Thomas Cremers en Sophie van der Most winnen eerste duathlon Utrecht; IM Goa, Memphis – WTJ WTJ 3105

ZONDAG – Als het dan niet meer lukt om organisaties duathlons neer te zetten, dan gaan de duatleten zelf maar aan de slag. Da’s een beetje de gedachte achter de eerste duathlon van Utrecht, die vandaag gehouden is.

Daan de Groot, Juul van der Kruijs, Coen Smiers en Peter Res vonden het tijd worden om hun geliefde sport nieuw leven in te blazen. Ze haalden er Jogan van der Zee, Jan Kolvoort en Frank Heukels bij en het resultaat van al die inspanningen was vandaag de eerste editie. Onder prima weersomstandigheden bovendien.

Daan liet tevoren al weten de duathlon tot een jaarlijks terugkerend evenement te willen maken. In praktische zin werd begonnen op het wielerparcours van de Nedereindse Berg, een afgesloten circuit waarmee het aantal vrijwilligers niet te hoog zou oplopen.

Duathlon niet te klein

Daan gelooft niet dat de sport te klein is voor Nederland en dat er – zoals in zijn tweede vaderland Zwitserland en ook in Frankrijk – best een duathloncompetitie op gang kan komen. ,,Ultiem doel is meer wedstrijden op de kalender krijgen en weer een competitie krijgen.”

Het begin is vandaag gemaakt met de eerste uitgave, waar deelnemers en organisatoren tevreden op terug kijken. Het enige wat even tegen zat was de Chip Timing, maar met handmatig klokken is in de avonduren wel de goede uitslagenlijst tot stand gekomen.

Thomas en Sophie ‘openen’ de erelijst

De winst ging in elk geval naar Thomas Cremers en Sophie van der Most, zodat de erelijst meteen mooi begint. Daan de Groot zelf werd tweede. Het tweetal was de hele race voorop. Bij het fietsen sloeg Thomas een gaat van zo’n tien seconden op Daan en die voorsprong gaf hij in de slotrun niet meer uit handen. Sterker nog, die werd ietsje groter. De derde plaats was voor Ian Pennekamp, die steeds op zo’n 15 tot 20 seconden achter Thomas en Daan fietste en liep. Een mooi, sterk podium dus gelijk. Achter het drietal was het Valentin van Wersch, die de vierde plaats pakte. Daarna Jeroen Bakker, juniorenkampioen Jippe van Drogenbroek en oud-landskampioen Yennick Wolthuizen plus Simon den Braber (Challenge Almere-winnaar!). Om maar aan te geven dat er wel een leuk veld aan de start stond. Mart van Esterik en Luuk Vermunt maakten de top tien vol.

Dat gold ook voor de vrouwen waar de ervaren Sophie van der Most de verrassende Elena Ecker met zich mee kreeg. Bij het fietsen besliste Sophie de duathlon in haar voordeel. De openingsrun was nog voor Elena. Derde en vierde werden de Almeerse du/triatletes Maaike Telkamp en Joyce Caro. Vervolgens kwam Jasmine Siersema als vijfde over de meet.

Bij de recreanten waren Sven Oldenhof en Merel Albers de winnaars. En dat de behoefte van een nieuwe duathlon omarmt werd, bleek ook uit de deelname van voormalig nationaal duathlonkampioen Nils Pennekamp. In het spel vooraan speelde hij geen rol, maar wie weet heeft ook Nils hiermee de smaak weer te pakken.

En zullen we alvast in de agenda’s noteren: tweede editie duathlon Utrecht op 7 otkober 2024? Mooie overgang ook van het tri- naar het duathlonseizoen lijkt ons.

BK duathlon voor Dely en Dupont

In het Waalse Ocquier nabij Luik waren de Belgische kampioenschappen duathlon. De titels gingen naar Arnaud Dely en Jeanne Dupont. Dely klopte Giani Vanden Broucke en een andere topfavoriet Thibaut de Smet. Jeanne Dupont was sterker dan Joni Vanhoutte en Julie Vandervelde. Wout Van Uffelen en Ionela Lecoeuche waren Belgisch beste junioren.

Winst voor Corina van Dam bij F55 in Ironman 70.3 Goa

Naast Langkawi/Ironman Malaysia was er nog een Aziatische Ironman 70.3. De race in Goa, India was toe aan haar derde editie en voorziet met zo’n 600 deelnemers ook in een behoefte in het land van de heilige koe. Net als vorig jaar won de Indisch kampioen Nihal Baig de race en wel in 4.32.05 uur. Zijn landgenoten L. Biten Singh en Bishworjit Saikhom volgden op zeven resp. tien minuten. Snelste vrouw kwam niet uit India. Het was de Zuidafrikaanse Toni Snoxell, klaar na 5.09.10 uur met de triathlon in de klamme hitte van Goa. De Tsjechische Tatiana Plyasunova eindigde 3,5 minuut later als tweede en Timtim Sharma zakte ten opzichte van vorig jaar een plaatsje. Toen tweede, nu derde. Achterstand: 14 minuten. Bij de vrouwen deed de in Mumbai wonende Corina van Dam mee. Ze finishte als dertiende vrouw en daarmee winnares bij de F55.

We zagen haar al vaker bij Indische triathlons in de uitslagen staan. De geboren Nederlandse had als jonge vrouw al de droom om voetbaltrainer te worden. Die droom kwam uit, eerst in Kenya en daarna in India. Intussen bleef ze dagelijks in training met hardlopen en vanuit India ging ze ook triathlons doen. Met vandaag de overwinning in een tijd van 6.48.22 als resultaat.

ZONDAG 8 OKTOBER: IRONMAN 70.3 GOA (IND)
V:
13.Corina van Dam 6.48.22 (1e F55)

IM 70.3 Memphis voor Federico en Jones

De derde Ironman 70.3 dit weekend was in Memphis, Tennessee. Deze wedstrijd, met passages langs Graceland het landgoed van Elvis Presely, trok 851 deelnemers. De snelste van allemaal was de Amerikaan Anthony Federico in 4.15.56 uur. Conrad Goeringer en Jsoeph Caffrey waren even later de nummers twee en drie. Snelste vrouw was Jessica Jones. Hier werd het USA-podium onderbroken door de Canadese Jessica Turanec op een tweede plaats. Brons ging naar Blair Bartosiewicz.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.