Marijke en Sione zilver, Rob brons op WK sprint Hamburg; Richard komt 1 plekje tekort – WTJ 2974

VRIJDAG – Wat echtgenoot/lief Richard Murray vrijdagmorgen vroeg nog niet lukte, lukte Rachel Klamer even later wel: eindigen in de top tien van de kwalificaties en zo rechtstreeks een finaleplaats afdwingen voor het WK sprint in Hamburg. Toegegeven, het is misschien niet de meest favoriete afstand van het Nederlands koppel, maar als het er op aan komt staat Rachel er wel. Ze werd negende in de tweede heat. En dat was voldoende, de beste tien mogen direct door naar de zaterdagfinales. Vanavond waren de herkansingen. Voor Richard de mogelijkheid om dan beter te doen dan zijn 24e plaats vanochtend. Hij deed ook beter maar strandde op de zesde plaats en dat terwijl de beste vijf naar de finale mogen…..

In de eerste heat won de Duitser Lasse Nygaard Priester. De tweede was voor nog een Duitser Valentin van Wersch. Daarmee komen we morgen vijf Duitse mannen tegen in de finale, drie Nieuw-Zeelanders en twee Amerikanen, Australiërs, Belgen, Brazilianen, Canadezen, Hongaren, Noren en Spanjaarden.

Bij de vrouwen was er nog geen Belgisch succes, nadat bij de mannen Jelle Geens en Marten van Riel waren doorgedrongen tot de finales. Jolien Vermeylen, de laatste weken in topvorm, eindigde 17e en moet vanavond nogmaals aan de bak voor een finaleplaats. Al met al zijn vijf Duitse vrouwen en drie Amerikaansen morgen alvast in de meerderheid. Het thuisland heeft al zeven finalisten (M/V), Nieuw-Zeeland is met vier vertegenwoordigd en Australië, Noorwegen en USA met drie.

’s Avonds nam Jolien Vermeylen vlotjes revanche. Ze won haar herkansingsrace, dus we zien de Holten-winnares terug in de finales.

Drie medailles op WK sprint

Na de kwalificaties kwamen de Agegroupers vrijdagmiddag in actie. De Nederlanders deden lekker mee. Zilver was er voor Sione Jongstra (die Nina Eggert, vrouw van Ralf Eggert voor moest laten gaan) en….Marijke Zeekant. De Amsterdamse mag dan gestopt zijn op de lange afstanden, de WK’s en EK’s op het kortere werk wil ze zo lang mogelijk blijven doen. En met succes, zo blijkt. Ze moest alleen betere loopster, de Britse Linda Bond-Russell voor laten gaan. Brons bovendien voor Rob Kwaaitaal, die toch ook wel een echt sprintkanon genoemd mag worden. Rob moest het opnemen tegen de voormalige Duitse wereldtopper Ralf Eggert die tweede werd. Eggert, in 1993 winnaar van de ETU Cup Alanya, komt tegenwoordig voor Zwitserland uit. Goud ging naar de Slowaak Miroslav Ozorak. Voor België haalde Francoise Theate goud bij de F60.

M25:
9.Twan Berlijn
14.Darren van Maanen
37.Thijmen Polman
F25:
24.Vivian Boijens
M30:
12.Mike van Beek
M40:
43.Ata Torun
F45:
2.Sione Jongstra
14.Cindy Brusse
M50:
3.Rob Kwaaitaal
36.Marcel Brosens
F55:
23.Janet ten Kate
M60:
49.Franciscus Delnoij
M65:
64.Gerard van den Bovenkamp
F65:
2.Marijke Zeekant
34.Yvonne Val

De medaillestand na dag twee van het WK sprint Hamburg is als volgt. Thuisland Duitsland op kop. Nederland staat op een 13e plaats.

1.Duitsland 11-9-7
2.GB 8-4-4
3.USA 3-7-4
4.Mexico 2-2-2
5.Oostenrijk 1-1-2
6.Frankrijk 1-1-1
Polen 1-1-1
Zwitserland 1-1-1
9.Belgie 1-0-1
Portugal 1-0-1
11.Australië 1-0-0
Slowakije 1-0-0
13.Nederland 0-2-1
14.Canada 0-1-1
15.Denemarken 0-1-0
16.Argentinië 0-0-1
Hongarije 0-0-1
Italië 0-0-1
Nieuw-Zeeland 0-0-1

Tal van toppers van weleer doen mee in Hamburg

Veel wereldtoppers uit het rijke triathlonverleden bijeen trouwens. Naast onze genoemde Nederlandse medaillewinnaars Marijke Zeekant, Sione Jongstra en Rob Kwaaitaal bijvoorbeeld ook meervoudig wereldkampioene Michellie Jones (4e), Michelle Dillon (1e), Rasmus Henning (2e), Stuart Hayes (4e), Ralf Eggert dus (2e), Daniel Unger nota bene 16 jaar geleden in Hamburg wereldkampioen bij de elites (15e), Grzegorz Zgliczynski (3e), Nina Eggert (1e), Robert Plant (1e), Nicole Best (1e), Katja Quest-Rogge (7e), Olaf Geserick (6e), Gerrit Riemer (11e), Bettina Lange (2e) en Klaus Kubler (2e). Om er eens een paar kanjer uit te lichten.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.