuanceren. Overigens is het bij andere grote labels niet anders hoor, laten we daar ook niet in polariseren.

Trouw aan Rwanda

Berber Kramer woonde en werkte een tijdlang in Kenya, dus was het vorig jaar dichtbij huis deze nieuwe race in Rwanda, waar overigens in 2025 het WK wielrennen (nu gaande in Glasgow) wordt gehouden. De geboren Friezin is nu weer terug in Amerika woonachtig, maar besloot deze race trouw te blijven en haar titel te verdedigen.

Dat lukte eenvoudig. Ze was niet alleen 13 minuten sneller op het parcours en dus derde overall. Ze maakte er ook een lange solo bij de vrouwen van. Na het zwemmen lag Berber al op kop met vier minuten voorsprong Kai-Wai Lee en vijf minuten op Miranda Gahrmann. Na 45 kilometer fietsen was die marge al uitgebouwd tot 20 minuten op Lee en 25 op Gahrmann. In de wisselzone was het zelfs drie kwartier en 50 minuten. De rest van het veld kwam er niet meer aan te pas.

Top drie blijft in stand

De top drie zou ook op de bloedhete halve marathon niet veranderen. Berber had nog van alles kunnen doen onderweg zonder te hoeven verliezen. Aan de eindstreep was ze maar liefst 1.17.33 uur sneller dan Kai-Wai Lee van de Verenigde Arabische Emiraten, die vorig jaar trouwens derde werd toen namens Hong-Kong. Niet eerder was het verschil op een Ironman 70.3 tussen de nummers 1 en 2 zo groot. Brons dus voor nog een Nederlandse, die echter veelal in Dubai woonachtig is: Miranda Gahrmann, eerder schreven we zowel over Berber als Miranda al eens grote verhalen (terug te halen via de zoekfunctie).

Berber scoorde 4.55.21 uur, Kai-Wai was klaar in 6.12.55 en Miranda in 6.17.43 uur.

Clean sweep voor Rwanda bij mannen

Overall winnaar was overigens de Rwandees Hertier Ishimwe in 4.48.56 uur. Bij de mannen was het trouwens iets spannender want de nummer twee, Hertiers landgenoot Samuel Tuyisenge lag minder dan vier minuten achter. Brons ging naar Faziri Rukara in 4.57.35 uur, zodat het een onvervalst Rwandese Clean Sweep betrof.

Het was de Rwandees Timamu Hategekimana die het snelste zwom. Bij het fietsen nam Eric Iradukunda over. In de slotfase van de 80 kilometer door Wild Life Rwanda langs vulkanen, gorilla’s en meer, was het Ishimwe, die de leiding overnam en niet meer afstond. Bij de mannen twee Nederlanders, die in de achterhoede actief zijn en de finish nog niet hebben bereikt.

Van Lierde is er ook

Opvallende naam in de einduitslag: F. van Lierde uit België op een 18e plaats. Aanklikkend constateren we dat het om François van Lierde gaat. Familie van Luc of van Frederik? Wie het weet, mag het zeggen.

ZATERDAG 5 AUGUSTUS: IRONMAN RUBAVU RWANDA (RWA)
M:
46.Lennox de Ronde 7.28.51 (3e M50)
52.Rodney Fernald 7.54.35 (6e M45)
V:
1.Berber Kramer 4.55.21
3.Miranda Gahrmann 6.17.43

Snelle tijden Norseman: Kienle tweede

De Norseman gaat intussen sneller dan ooit. Het verraste ons, maar Jon Breivold was al na 9.09.57 klaar met fjordzwemmen, magisch fiets en berglopen in de omgeving van Eidjfjord. Toen we de finishfoto’s zagen was duidelijk dat niet de finishlijn niet op de top van de Gaustatoppen was getrokken, maar vanwege de storm al aan de voet van de legendarische berg. Geen parcoursrecords dus, wel prachtige prestaties weer.

Hij kon ook niet verzaken, want niemand minder dan Sebastian Kienle was zijn runner-up. Twee top-Duitsers, bezig aan hun laatste kunstjes, en hoe! Afgelopen nacht Jan Frodeno op werkelijk ongelofelijke wijze winnaar van de PTO US Open Milwaukee en nu al weer Sebi op een schitterende tweede plaats in een variant, die hij nooit eerder beoefende: XTreme Triathlon. En dat alles dus in – vanwege het kortere parcours – snelle tijden: 9.09.57 en voor Kienle 9.34.16 uur. Een toppodium trouwens, want de nummer drie Allan Hovda – drievoudig Norseman-winnaar – staat er straks ook bij. Hij deed er 9.37.27 uur over. Van de vijf Nederlanders is Jort van Zutphen als eerste aan de finish aangekomen. Hij finishte als 27e. Zondag volgt hier zijn verhaal over de altijd zware wedstrijd.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.