Gwen Jorgensen en David Cantero winnen World Cup Valencia; Rani 28e en Jorik stapt uit – WTJ 3024
ZATERDAG – De zesde World Cup van het seizoen was in de Spaanse stad Valencia. De overwinningen gingen naar Gwen Jorgensen en de verrassende Spanjaard David Cantero del Campo. De twee Nederlandse deelnemers kwamen er niet aan te pas. Rani Skrabanja finishte als 28e en Jorik van Egdom – na lange tijd weer terug op een internationale World Cup – haalt de finish niet. Schrale troost is dat elf andere atleten het einde ook niet haalden.
Voor Oranje dus een race om snel te vergeten. Voor Gwen Jorgensen niet. De Amerikaanse Olympisch kampioene is terug aan de top, al is het dan nog geen World Triathlon Series maar het niveau net daaronder: World Cup.
Zeven jaar oftewel 2569 dagen. Dat is de tijd, die Gwen Jorgensen nodig had om na Rio de Janeiro opnieuw de top van een World Triathlon race te bereiken. Ze deed het op indrukwekkende wijze in Valencia. Gwen wist haar tranen nauwelijks te bedwingen toen ze de finish bereikte met zelfs een voorsprong van een halve minuut op het Duitse duo Nina Eim en Marlene Gomez-Goggle.
Jolien als eerste uit het water
Het was de Vlaamse Holten-winnares Jolien Vermeylen, die als eerste het zwemwater bij Fuente San Luis verliet. Als 23e was daar Rani Skrabanja op 14 seconden, normaliter geen vuiltje aan de lucht. Gwen Jorgensen gaf wel blijk van haar recente vorderingen bij het zwemmen. De Amerikaanse tikte als achtste aan. Bij het fietsen ontstond een kopgroep van 22 vrouwen, daar was Rani helaas niet bij. In het achtervolgende groepje van tien triatletes werd slecht samen gewerkt, zodat de voorsprong snel opliep tot wel vier minuten in T2. Gwen was vervolgens een klasse apart met een looptijd van 33.37 minuten. Eim scoorde 33.59, Gomez-Goggel 34.05.
Net buiten het podium bleef de Spaanse Noelia Juan, de zesde plaats ging naar Jolien Vermeylen en vervolgens kwamen Maria Carolina Velasquez Soto uit Colombia, Zuzana Michalickova uit Slowakijke, Yuko Takahashi en juniorenwereldkampioene Tilda Mansson uit Zweden onder de blauwe finishboog door. De tweede Spaanse triatlete in de top tien was Marta Pintanel Raymundo. Valerie Barthelemy 13e en de sterk lopende Claire Michel 21e zorgden voor een niet onaardige dag voor de Belgische vrouwen. Rani liep de 10 kilometer in 39.51 minuten. Ze liet drie atletes achter zich, zes stapten er uit.
Is Gwen er volgend jaar bij in Parijs?
Wat een en ander betekent voor de Amerikaanse selectie voor de Spelen in Parijs is moeilijk te zeggen. Op de World Ranking stond Gwen Jorgensen tot vandaag op een 124e plaats. Grootste troeven voor de individuele race zijn Taylor Spivey, Taylor Knibb en Summer Rappaport. Gwen mikt vooral op een plekje in de Mixed Relay.
Spanjaarden jubelen om ‘nieuwkomer’
Euforie bij het Spaanse publiek toen David Cantero del Campo zich als eerste meldde bij het finishlint. Hij rekende in een spectaculaire eindsprint af met de Duitser Lasse Nygaard Priester, vorige week ook al goed voor brons op de World Cup Weihai. De Italiaan Michele Sarzilla stond net als de Spaanse winnaar voor het eerst op een World Cup podium en wel als derde.
Jorik: terug naar de tekentafel voor m.n. het zwemmen
Mark Devay uit Hongarije mocht, zoals zo vaak, de race open gooien. Aan zijn 17.18 in het water kon niemand tippen. Op 16 seconden volgde als negende David Cantero. Als 49e en voorlaatste was Jorik klaar met het zwemnummer. Zijn 19.08 over de 1500 meter maakte hem op slag kansloos voor een goede klassering. Joriks laatste World Cup was vorig jaar oktober in Korea, waar hij nog 24e eindigde. Dit jaar stonden wel drie Europe Tri Cups op zijn programma, maar het zwemniveau in de World Cup moet hem vandaag wel even hebben wakker geschud. Vooralsnog is een tweede optreden op de Olympische Spelen – na die daverende vierde plaats in Tokyo op de Mixed Relay – nog ver weg. De beloftewereldkampioen van 2015 weet wat hem te doen staan voor een tweede Spelen: het zwemonderdeel moet beduidend sneller. Iets waar ook Richard Murray mee kampt. Probleem is immers ook dat de concurrentie niet stil staat en ogenschijnlijk alleen maar harder gaat.
Nieuw supertalent uit Spanje
Zonder Jorik en nog een aantal triatleten ging het fietsen verder. Na wat eerste speldeprikken kwam een kopgroep van 30 man tot stand. Zij stapten gelijktijdig van de fiets en mochten onderling uitmaken, wie de race zou winnen. Slechts weinigen hadden op de pas 20 jaar geworden Spanjaard David Cantero gegokt. Een volgend groot talent dus, die zijn vijfde plaats op de World Cup Huatulco nu verbeterde tot een eerste winst. Als junior won ie vier Europe Tri Cup-races, dus het komt niet helemaal uit de licht vallen.
Wie 29.54 minuten loopt over 10 km. na zwemmen en fietsen is een hele grote. Er mag wel getwijfeld worden aan de juistheid van de 10 km. overigens. Eindtijd voor de Spanjaard was ook ongekend: 1.41.10. Een seconde later was daar Lasse Nygaard Priester en de Duitser ging op zijn beurt Michele Sarzeli vooraf. De 35-jarige Italiaan loopt al tien mee in de sport, maar nog nooit stond hij op het podium van een World Cup. Nicola Azzano was op een vierde plaats tweede Italiaan. Daarna volgden de Brit Cameron Main, voormalig Bermuda-WTCS winnaar Casper Stornes uit Noorwegen, tweede Spanjaard (en hoger ingeschat dan Cantero) Antonio Serrat Seoane, Amerikaan Brent Demarest en de Duitsters Jannik Schaufler en Eric Diener. Arnaud Mengal werd als enige Belg 30e.
Nordic Championships voor Sandor en Pedersen
Vandaag waren ook de Nordic Championships in het Deense Fredericia. De titels gingen naar de Zweed Gabriel Sandor en de Deense Alberte Kjaer Pedersen. Zij versloeg landgenote Clara Carlquist en de Zweedse Klara Hofer Mattsson. De Noorse eer werd bij de mannen gered door het zilver van Sebastian Wernersen. Brons was er voor de Deen Oscar Gladney Rundqvist.