Huldiging Menno Koolhaas; Resterende wedstrijden Bearman, Evian, Royan, Niagara, Harvest Moon, Long Island, Mediterrean Epic, Belgrado – WTJ 3064

DONDERDAG – Vroeger stonden ze bekend als de paarse brigade. Paars is nog steeds de kleur van Oceanus/TV Aalsmeer. De club heeft al heel wat kampioenen en sportieve hoogtepunten mee gemaakt, maar wat Menno Koolhaas vorige week in Almere presteerde is natuurlijk de overtreffende trap. Europees en Nederlands kampioen, een nieuw Nederlands record en de achtste wereldbesttijd. Menno brengt de lange afstands triathlon naar een ander level. En we hebben het gevoel dat hij nog lang niet aan zijn max zit.

Dat heel Oceanus apetrots is op de winnaar van Challenge Almere-Amsterdam hoeft geen betoog. Op een leuke wijze werd de kampioen, die zijn club altijd trouw is gebleven, woensdag in het zonnetje en de bloemetjes gezet.

We hebben nog wel wat wedstrijden, die enigszins tussen wal en schip zijn beland. Trikipedia zou Trikipedia niet zijn als ze ook deze races niet alsnog de revue lieten passeren.

Dus beginnen we met de Bearman XTreme in het Franse Amelie les Bains Palada. De naam zegt het al, een extreme triathlon over zowel de hele als de halve afstand. Voor de klassieke 3,8/180/42 hadden zich 72 atleten aangemeld. De overwinning ging naar Clement Landais uit Frankrijk en wel in 13.34.23 uur. Zeven minuten later leverde de Belg Jorn van Bergen een knappe prestatie met een tweede plaats: 13.41.27. Paul Daireaux uit Frankrijk was vervolgens nummer drie en bleef net boven de 14 uur steken: 14.01.13 uur. Finishlijn tussen twee stapels hooibalen en een bel om aan te rammelen.

Van de vijf gestarte vrouwen kwamen er twee over de finish. Allebei Brits. Vikki Aust won in 18.26 39 uur, landgenote Adele Baker finishte als tweede in 21.25.22 uur. Twee Nederlanders stapten uit, eentje haalde als laatste de limiettijd en de snelste was Conrad Boerman. De man uit de Alblasserwaard finishte achtste. De halve afstand werd gewonnen door Thibault le Roux Mallouf in 5.57.53 en door Iris Maillard in 8.30.23 uur. Vorig jaar nog negen Nederlanders op deze afstand, nu geen enkele.

ZATERDAG 16 SEPTEMBER: BEARMAN XTREME, AMELIE LES BAINS (FRA)
M:
8.Conrad Boerman 16.01.34
42.Arthur van den Aarssen 21.47.09
DNF Johan van Eemeren
DNF Robert Bulsink

Een nieuwe hele triathlon was die van Evian-les-Bains, eveneens Frankrijk. Wereldberoemd om haar bronwater, vanaf nu ook timmerend aan de weg voor een mooie triathlon. De wedstrijd was iets minder extreem, maar nog niet dusdanig dat er sub 10-uur tijd uitrolden. De overwinning ging naar de Fransman Ugo Lovera in 10.39.16 uur. Daarna was het even wachten op de nummer twee, landgenoot Thomas Kegler. Hij deed er 11.12 uur over. Brons ging naar Lilian Eudier eveneens Frankrijk in 11.15 uur. De Zwitserse Karen Schultheiss was een van de weinige buitenlandse deelnemers. Ze won wel, was zelfs zesde overall in 11.35.15 uur. De Francaise Marina Tige was tweede in 13.42 en Nathalie Lecat derde in 14.01 uur. In totaal 74 atleten bij de primeur. Maar dat aantal kan snel groeien, zo leert de ervaring.

Merkwaardige finale in Royan met de wereldkampioene

We blijven even in Frankrijk, voor een halve triathlon in Royan. Niet per se omdat het evenement door Nederlanders werd bijgewoond, maar de vrouwenfinale was een merkwaardige. Nadat Clement Mignon de zege naar zich toetrok was het even later de beurt aan zijn vriendin Marjolaine Pierre. Een soort herhaling van het WK Ibiza dus. Het pakte echter geheel anders uit. Marjolaine kreeg twee kilometer voor de finish een black out en verloor de controle over haar lichaam. Met ondersteuning van eerst de voorfietser en vervolgens nog een gedubbelde atleet, bleef ze nog enigszins op de been. Haar voorsprong op de nummer twee was groot genoeg om de winst te pakken, zij het dan dat ze niet bepaald florissant over de finish kwam.

Een jurylid besliste echter anders: Pierre werd gediskwalificeerd omdat ze ‘hulp van buitenaf’ aanvaardde. Het bracht bij Tri247 de discussie op gang, wat wel en niet is toegestaan. We kennen allemaal nog de beelden van Alistair Brownlee, die broer Jonathan mee torst over de finishlijn van bij het wereldkampioenschap triathlon in Cancun. Henri Schoeman snelde het duo voorbij, maar de uitslag werd er niet door veranderd. Hoe het er precies in Royan aan toe ging, weten we niet. Maar dat er nog wel even over nagepraat wordt, is duidelijk.

O ja de uitslag. Wereldkampioen Clement Mignon won in 4.01.07, Lanzarote-winnaar Arthur Horseau was zes minuten later de nummer twee en Casimir Moine op acht minuten de winnaar van het brons. Alexia Bailly kreeg na de DSQ van Marjolaine, de zege toebedeeld. Ze finishte in 4.37.39. Tweede was Marion Legrand, derde Jeanne Collonge. Onder de 530 deelnemers zaten geen Nederlanders.

Wataha Extreme in Polen

We komen terecht in Polen, waar steeds meer triathlons worden gehouden. De Ironman-races, de Garmin Iron-races maar ook een drietal Exreme triathlons. Een ervan is de Wataha Extreme Tri in en rond Polanczyk. Zo’n zware wedstrijd dat slechts 13 atleten mee deden. De winst was voor Mateusz Borek in 13.11.23 uur, Een uur later volgde Piotr Targosz als tweede en nog eens een kwartier verder Michal Miotk als nummer drie.

Bearl Lake Brawl gewonnen door ‘Late Registration’

Niet veel groter is de Amerikaanse hele triathlon getiteld Bear Lake Brawl. Twintig Amerikaanse deelnemers en Seth Friedly, die er met kop en schouders bovenuit stak. Winst in 9.33.29 uur. Byron Babbel in 11.03 tweede, Alex Clegg in 11.53 derde. Merkwaardig genoeg is de winnares niet vermeld, althans daar staat bij ‘Late Registration’. Deze late aanmelding deed 12.38.09 over de drie onderdelen. De nummer twee was wel op tijd ingeschreven: Christa Aubrey klaarde de klus in 14.07 uur. Of we er nog ooit achter komen wie deze ‘LR’ was…..

Van de halve afstand kennen we de winnaars wel: Micah Wilson bij de mannen in 4.50.23 en April Lange bij de vrouwen in 5.57.46 uur. Hier 61 deelnemers. Klein, maar fijn.

Harvest Moon Triathlon

In sportstad Boulder was het tijd voor de Harvest Moon triathlon. Daar kregen ze race wel beter gevuld met atleten: 242 in totaal, waaronder 1 Nederlander. De winst ging naar Bryan Mutell in 3.54.33 uur, Gregory Lindquist tweede in 3.56 en Caleb Karpay derde in 4.07 uur. Het vrouwenpodium bestond uit Shannon Argot in 4.30.11 uur, daarna Betsy Mercer in 4.46 en Florence Chretien in 4.58 uur.

ZATERDAG 16 SEPTEMBER: HARVEST MOON, BOULDER (USA)
M:
86.Kevin Hofstra 5.38.41 (11e M40)

Nederlandse wint in F70-klasse triathlon Niagara Falls

Een race die toch wel tot de verbeelding spreekt, getuige ook het aantal van 471 deelnemers, is de Niagara Falls triathlon op de grens van Canada met Amerika. De overwinning ging echter naar een Pool: Marek Bialkowski in 3.45.01 uur. De Canadezen Nick Cosman en Luke Evans hadden het nakijken. Snelste vrouw was wederom Miranda Tomenson uit Canada in 4.08.40 uur. Angela Quick in 4.23 en Angela Lilly in 4.27 waren haar ‘runners-up’. Drie in Noord-Amerika woonachtige  Nederlanders wilden het ook wel eens meemaken…zwemmen in de nabijheid van de grootste waterval ter wereld. Wilma Koopman won zelfs haar AG.

ZONDAG 17 SEPTEMBER: BARRELMAN NIAGARA FALLS (CAN)
M:
51.Abe Oudshoorn 4.44.29 (10e M40)
59.Rob van Ballegooijen 4.47.19 (12e M35)
V:
98.Wilma Koopman 6.26.47 (1e F70)

Terug naar Europa, Kroatië in dit geval. De triathlon Long Island haalt weliswaar maar 73 triatleten in huis, maar internationaal is het wel. De 73 deelnemers zijn afkomstig van 18 verschillende landen. De Sloveen Ambroz Rosman won de race over een prachtig, heuvelachtig parcours in 4.33.25. De tweede plaats was voor de Duitser Antonio Eterovic en brons ging naar de Kroaat Domagoj Paukovic. Maja Urban, eveneens uit Kroatië, verdedigde haar titel succesvol. Ze won in 5.03.36 uur. Landgenote Branka Vidovic Kostelac finishte 20 minuten later als tweede en de Sloveense Tjasa Zdninar was de nummer drie in 5.36 uur. Kort voor haar was de enige Nederlander gefinisht. Dennis Schipper woont en werkt overigens in het land en doet daar regelmatig mee aan wedstrijden.

ZATERDAG 16 SEPTEMBER: TRI LONG ISLAND (CRO)
M:
16.Dennis Schipper 5.34.26

Tri Belgrado met – nog altijd actief – Erika Csomor

De dag erna – ook in de Balkan: de halve triathlon van Belgrado. De winst ging naar Ognjen Stojanovic, de Servische prof. Hij klokte 3.38.45 uur. Vijf minuten daarna volgde de Sloveen Strahinja Trakic en brons was er voor Silvije Tomac uit Kroatië. De nummers 1 en 2 stonden een week eerder nog aan de start op het EK Almere, Trakic werd toen negende, Stojanovic viel uit. Maar geen kleine jongens dus. De winnares was Lara Rajteric uit Slovenie in 4.22.44 uur. De Kroatische Marija Lukina, titelverdedigster werd tweede en de Hongaarse triathlonpioniersvrouw Erika Csomor (49 inmiddels) finishte als derde in 4.41 uur.

Epic-race voor Javier Gomez: niet afgeschreven dus

In het Spaanse Oropesa del Mar was zaterdag de Mediterranean Epic. We hadden het in de aanloop op het WK Pontevedra nog over de grote kampioen Javier Gomez. En ook dat het wat stil geworden was rondom de Spanjaard. Prompt slaan we er de uitslag van deze Epic op na en wie zien we als winnaar? Juist, Javier Gomez! Niet afschrijven dus. Hij won in 3.39.48 uur. Vier minuten later Osoro Gutierrez en daarna de weer iets bekende Albert Moreno Molins. Snelste vrouw Marta Sanchez in 4.16.17 uur. Dan Raquel Rocha en brons voor Yaiza Saiz Serrano.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.