Kijk EK Challenge Almere live bij Trikipedia!

BEDANKT VOOR HET VOLGEN EN GRAAG TOT MORGEN VOOR HET WK IRONMAN NICE! OOK DAN WEER MET DE LIVESTREAM OP TRIKIPEDIA

 

Livestream:

16.00 uur: Het is vier uur. We kijken terug op 8.5 uur lang fantastische topsport, goed in beeld gebracht ook. Uiteraard zijn er nog honderden triatleten onderweg. Hun resultaten treffen jullie aan in WTJ 3041, die om de zoveel tijd wordt bijgewerkt.

BEDANKT VOOR HET VOLGEN EN GRAAG TOT MORGEN VOOR HET WK IRONMAN NICE! OOK DAN WEER MET DE LIVESTREAM OP TRIKIPEDIA

15:49 uur: Een aantal kilometers lopen Marlene de Boer en Katrine Graesbol Kristensen zij aan zij voor het zilver, maar bij het begin van de dranghekken loopt de Amsterdamse weg op jacht naar die felbegeerde tweede plaats. En ze slaagt erin. Prachtig. Zilver voor Marlene bij haar debuut in Almere in 8.43.09 uur en brons naar de Deense Kristensen in 8.43.24 uur. Very close dus.

15:46 uur: Het genieten is ook voor Els Visser in ruime mate begonnen, terwijl ze Almere-Stad binnenloopt. De winst kon haar al lange tijd niet meer ontgaan, spannend was het nog wat betreft haar eindtijd. Die is 8.36.25 uur. Dat is bijna tot op de seconde een uur minder snel dan Menno. Klasse. De derde besttijd ooit in Almere!

15:40 uur: Voor de vrouwenrace is het al net zo spannend voor de plaatsen twee en drie. Els loopt inmiddels richting Almere-Stad. Het record van Sarissa de Vries staat te scherp voor Els, misschien ook omdat ze er een lange solo van heeft moeten maken. Maar de zege is er niet minder verdiend om. Ze draait uit op zo’n 8.40 uur, denken we. Marlene de Boer moet inmiddels de tweede plaats laten aan Katrine Graesbol Kristensen. Wordt het brons voor de Amsterdamse, dan is het zowel bij de mannen als vrouwen goud en brons! Kiley is inmiddels ook behoorlijk terug gezakt naar plek vijf. Afwachten of de Australische wel gaat finishen.

15:25 uur: De top tien bij de mannen is compleet. Daarin liefst vier Nederlanders. Menno en Milan dus 1 en 3, maar vervolgens een oersterke Pim van Diemen debuterend pro met een vijfde plaats en Evert Scheltinga die later toch weer terug in de race kwam op een achtste plek.  De Nederlanders vullen we verder aan in de hierna volgende WTJ.

15:16 uur: Kort daarna gelukkig wel weer een mooie finish van Milan Brons. Brons voor brons, we voorspelden het al. Ijzersterke race van Milan, die nu eens niet bij het fietsen het avontuur zocht maar wachtte op zijn loopvermogen. En die marathon was supersterk. Mooi beeld van Menno en Milan samen!

15:02 uur: 7.36 en een beetje. Wat een toptijd voor Menno Koolhaas, winnaar!!!!!!

 

 

 

15:14 uur: Okselfris kwam de oersterke Menno Koolhaas over de finish. Hoe anders is dat met zijn achtervolger Kieran Lindars, die op een dramatische manier de finishlijn bereikt. Hij moet zich in de laatste 300 meter vastklampen aan de dranghekken. Zwalkend komt de Britse titelverdediger over de meet. Afschuwelijke beelden, die ons doen denken aan de finish van Julie Moss in de beginjaren van de sport. Zilver voor de Brit, dat wel. Maar hij zal hier met afgrijzen op terugkijken.

15:00 uur: Het is al vroeg dat Almere gaat ontploffen, want Menno Koolhaas, 27 jaar geboren Amstelveen, woonachtig Sittard, boekt zo dadelijk een historische overwinning!

14:50 uur: De halve Challenge bij de vrouwen heeft zijn apotheose ook gehad. Winnares is de Duitse Kristina Sendel. Een prachtige tweede plaats voor Maaike Telkamp (voor eigen publiek) en daarna de Belgische Valerie van Hauwaert, Dieske Kruisselbrink en Morena Stevens. De laatste zien we over een maandje terug op Hawaii.

14:45 uur: De rekenaars verwachten dat Els op 8.32.57 uitkomt, dat zou dan 53 seconden boven het Nederlands/parcoursrecord van Sarissa de Vries zijn. Tandje bij Els! Easier said than done.

14:45 uur: Achter Els Visser speelt zich nog heel wat af in de strijd om de resterende podiumplaatsen. Renee Kiley nog tweede op 8 minuten, maar daarachter de Deense Kristensen 1.20 minuten nog voor die tweede plek. De Deense is dus Marlene de Boer voorbij, maar evengoed gaan zowel Katrine als Marlene de Australische Kiley nog voorbij. Titelverdedigster Kathrina Wolf loopt op een vijfde plek. Daar weer achter haar landgenote Lina-Kristin Schink. Dieuwertje loopt achtste, Janien elfde.

14:40 uur: Na de blik op z’n watch, versnelt Menno zo waar. Hij voelt dat er behalve de twee titels nog een toptijd in de lucht hangt. Daar gaat ie voor. Wordt waarschijnlijk ook een eindtijd waar ze morgen in Nice niet aan zullen komen….

14:37 uur: Even is Menno uit z’n hum, als bij het keerpunt na de brug de drukte van achterblijvers zo groot is bij de verfrissingspost dat ie zelf overal naast pakt. Maar nu terug naar de Stad kan niets hem nog tegen houden. De laatste zes kilometer zijn in gegaan! Hij kijkt eens op z’n klokje: hm, nog best vroeg.

14:30 uur: De voorsprong van Menno is al bijna tien minuten op Lindars. Die moet nog altijd vrezen voor zijn tweede plek, want Milan ligt maar 1.15 minuut achter. Langs de dijk loopt Menno al te genieten.

14:22 uur: Nog tien kilometer te gaan voor Menno, de laatste ronde. Hij is bijna 7 uur onderweg. Waar gaat het uitkomen? Wat een spectaculair debuut, eigenlijk niet meer zo gezien sinds Jan van der Marel in 1993. Mannen komen allebei uit dezelfde streek bovendien.

14:16 uur: Starykowicz en Wojt zijn uitgevallen, de motor van Matt Trautman hapert. Nee, het zijn de Nederlanders die in deze polderwedstrijd de dienst uitmaken. Op 26 km. zijn het er al vier in de top 6: Menno (1e), Milan (3e), Pim (5e, zeer sterk lopend) en Evert (6e).

14:15 uur: De top van de halve Challenge is binnen. De overwinning is voor Simon den Braber. De Nederlander gaat Ivor Feunekes vooraf, die vrijwel de hele race op kop lag. Brons is voor Jesse van Hulst, dan Ben Muller en dan thuisfavoriet Joost Friderichs. Acht Nederlanders in de top 10, ook dat is zelden vertoond in deze race.

14:10 uur: In de vrouwenrace is zeker het podium nog niet bepaald. Els gaat fantastisch, maar de verschillen zijn nog niet levensgroot. Marlene de Boer nadert bovendien Renee Kiley en Marlene heeft op haar beurt weer de Deense Katrine Graesbol Kristensen achter zich aan. Spanning alom!

14:05 uur: 8.03 minuten. Dat is de voorsprong die Menno inmiddels heeft opgebouwd op weg naar zijn eerste Europese titel, zijn eerste zege ook op een hele triathlon. De Spelen van Tokyo bleken op den duur onhaalbaar. Daarom stapte hij over op het langere werk en dat gaat hem buitengewoon goed af. Vorig jaar waren Menno en Milan trouwens ook allebei goed voor een top tien klassering op het EK Ironman, dat was al een teken.

14:00 uur: Het wordt nu ook interessant om naar de te verwachte eindtijd te kijken. Als Menno dit tempo aanhoudt, kan ie op 7.35 uur uitkomen en duikt mogelijk ook Milan onder het Nederlandse record. Wat een weelde! We gaan ook zien wat Els er uit gaat halen. Het parcoursrecord is in handen van Sarissa de Vries, de wereldkampioene 2021 met een tijd van 8.32.04 uur.

13:55 uur: Het wordt waarschijnlijk nog mooier dan dubbel goud, want Milan Brons gaat als een malle te keer. Hij is voorbij Starky, voorbij Svensson en heeft nu ook Lindars in het vizier. De Almeerder is on fire!

13:45 uur: Menno is voorbij het halve marathonpunt. Hij is nu 6.15.22 uur onderweg, een toptijd hangt in de lucht. Ook al is het dan bloedje heet in de Flevopolders. De vier snelste tijden nog even in herinnering roepen: Hogenhaug 7.37.46; Svensson 7.39.25; Colucci 7.45.15 en Scheltinga 7.49.32, dat laatste is het Nederlands record dat maar liefst 22 jaar in handen was van Jan van der Marel. Voorsprong nu 7.13 minuten op Lindars. Almere mag zich opmaken voor een Nederlands feestje!

13:30 uur: Mooi om te zien hoe kaarsrecht Els Visser loopt terwijl ze de ene na de andere AG-er passeert. Die lijken het aanzienlijk moeilijker te hebben en staan bij elke waterpost stil. Els dendert door op jacht naar de Europese titel, die elf jaar geleden nog in handen kwam van Heleen bij de Vaate en in 2019 voor Yvonne van Vlerken was. Toen Els tweede. Nu heeft ze zo’n drie minuten voorsprong op Renee Kiley, die overigens voor de Europese titel geen bedreiging vormt.

13:25 uur: Het 16 km. punt is bereikt en Menno loop almaar verder uit op de rest. Al bijna 6 minuten op Lindars en al 8 op Svensson. Bovendien kruipt Milan Brons dichter en dichterbij het podium. Hij is de altijd moeizaam lopende Starky voorbij en nadert Svensson nu tot op 10 seconden. Wordt het brons voor Brons of zit er nog meer in? Ijzersterke run tot dusverre voor Milan. En voor Menno natuurlijk, geen spoortje van enige terugval. Ook Evert herpakt zich na zijn penalty en is Pim weer voorbij op de plaatsen 7 en 8. Het gevaar zou nog kunnen komen van de Zuidafrikaan en oud-winnaar Matt Trautman, hij loopt nu zesde op 13 minuten van Menno.

13:15 uur: Veel tegenstand was vandaag ook verwacht van debutant Thomas Bishop, maar de Brit is niet meer gestart op de marathon. Eerder al staakten de Duitser Marc Unger, de Tsjech Petr Civela, de Belg Pamphiel Pareyn, de Zweed Alexander Berggren, de Duitser Jan Hoing, de Servier Ognjen Stojanovic en de Deen Jesper Nybo Riis de strijd. We blijven nog maar met 27 pro’s (M) over. Het is dus andermaal een slijtageslag.

13:05 uur: Meetpunt 12 km. Menno daar in 5.37.28; Kieran Lindars op 2.23 minuten. 3.Jesper Svensson op 5.31; 4.Andrew Starykowicz op 5.37; 5.Milan Brons op 6.36.

13:00 uur: Het was wat stilletjes in T2 waar de deelnemers wisselen, maar naarmate Menno dichter en dichterbij het triathlonstadion komt staat er steeds meer publiek. Heerlijke ambiance om in te sporten dus, ook al is het dan snikeet. Onder luid applaus komt Menno voor het eerst door het stadion, we hebben er 12 km. lopen op zitten.

12:54 uur: Hoe anders is Almere dit jaar voor Els Visser, paar jaar terug tweede achter Yvonne van Vlerken, die in de studio’s her en der de media te woord staat. Vorig jaar Els ziek en nu in kansrijke positie voor Europese plus Nederlandse titel!

12:50 uur: Menno neemt nu toch duidelijk afstand van de regerend Europees kampioen. Het ziet er goed uit voor de debuterende Challenge-ganger! En ook Els Visser heeft de kop weer met 40 seconden daarachter Renee Kiley. Wordt het voor het eerst sinds 2012 een dubbele Nederlandse victorie? Marlene de Boer houdt dapper stand op een derde plaats op zo’n 5 minuten van de kop.

12:46 uur: Top 3 op de halve afstand na 5 km. lopen: Ivor Feunekes, Simon den Braber en Joost Friderichs. Bij de vrouwen de Deense Emely Ravn voor Viki Stelma en Maaike Telkamp.

12:44 uur: Het was even zoeken voor de motards en cameramensen, maar inmiddels is duidelijk dat Menno en Kieran samen op kop lopen. Starky (41 inmiddels) heeft dus maar even van de koppositie mogen genieten.

12:35 uur: Ook Renee Kiley is in de wisselzone als eerste vrouw. Even zoeken waar ze heen moet en dan beginnen na de transitie de 42 km.

12:30 uur: de marathon voor de mannen is begonnen. Zo kwamen ze binnen in T2. Andrew Starykowicz 4:52:38 2. Menno Koolhaas +9s 3. Kieran Lindars +11s 4. Jesper Svensson +38s. En zo gingen ze er weer uit. T2: 1. Menno Koolhaas 4:54:58 2. Kieran Lindars +36s 3. Andrew Starykowicz +59s 4. Jesper Svensson +1:07.

12:27 uur: Kort na aanvang nam Lindars de leiding weer over van Menno. De vier zitten elkaar dus nog op de hielen.

Foto: Arjan Schilder

12:05 uur: Menno voert zijn tempo op om het gaatje met Lindars niet te groot te laten worden, maar het doet wel even pijn: de demarrage van de Brit.

12:00 uur: Exact op het middaguur neemt de titelverdediger Kieran Lindars de koppositie over. De Brit is duidelijk uit op titelprolongatie. Hij rijdt snoeihard voorbij Svensson en even later ook Koolhaas. Hij lacht in de camera’s, heeft er zin in.

11:57 uur: Het is vooralsnog niet de dag van Evert Scheltinga. De Nederlands recordhouder vertoefde enige tijd in de buurt van Milan Brons rond de 6e plaats, valt nu terug naar een 10e plek op 9 minuten van Menno/Jesper. Pim van Diemen is hem intussen voorbij, daarmee derde Nederlander in koers. Evert heeft bovendien een penalty te pakken.

11:54 uur: Kijken we ook nog even bij het EK AGers vrouwen. Leidster in de wedstrijd is Annemarie Rustenburg. Liane van Egmond, Krista Heije, Richelle van Helten, Annelies van der Zwart, Marian van Hilst en Aafke Willemsen: zij allen fietsen in de top tien overall AG.

11:50 uur: Op het EK AGers rijdt Steff Overmars vooraan. Ook Rob Nijmeijer, Peter-Johan Dillo en Pascal Franken fietsen in de top tien na 124,5 km.

11:45 uur: Kieran Lindars en Andrew Starykowicz hebben de achtervolging ingezet op Menno Koolhaas en Jesper Svensson. Verschil nog maar driekwart minuut. Lukas Wojt kon het tempo niet volgen, hij ligt vijfde.

11:40 uur: In het vrouwenveld Els Visser samen met Renee Kiley op kop. Op 9 minuten derde Marlene de Boer. Op een 7e plaats Dieuwertje Bax en op een negende plaats Janien Lubben.

 

11:35 uur: Hoe liggen de Nederlanders nu? 1.Menno Koolhaas; 6.Evert Scheltinga 4.30; 8.Milan Brons; 11.Pim van Diemen 9.30; 19.Michel de Wilde 19.20; 25.Marijn Markusse 25.15; 28.Thomas Hounjet 29.20; 31.Dennis Bakker.

11:30 uur: De mist is opgetrokken, de zon breekt in al haar kracht door, temperatuur loopt al op tot 25 graden. Prettige bijkomstigheid is ook dat de live-tracking nu weer optimaal werkt. Daar had de organisatie vanwege de mist last van.

11:27 uur: Menno Koolhaas en Jesper Svensson voeren het mannenveld aan. Voor Menno is het zijn eerste Almere, de Zweed was er uiteraard al bij op het WK toen hij op de marathon lange tijd zij-aan-zij liep met de latere wereldkampioen Kristian Hogenhaug. Vandaag 1 treetje hoger?

11:25 uur: In het vrouwenveld zijn Els Visser en Renee Kiley elkaars rivalen. Ze fietsen voorbij de AG-ers, die een ronde achter liggen. Op 6 minuten volgt Marlene de Boer en de titelverdedigster Katharina Wolff ligt 10 minuten achter.

10:30 uur: Stand van zaken bij het 70 km. punt fietsen: Koolhaas/Svensson op 1.35 Lindars, Wojt en Starykowicz; op 4.30 Scheltinga, Brons, Bishop. Stojanovic en Trakic, Pareyn op 5.20 en Van Diemen op 6 minuten.

10:30 uur: In de ochtenduren hing er een verraderlijke mist in de polders, misschien wel de grootste tegenstander van de deelnemers.

10:25 uur: Nadat de Zweed Jesper Svensson zich bij Menno heeft gevoegd werpen beide heren hun drinkbidons op het parcours. Menno besluit terug te gaan en de bidon op te halen en is vervolgens in de achtervolging. Vrij snel heeft hij weer aansluiting. Wat de consequenties voor de Zweed zijn is nog niet duidelijk.

08:10 uur: Marlene als eerste op de fiets voor Els en Renee Kiley. Vlak daarachter de titel verdedigster Wolf uit Duitsland.

Zwemtijden: 1. Marlene de Boer 58:12 2. Els Visser 58:50 3. Renee Kiley 58:54 4. Katharina Wolff 59:36

08:05 uur: Marlene de Boer alleen op kop, richting het einde van het zwemonderdeel

07:25 uur: Ook gestart met de Elite mannen!

07:20 uur: 5 minuten voor de start met Milan Brons, een van de Nederlanders die van start gaat in de Elite categorie. Dames 10 minuten onderweg met Marlene op kop, in positie 3 is het Els.

07:10 uur: We zijn onderweg in Almere met Elite vrouwen!

07:05 uur: Natuurlijk is onze Yvonne ook aanwezig in Almere, volgt onder andere haar atleten en misschien wel kanshebber in de dames race, Marlene de Boer.

07:00 uur: Voor de Elite atleten is het een non-wetsuit swim, watertempratuur 23,1 graden. Voor de Age Group atleten is wetsuit toegestaan.

06:55 uur: Nog 15 minuten voor de start van de Elite vrouwen, de Elite mannengaan over 30 minuten van start en daarna de diverse Age Groups en de open serie. Vanaf 9.30 uur barst het geweld op de halve afstand los in Almere

06:45 uur: Over 15 minuten start de livestream en de eerste start is over 25 minuten

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 


36

08:15 uur: Menno Koolhaas bij de eerste twee uit het water, daarachter een grote groep met de titelverdediger.

Zwemtijden:

1. Lukasz Wojt 46:17 2. Menno Koolhaas 46:20 3. Jesper Svensson 48:59 4. Alexander Berggren 48:55 5. Kieran Lindars 48:58

08:28 uur: Els Visser neemt de leiding over. Twee Nederlandse dames op kop!

08:35 uur: Menno Koolhaas alleen aan de leiding en heeft Els in het vizier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.