Inhaalslag: de XTerra-races in Prachatice, Zittau, La Gileppe, Avon en Nouvelle-Acquitaine – WTJ 3022

VRIJDAG  – Nog een paar races uit de voorbije weken en we zijn weer zo goed als bij. In onderstaand overzicht komen de XTerra-races aan bod. In eigen land hadden we al de crosstriathlon Renkum genoemd, die na een jaartje afwezigheid gelukkig weer terug is. Nu dan de buitenlandse XTerra’s in de aanloop naar onze eigen race op Ameland over ruim twee weken.

XTerra Prachatice: Arthur en Solenne

Eerst waren er in het weekend van 11/12 augustus de XTerra’s in Tsjechië en België. Het uitdagende parcours in Prachatice staat al heel wat jaartjes op de XTerra-kalender. Vorig jaar was het nog EK met een ‘short-track’ als voorafje. Het EK is er af, maar de short-track op vrijdag blijft. Die werd in 32.42 gewonnen door de Fransman Arthur Serrieres voor zijn landgenoot Felix Forissier. De Deen Jens Emil Sloth Nielsen haalde brons. Beste – en enige – Nederlander was Wouter Dijkshoorn op een 21e plaats. Bij de vrouwen een Frans-Zwitsers-Italiaans podium met Solenne Billouin, Loanne Duvoisin en Marta Menditto.

Op zaterdag waren de rollen bij de mannen omgekeerd: Felix Forissier nu in 2.36.32 eerste en Arthur Serrieres tweede. De Tsjech Lukas Kocar hield de eer van het thuisland hoog met brons. Frans succes wederom bij de vrouwen, want Solenne Billouin pakte wel de dubbel. Tweede was haar landgenote Alizee Paties en de Zwitserse Loanne Duvoisin zakte een plekje t.o.v. de short track: derde.

Naast Wouter nu veel meer Nederlanders. Hij was nog wel beste Nederlander op een 17e plaats. Twee podiumplaatsen voor onze landgenoten. De klasseringen: 17.Wouter Dijkshoorn; 41.Lucas Goene; 57.Tibor Gijssen (6e M35); 61.Ferdinand Oldeman (3e M40); 68.Bart Cooymans; 92.Joost Christiaans (8e M40); 136.Joeri van Egmond (17e M35). V: 37.Willemijn Fuite (2e F20).

La Gileppe voor Seppe en Chariel; Eline en Margriet zilver en brons

In en rond het Waalse Lac de la Gileppe was het dat weekend ook XTerra, maar dan over de langere afstanden: 1/42/8. De snelste tijden lagen dan ook niet onder drie uur, maar boven de vier. Bij de eerste editie werd Seppe Odeyn nog geklopt door Sebastian Carabin. Dit keer was Mr. Hel Kasterlee ook hier de sterkste. Ook de nummer drie van toen schoof een plekje op naar zilver: Xavier Diepart. Het brons kwam terecht bij Guillaume Heneman uit Frankrijk. Winnares bij de vrouwen, was net als vorig jaar de Belgische Chariel de Cock. Nederlands succes ook met Eline Thijssen, die van brons opschoof naar zilver en tevens 1e F25. Brons bovendien voor Margriet de Beus, daarmee ook de sterkste F40.

De meer bekende crosstriatleten uit ons land waren bijeen in Renkum. Toch deden er nog best aardig wat mee.

Bij de mannen was Rutger Johannink de snelste op een 16e plek en winnaar M25. Verder: 35.Maarten de Vries (7e M20); 36.Dennis Habers (4e M25); 37.Thijmen Polman (5e M25); 41.Ronny Angelier (5e M50); 42.Sven Schulz (7e M25); 54.Bram van Rijt (9e M40); 63.Ferdi Dorr (10e M40); 70.Jeroen Laarveld (8e M30); 73.Francesc Varkevisser (10e M25); 74.Jan Hummelink; 79.Bart van Beek; 81.Wouter van der Weijde; 87.Erik Glijnis (10e M30); 89.Koen Kaffener; 99.Dennis Jansen (10e M45); 104.Tom Hilhorst; 108.Philippe Cleuren; 111.Jorg Hazenveld; 113.Arjan van Leeuwen; 114.Bas de Gooijer.

Ver weg in Canada was datzelfde weekend de XTerra Sleeping Giant. En toch ook hier Nederlandse deelname, want Kim Vankoughnett eindigde als 15e. De winst ging naar de Amerikaan Jake Keehan, die de Canadese broers Nicholas Randall en Alexander Randall achter zich liet. Winnares was de Canadese Darcy Arends voor titelverdedigster Karla Bailey uit Canada. De Amerikaanse Kerrie Berg mocht mee op het podium voor brons.

XTerra Zittau: Arthur en Alizee

Een week later, de volgende XTerra-klassieker. In en rond de Olberdorfs-See van Zittau kwamen de Europese toppers uit het circuit bijeen. Ook hier won ‘de kannibaal’ onder de crosstriatleten, Arthur Serrieres. En opnieuw moest hij vooral landgenoot Felix Forissier van zich afschudden. De enige die zich enigszins in het Franse geweld staande houdt is de Den Jens Emil Sloth Nielsen, die derde werd. In de short-track XTerra was de volgorde van aankomst: Arthur, Jens en Felix.

Bij de vrouwen ging de winst naar Alizee Paties. De Française versloeg haar vaste rivales Loanne Duvoisin uit Zwitserland en landgenote Solenne Billouin. Alizee won de short-track eveneens, Solenne daar tweede en de Italiaanse Marta Menditto greep brons.

Ook hier weer Nederlanders aan de start en Ferdinand andermaal op het podium, maar ook winst voor Willemijn. Hier het rijtje: 20.Lucas Goene; 26.Quirijn Waaijenberg; 35.Bart Cooymans; 43.Ferdinand Oldeman (2e M40); 56.Joost Christiaans (5e M40); 70.Koen de Leeuw en bij de vrouwen 39.Willemijn Fuite (1e F20).

XTerra Avon

De open Amerikaanse kampioenschappen waren vorige week vrijdag in Avon. Kampioenen waren Sullivan Middaugh (zoon van de al even succesvolle Josiah) en Lesley Paterson.  Tweede en derde bij de mannen waren voormalig wereldkampioen Ruben Ruzafa Cueto en de Nieuw-Zeelander Sam Osborne. Bij de vrouwen volgden op Lesley ook twee gerenommeerde crosstriatleten: Samantha Kingsford en Suzie Snyder.

XTerra Nouvelle-Acquitaine: Jules en Solene

Op dezelfde vrijdag was de XTerra in het Franse Nouvelle-Acquitaine. Hier toch weer andere namen, wel een Franse winnaar: Jules Dumas. De Portugees Francois Vie finishte als tweede en de Zuidafrikaan Adriaan Albert Myburgh was de nummer drie. Het vrouwenpodium bestond uit Solene Marnoni uit Frankrijk, de Zwitserse Anna Zehnder en een tweede Française Romane Cizeron. Een uitstekende race legde Timo Feenstra af: zesde totaal en tweede M20. Ook Kai van den Brink deed lekker mee: 20e en vijfde M20 Uit Aruba was triathlonpionier Gert van Vliet over gekomen: 84e totaal en tweede M55.

De midden afstand liet ook Nederlands succes zien. Evi van den Elzen was snelste vrouw. Met groot vertoon van macht, want de tweede vrouw lag een kwartier achter en ze hoefde maar 15 vrouwen voor te laten. Evi maakt deel uit van RDG, de Rosmalense triathlongroep.  Bij de mannen won de Fransman Maxime Durin.

Tot zover ons blokje XTerra. Ook dit weekend zijn er twee: in de Tsjechische Republiek en in Canada.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.