Zierikee: een magnifieke afsluiting van het seizoen: reünie van tri-helden en mooi in beeld – WTJ 3091

MAANDAG – Vorig jaar ging het Nederlandse triathlonseizoen als een nachtkaars uit met het evenement in Nijmegen, waar eerst niet gezwommen mocht worden en vervolgens ook de duathlon zich op een onveilig parcours afspeelde. Voornaamste slachtoffer Stefan van Thiel ondervindt er tot op de dag vandaag helaas de naweeen van. Hoe anders eindigt dit jaar het triathlonseizoen met een geweldige afsluiter in Zierikzee.

Mats is neef van…

Nog even over de wedstrijd. Mats Keulstra won, maar hoewel zijn naam doet vermoeden dat hij uit de sportfamilie uit Twente komt, is Mats een rasechte Brabander uit Best, die wel een neef is van de Keulstra’s uit Boekelo. Hij liet Wouter Verstraate toch even 1,5 minuut achter zich. Rob Kwaaitaal – zo’n 30 jaar ouder dan de nummers 1 en 2 – kan op z’n 53e nog prima mee op deze hoge snelheid: derde. Daarna volgden Stijn Koole, de Belg Kevin Strubbe en Adriaan Koole. De zoveelste sportieve Koole dus. Floris-Jan eindigde 12e.

Zierikzeese Hawaii-gangers

Nelleke Baldé was al als 15e terug bij de finishlijn, waar Ruud ze allemaal weer vakkundig binnen praatte. Kort daarna volgde haar partner Dennis Heilbron. Uiteraard deden de Zierikzeese Hawaii-gangers mee: Bas Groothedde finishte als 20e. De 16-jarige Senna Mol was 40 seconden sneller dan pa Anton, die bij de 25e editie van Ironman Hawaii nog beste Nederlander was. Miquel van Tongeren noemden we gisteren al: 24e totaal met kort daarna Theo Rabout. Nico Paasse zagen we binnen komen. Annemiek van Kooten terug in het Zeeuwse als tweede vrouw en ook Eva van Hoek. Maira Pankow en Amber Middelhoek maakten de vrouwen top vijf compleet. Adrie Gerards, organisator van het eerste uur, was met zijn 75 de nestor van het veld. Gerard van Wissen (74) en Kobus Botman (72) waren de andere triathlon legendes. Als 25e vrouw finishte paratriatlete Sanne Koopman. Gertie Bin (vrouw van de fotograaf) en Marloes Vos volgden kort daarna. Ben Schell deed uiteraard ook mee, back to his roots in Zierikzee. Daarom deed ook zoon Mark mee en was er ook dochter. Noa Schell deed ook mee.

Peter van Lit – lang niet gezien, inmiddels 58 –  bereikte als 72e de meet en kort daarna ook Rens van Dieren, ook al tijdje niet meer gezien. De hernieuwde Zeeuwse wedstrijd was daarmee ook een grote reünie voor de 300 deelnemers en aanhang. Het bleef dus nog lang gezellig in de geboortestad van oud-voetbalprof Peter van Vossen wiens broer Rini trouwens ook mee deed.

Topkwaliteit via GO Triathlon

GO Triathlon oftewel het team van Erik Peeman levert al een paar jaar prima kwaliteit wedstrijden aan de Brouwersdam en in Herkingen. Op de laatste septemberdag kwam daar Zierikzee bij. Een regelrechte hit: zwemmen in de museumhaven, fietsen langs en om de historische havenstad en lopen door een stad met ruim 500 monumenten, poorten, molens en de Dikke Toren. Bomvolle bruggetjes, die deden denken aan Bartlehiem tijdens de Elfstedentocht. Je zou voor minder je wetsuit aantrekken.

Beleving

Dit is hoe triathlon beleefd zou moeten worden. Met overal langs de kant publiek, volle terrasjes, levendigheid en sfeer. Het is niet elke organisatie gegeven om midden in het centrum deze complexe sport te bedrijven, maar het valt op dat juist de kleinere wedstrijden dit wel voor elkaar krijgen. Iets compacter qua duur en wedstrijdomvang en daarom mee mogelijkheden voor zo’n magnifiek decor. Zierikzee Triathlon is terug, te mooi om het niet met een aantal plaatjes nog eens de revue te laten passeren. Met grote dank aan Herman en Kees Bin en MBTZ.NL.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.