Tristan Olij net buiten podium op wereldkampioenschap triathlon Ibiza; Wereldtitel voor Frans koppel Mignon en Pierre – WTJ 2843

ZONDAG – Tussen alle topraces door was het dus ook tijd voor het wereldkampioenschap triathlon op Ibiza, de afsluiter van een week vol multi-topsport. De wereldtitel ging naar de Fransman Clement Mignon. Tristan Olij eindigde op een waanzinnig sterke vierde plaats. de Noord-Hollander was slechts 3 minuten verwijderd van de wereldtitel. Niet gek voor een 24-jarige oud-motorcrosser….

Mignon volgde zijn landgenoot Pierre le Corre op als wereldkampioen. De Fransen kozen vooral voor dit WK in plaats van de PTO European open op hetzelfde parcours gisteren. Zilver ging naar de Spanjaard Antonio Benito Lopez op slechts 32 seconden, brons was voor de Zuidafrikaan Matt Trautmann op 2.35 minuten en vervolgens verwonderde Tristan Olij de triathlonwereld met een ijzersterke vierde plek nota bene voor topfavoriet Josh Amberger, die vijfde werd. Een andere favoriet – Joe Skipper – kwam er vandaag ook niet aan te pas.

Het werd een Franse dubbelslag op dit WK, want Mignons partner/lief Marjolaine Pierre won de titel bij de vrouwen. Ze liet de Zweedse Sara Svensk en de nog immer onverwoestbare Gurutze Frades Larralde achter zich. Gek genoeg geen Nederlandse deelname bij de elite-vrouwen op dit WK. Lotte, Els, Diede waren uitgenodigd voor de PTO European Open, Marlene deed Marbella en Sarissa nadert de bevalling van haar kleine.

Varga opent de race bij het zwemmen, Nederlanders op achterstand

Na het zwemmen lag, zoals gebruikelijk, de Slowaak Richard Varga op kop. Amberger volgde op 5 seconden, de Duitser Ricardo Bogen was derde op 24 tellen. Mignon volgde als negende op een halve minuut. De Nederlanders openden het WK zwaar: Tristan Olij als 25e op 2.52, Milan Brons 27e op 2.53 en Marijn Markusse 40e en op vier na laatste op liefst 9.31 minuut. Na de eerste ronde fietsen waren Bogen, Mignon en Lopez de mannen vooraan op een ruime minuut gevolgd door Varga en 2 minuten door Amberger. Tristan Olij lag er 15e weliswaar op 4,5 minuut. Milan Brons 20e op 6.24 minuut en Marijn Markusse 39e op dik 17 minuten.

De verrassend sterke Duitser Ricardo Bogen ging in de tweed fietsronde op avontuur. In T2 had hij 55 seconden voorsprong op Mignon en 2.38 op Lopez. In die tweede ronde was Tristan Olij serieus aan de achtervolging begonnen. De triatleet uit Winkel versnelde dusdanig dat hij z’n achterstand tot 4.15 minuut had teruggebracht, liefst tien man inhaalde en als zesde aan het lopen begon. Skipper tikte als 20e aan op dik 10 minuten. Milan Brons was in T2 de nummer 30 op 16 minuten en Marijn Markusse volgde als 33e op 24 minuten, maar toch wel zes man voorbij.

Tristan maakt ijzersterke indruk

Tristan maakte ook bij het lopen een sterke indruk. Na de eerste loopronde heeft Bogen nog steeds 49 seconden op Mignon en 1.10 op Lopez. Vervolgens Varga en als vijfde al de Nederlander, die zijn achterstand verkleind tot 3.20 minuut. Milan en Marijn blijven rond de 30e plek ‘hangen’. De focus ligt bij Tristan Olij die in de volgende ronde zelfs naar brons toe lijkt te snellen, nadat Bogen is ingestort en de koppositie moet overlaten aan de Spanjaard Lopez. Mignon zit daar nog altijd tussen op zilver. Weer een ronde verder sluit de Brit James Teagle aan bij Tristan, samen lopen ze derde.

Spaans succes lijkt nog steeds mogelijk, want Lopez heeft nog altijd 37 seconden voorsprong op Mignon. Maar het motortje van de Spanjaard begint in de laatste ronde te haperen, waarop de Fransman profiteert en met een halve minuut voorsprong op de dappere Spanjaard wint. Uit het niets is Matt Trautmann nog op een derde plaats uitgekomen. Helaas ten koste van Tristan Olij, die evenwel een zeer sterke indruk achterlaat bij de internationale media. Joshua Amberger dus op een vijfde plaats en daarna volgen de Slovaakse Europees duathlonkampioen Ondrej Kubo, de toch weer teruggezakte Brit James Teagle. Beste Belg is Kenneth Vandendriessche op een achtste plaats. De Pool Kacper Stepniak en de Zwitser Samuel Huerzeler maken de WK-top tien compleet. Joe Skipper moet genoegen nemen met een bescheiden 22e plaats op 17.59 minuten. Milan Brons eindigt op plaats 26 en wel op 20.12 minuten. Marijn Markusse finisht als 34e op zijn allereerste WK als pro.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.