Ironman 70.3 in Hoorn volgend jaar in zelfde juniweekend als Oud Gastel, Rotterdam, Utrecht, Wijchen en Zeewolde; Israman wordt een Challenge – WTJ 3061

DINSDAG – Het was een bloedhete editie, waar nog wel wat schoonheidsfoutjes aan kleefden. De Ironman 70.3 West-Friesland haalde alle kranten, maar niet met een wedstrijdverslag maar vanwege het onwel worden van publiek en sommige deelnemers. Daardoor hadden de medische diensten handenvol werk en zagen we in de weken daarna bij steeds meer evenementen extra maatregelen om herhaling te voorkomen.

Afijn, even was het stil rondom de enig overgebleven Ironman (70.3) in Nederland. Maastricht was weg gevallen, voor organisator Extra Leisure werd faillissement aangevraagd. Het zag er niet goed uit voor het beroemde label in Nederland. Maar de stilte is voorbij. Op social media wordt de race al weer aangekondigd en wel in hetzelfde weekend als dit jaar n.l. 23 juni. Concurrentie van b.v. het  EK in Frankfurt is er niet, want die race verhuist voor het eerst naar augustus, de 18e om precies te zijn. Wel is het ook in Elsinore prijs.

En in eigen land hebben we sowieso weer de triathlons in Oud Gastel, Rotterdam, Utrecht, Wijchen en Zeewolde in dat weekend. Maar goed, ook dat zijn klassiekers die hun vaste publiek hebben. De pro’s hebben bovendien in Hoorn geen startgelegenheid dus ook zij zullen leuke alternatieven zoeken/vinden. Inschrijven voor Ironman 70.3 West-Friesland opent op 27 september.

Israman in handen van Challenge

De kalender over 2024 vult zich inmiddels steeds verder. Een van de eerste races in het nieuwe jaar is de Israman, die bij haar zilveren jubileumeditie wordt ingelijfd door de Challenge Family.

De race staat op 26 januari te boek. De winter is dan al weer achter de rug in het Heilige Land. Zwemmen doen de triathlon in de 22 graden warme kristalheldere Rode Zee. Het fietsen kan zeer verraderlijk zijn. De ochtendzon in woestijn voelt nog warm aan, maar in de bergen langs de Rode Zee daalt de temperatuur soms tot het vriespunt en vervolgens keren de atleten hardlopend weer terug afdalend naar het warme Eilat. De wisselzone in de bergen betekent dat de fietsen door de organisatie worden terug gebracht tot start/finish-zone. Langs de Rode Zee voert het parcours nog 11 kilometer lang. Israman bestaat uit een 113-race (halve) en een 226-race (hele).

De inmiddels gestopte Nederlandse triatleet Bart Candel won de Israman twee keer: in 2015 en 2016. De halve afstand werd in 2014 gewonnen door Edo van der Meer. Andere podiumwinnaars uit Nederland waren Evert en Diederik Scheltinga, Erik-Simon Strijk en Maarten van Kooij.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.