Claudine interviewt Els Visser: Opstaan met zwarte koffie plus suiker en een banaan

WOENSDAG – We schakelen voortdurend tussen Almere en Nice, dezer dagen de twee belangrijkste steden in de triathlonwereld.

Onze interviewster Claudine Jansen krijgt de smaak te pakken en heeft ook met de topfavoriete voor zaterdag, Els Visser, nog leuk contact gehad. Uit dat contact rolde wederom een leuk interview uit met toch altijd weer andere vragen en dito antwoorden dan wanneer wij ze (voor de zoveelste keer) zouden stellen. De frisse blik van Claudine en de spontane reacties van Els zijn vervat in onderstaand verhaal:

ELS

Els Visser is een fenomeen in de triatlonwereld die iedereen ondertussen kent.

Ik heb haar echter bij een van mijn eerste triatlons bij de Bosbaan in Amsterdam ontmoet. Heel bescheiden had ze gewonnen en na de race hadden wij samen een praatje gemaakt. Ik vond haar meteen sympathiek. Dat was ongeveer in 2016. In 2017 deed ik mijn eerste Full Distance in Zurich. Els was daar om mij aan te moedigen en mijn man aan de kant stond verbaasd te kijken, omdat hij nog niet wist wie dat was.

Een paar jaar later kreeg ik een paar super mooie Hoka One One schoenen van Els, en ondertussen traint mijn jongste zoon van 16 daarmee. Volgend jaar wil hij zijn eerste marathon lopen. Hoe leuk is dat?  Ondertussen heeft Els ook een kindertriatlongeorganiseerd.

Via Whatsapp heb ik een klein interview gedaan.

Hoe is het om in Nederland terug te zijn voor een race?

,,Ik heb enorm veel zin in en het is leuk om weer na drie jaar in Almere mee te doen. Vorig jaar was ik in de nacht ervoor ziek geworden. En kon ik niet starten.’’

Hoe ziet er een normale dag voor je uit?

,,Mijn wekker gaat om kwart over zes. Ik sta op met zwarte koffie met suiker en een banaan. Tussen zeven en half negen is er een zwemtraining met andere atleten. Dan volgt ontbijt waarna ik een uurtje rust. Om 11:00 uur ga ik fietsen of hardlopen, afhankelijk van de trainingsdag. Dan lunch, weer rusten en om vier uur een slottraining met fietsen of lopen. Om 18:00uur is het avondeten en dan weer rusten en mails verwerken. Doorgaans ga ik rond de klok van 22.00 uur slapen.”

Heb je wel eens een rustdag?

,,Nee. Wel soms na zware trainingen een actieveherstel dag met zwemmen en eventueel rustig fietsen.”

Is er soms een training waar te tegenop kijkt?

,,Soms de laatste training van de dag. Er kan ook wel eens een heel pittige interval in staan. Meestal zie ik dat pas de dag van de training en dat is beter zo. Ik had een keer op maandag al gezien dat ik op woensdag 13 keer 800 meter blokjes had. Daar kan ik dan echt tegenop kijken. Dat heb ik dan liever dat ik het pas op de dag zelf zie, dan doe je het gewoon vanzelf.’’

Hoe is de sfeer tussen de pro’s? 

,,Dat is mooi aan Brett Sutton, hij creëert een goede sfeer waardoor er geen competities tussen de atleten onderling zijn. Dat is ook gedurende het race zo: je wilt het beste uit jezelf halen. Als iemand anders wint dan heeft diegenen het gewoon beter gedaan. En het is ook mooi om voor anderen blij te zijn.’’

Is het nog mogelijk om er een leven naast te houden? Qua sociale contacten?

,,Dat is moeilijk. De sociale contacten zijn vooral met de andere atleten. Sommige praten het liefst over sport, met sommigen kan je ook over andere dingen praten.’’

Hoe ziet jouw toekomst uit?

,,Zolang er nog progressie is, wil ik me nog steeds verbeteren. Ik heb ook een manager waar we nieuwe dingen opzetten, zoals de kindertriatlon Leidsche Rijn.”

Laatste vraag, wat is jouw levensmotto?

,,Leef, het beste uit de dag halen. Gisteren hoorde ik: Yesterday is history. Tomorrow is a mystery. And today is a Gift.”

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.