Aix met Tristan 6e, M50-winst Ironman Peter-Johan; Marbella met Joost 8e; The Championship Samorin met Youri en Sarissa 6e – WTJ 2318

ZONDAG – De echte (passieve) sportliefhebber zit er niet zo mee als het schitterend weer is en binnen op de buis de grote sportzondag begint. Zelf heb ik er wat moeite mee om als de mussen van het dak vallen, gebiologeerd naar een schermpje te kijken in plaats van zelfs een blokje om rennen of fietsen. Vandaag was dus zo’n dag 😉

Betekent wel dat we in zo’n weekend als dit nog een berg races te verstouwen hebben. We beginnen maar gewoon bij het begin. De Ironman 70.3 in het Franse Aix-en-Provence was de eerste, die zondagochtend klaar was. Winnaar was de getipte favoriet Clement Mignon. De Fransman kwam een minuut na landgenoot Nathan Menant uit het water, vervolgens kwam de Deen Scott Steenberg op kop te fietsen en bij het lopen maakte Mignon het koelbloedig af. Bijna vier minuten nadien kwam Scott Steenberg als tweede over de meet en vervolgens was het weer 40 seconden verder de Italiaan Mattia Ceccarelli. De twee Nederlandse pro’s weerden zich kranig. Tristan Olij werd zelfs zesde, een evenaring van zijn beste Ironman 70.3-prestatie in Gdynia vorig jaar. De man uit Winkel had aan de finish een achterstand van 7.38 minuten. Na het zwemmen lag Tristan nog achter Lars van der Knaap, maar bij het fietsen kwam de groep behoorlijk samen en werd hier en daar wel gestayerd.

Tristan van acht naar zes

Daar kon Scott Steenberg niet op betrapt worden. Hij wisselde met een dikke 1,5 minuut voorsprong. Uit de achtervolgende groep liepen er een paar een penalty op, waaronder ook Lars van der Knaap, die anders wel in de top tien geëindigd was. Nu finishte Lars als elfde op 11.28 minuten kort na duathlon-topper Yohan le Berre. Met zeven Fransen in de top tien was de positie van Steenberg, Ceccarelli en Olij des te uitzonderlijker. Kijken we naar de halve marathon dan was Mignon na 6 kilometer voorbij de dappere Deen en bleef de Italiaan op een derde plaats steken. Tristan wisselde nog wel eens van positie, maar het venijn zat in de staart toen Tristan van een achtste naar een zesde plaats snelde: wederom in de top zes van een grote Ironman 70.3. Met Lars op elf op een totaal van 25 pro’s zaten de Nederlanders dus in de bovenste helft. Klasse.

Barbara Riveros de beste

Bij de vrouwen won de Chileens topatlete Barbara Riveros. De Zwitserse Nina Derron lag na het zwemmen nog op kop, vervolgens kwam de Française Alexia Bailley opzetten. In de tweede wissel had Riveros zich opgewerkt van de vierde zwemtijd tot de tweede plaats op driekwart minuut van Bailley. Op het 7-kilometer punt liepen de triatletes zij aan zij en daarna was het gewonnen spel voor Riveros, die in het verleden ook sterk voor de dag kwam in World Triathlon races had toch moeite om Bailley van zich af te schudden. Aan de finish was de marge nog maar 51 seconden. Derde werd een andere favoriete, de Duitse Anne Reischmann. De verschillen waren klein, de race dus spannend. Nina Derron moest genoegen nemen met een zesde plaats. Bij de agegroupers geen enkele Nederlander bij de top tien van een leeftijdsgroep. Wel een Vlaamse overall-zege voor Annick de Pooter in 4.53 uur.

Het was voor Clement Mignon de tweede IM 70.3 overwinning. Vorig jaar was hij ook al de sterkste in Andorra. Voor Barbara Riveros was het reeds de zevende IM 70.3-zege. Ze won eerder onder meer vijf keer de thuiswestrijd in Pucon, maar ook in Berlijn en Taiwan was ze de beste.

ZONDAG 22 MEI: IRONMAN 70.3 PAYS D’AIX EN PROVENCE
M:
6.Tristan Olij 3.58.28
11.Lars van der Knaap 4.02.18

Tegelijkertijd was er ook voor het eerst ook een Ironman Pays d’Aix en Provence. Geen pro’s maar toch een interessante race, die bij de M50 gewonnen werd door Peter-Johan Dillo. De wereldkampioen uit Schagen bewees opnieuw zijn kracht in deze categorie. Hij werd 15e overall in 9.31.55 uur. In zijn leeftijdsgroep bleef hij de nummer twee, de Fransman Jerome Chiotti een kwartier voor. Als derde M50 kwam PeeJee uit het meer, na 20 kilometer nam hij de leiding om ze niet meer af te staan.

De primeur ging naar de Fransman met Nederlandse achternaam: Julien Hoeksema uit het bekende Tourstadje Pau. Hij legde de klassieke afstanden af in 8.47.05 uur. Negen minuten later volgde zijn landgenoot Florent Rabany als tweede en de Zwitser Romain Aymon liet 9.06.28 uur noteren. Op een kleine driekwart uur van de winnaar was Peter-Johan Dillo dus beste Nederlander. Snelste vrouw was de Italiaanse Fabia Maramotti in 10.14.06 uur. Zij was royaal de beste met de Finse Mirka Vahtera in 10.40 op een tweede en de Britse Deborah Hope in 11.01 op een derde plaats.

ZONDAG 22 MEI: IRONMAN PAYS D’AIX EN PROVENCE
M:
15.Peter-Johan Dillo 9.31.55 (1e M50)

We steken de Frans-Spaanse grens over en komen in Marbella terecht. daar zorgde Joost Somsen voor de tweede top tien klassering deze zondag. De Eibergenaar finishte als achtste in de Ironman 70.3 van de Spaanse badplaats. De winst ging naar Christophe de Keyser. Na Lanzarote zaterdag dus het tweede Belgisch succes dit weekend. Vorig jaar zat de 29-jarige triatleet uit Overijse er toevallig in Aix en Provence al dichtbij met een tweede plaats. Nu liet Christophe de Franse race schieten en won hij Marbella. Het kreeg het niet cadeau, want de uit Amerika overgevlogen Chris Leiferman zat hem aardig op de hielen: een half minuutje scheelde het slechts. Het podium telde drie continenten, want Zuid-Afrikaan Bradley Weiss finishte als derde.

Weer Belgisch succes 

Nadat de Belg de snelle Zweedse zwemmer Alexander Berggren van zich afschudde, was De Keyser lekker op dreef. Zijn maximale voorsprong op een groepje van drie gold zo’n drie minuten. In dat groepje al de nummers twee en drie. Joost Somsen begon als tiende op 3.20 aan het fietsen, Na 90 kilometer lag de Team4Talent-man achtste op 11 minuten. In de tweede wissel was Chris Leiferman al flink aan het terugpakken op leider Christophe de Keyser: 1.40 was het verschil nog. Op de halve marathon werd het verschil wel kleiner, maar wist de Belg toch ook straf tempo te houden, zodat de voorsprong weliswaar tot 30 seconden slonk, maar de Amerikaan het toch niet redde. Bradley Weiss, de nummer twee van zijn eigen Ironman Zuid-Afrika mocht zich door landgenoot Paul Kaye op een bronzen positie binnen laten praten. Op 14 minuten en een beetje was ook Joost Somsen klaar: prima achtste stek. Dat is acht plaatsen beter dan zijn beste IM 70.3-race tot nu toe: die van Zell am See.

Snelste vrouw was de Britse Nikki Bartlett, die overigens aanvankelijk stond ingeschreven op de Ironman Lanzarote. De Britse verschalkte de Duitse Svenja Thoes, vorige week nog winnaar van Challenge Malta. Brons ging naar de Italiaanse Federica de Nicola, acht minuten na Bartlett. Geen Nederlandse vrouwen bij de pro’s. Hier nog wel twee Nederlanders die een AG-top tienklassering boekten. De Friese Zweed of de Zweedse Fries David van Oosten was van de Nederlandse ageroupers de snelste.

ZONDAG 22 MEI: IRONMAN MARBELLA
M:
8.Joost Somsen 4.13.15
David van Oosten 4.36.28 (7e M30)
Felix den Hollander 4.55.29 (4e M18)

The Championship Samorin: Gustav Iden maakt status waar

In een stampvol triathlonweekend als het deze, ook nog eens een topveld op de been brengen voor The Championship in Samorin, is best een opgave. Er verschenen 35 pro’s aan de start. Gelukkig was Gustav Iden hersteld van corona en daarmee de grote trekpleister van deze race. Hij maakte het waar: winnaar van de belangrijkste Challenge-race op aarde! Het blijft wel wachten op de ultieme Norwegian Battle. Waarschijnlijk niet eerder dan Hawaii zullen Kristian Blummenfelt en Gustav Iden de degens kruisen. Voorlopig hebben ze allebei de voornaamste IM- en Challenge-titel op zak.

Het zilver ging op de X-Bionic Sphere naar thuisfavoriet Richard Varga op 1.20 van de winnaar. Brons was er voor de Oostenrijker Thomas Steger op een krappe drie minuten van Iden. De twee Nederlandse deelnemers presteerden wisselend: Youri Keulen keek terug op een toprace resulterende in een zesde plaats op slechts vier minuten van de titel. Jorik van Egdom had er ongetwijfeld meer van verwacht. Hij moest genoegen nemen met een vijftiende plaats, negentien minuten nadat Iden het finishlint toucheerde.

Richard Varga goed bezig voor eigen publiek

Varga opende uiteraard de race in het zwemwater. De Slovaak kreeg Josh Amberger mee al was het verschil in T1 toch nog 20 seconden. Youri Keulen had de negende zwemtijd op 1,5 minuut van Varga. Voor Jorik van Egdom was vijftig seconden later de elfde zwemtijd weg gelegd in gezelschap van Iden. Nog alle kansen voor de twee Nederlanders. Vooraan kwamen Miki Taagholt en Pieter Heemeryck sterk naar voren. Het duo nam de kop over van de Richard Varga, maar die bleef op het vinkentouw mee van voren zitten. Gustav Iden had nog materiaalpech in de wisselzone. Niet bepaald een comfortabele start van zijn race, maar gaandeweg kwam hij toch naar voren.

Vooraan nam Pieter Heemeryck afstand van zijn Deense rivaal om met voorsprong aan het lopen te beginnen. Een halve minuut kreeg de Belg, eerder al eens tweede in Samorin achter Sebastian Kienle. Taagholt en Varga hadden de loopschoenen als tweede en derde aan. Iden kon gerust zijn: zijn achterstand was slechts twee minuten. Na Thor Bendix Madsen noteerde hij de tweede fietstijd. Youri accepteerde met de elfde fietstijd een verschil van vijf minuten. Grootste verliezer was Jorik van Egdom, die blokkeerde op het fietsnummer, waar normaliter zijn inhaalrace begint. Een kwartier na de Belgische koploper begon Jorik alsnog aan het lopen, maar kansen op eremetaal waren verkeken.

Daar was ie weer: Youri Keulen!

Pieter Heemeryck vocht als een Vlaamse Leeuw voor zijn positie. Helaas hebben blessures zijn loopvermogen de laatste jaren flink aangetast. Na vijf kilometer nam Richard Varga de kop over. Even later kregen ook Gustav Iden en Thomas Steger aansluiting en moest dappere Pieter capituleren. Hij zou uiteindelijk negende worden. Vooraan voerde King Gustav het tempo op, linea recta naar de Championship-titel. De verschillen vanaf de zilveren Richard Varga tot en met nummer negen Pieter waren overigens niet zo gek groot. Varga sprintte Thomas Steger eruit. Op zijn beurt moest de Oostenrijker zich reppen om Miki Taagholt en Kyle Smith van zich af te houden. En toen…toen kwam daar al Youri Keulen. Daar was ie weer! In een schitterende loopstijl was hij op het loopnummer opgeschoven van de tiende plek naar plaats zes. Zijn 1.11.11 uur op de halve marathon was de tweede tijd, slechts 19 seconden langzamer dan Gustav Iden. Net als in de Clash Miami was de Limburgse Gironaan ijzersterk met de benenwagen.

Foto’s: Challenge Family

Thor Bendix Madsen en Thomas Davis zagen Youri voorbij snellen, maar hielden nog wel hun 7e en 8e plaats vast. Pieter Heemeryck dus negende en daarna was er het gat (ruim 3 minuten) naar de nummer tien: Ondrej Kubo uit Bratislava. Waar kennen we die ook weer van? Juist, hij is de kersverse wereldkampioen duathlon. Josh Amberger viel terug naar een 12e plek en voor Jorik van Egdom was het vooral een kwestie van de race uitdoen. Hij finishte als vijftiende van de 23 pro’s met wel de twaalfde looptijd. Het verschil met de top was te groot geworden: 20 minuten aan de streep.

Number six in the world

Youri Keulen kon uiteraard zijn geluk niet op. ‘Zesde van de wereld’ liet hij alvast weten. Ergens heeft hij gelijk. Wie er niet is, telt niet mee. Voor zover er nog twijfels waren over ’s mans capaciteiten op de halve afstand, is nu wel bewezen dat de Limburger daarin thuis hoort en bij de wereldtop hoort. Vergeten was de vreemde race op Mallorca, waar hem de overwinning werd ontnomen. De toekomst is aan Youri Keulen, zeker voor deze middle distance/70.3/halve triathlon. Voor Gustav Iden was het na twee wereldtitels IM 70.3 nu zijn eerste Challenge The Championship-titel.

Je hebt Sara en je hebt Sarissa

Zesde werd ook Sarissa de Vries in de vrouwenrace. Bij haar hebben ‘we’ al gauw de neiging te denken dat ze wel mee doet voor de medailles. Goed, ze is de huidige wereldkampioene op de lange afstand. Dat schept misschien verplichtingen. Cadeaus worden echter nooit uitgedeeld in de triathlonsport. Dus ook niet vandaag in het warme, maar winderige Samorin. Met Lucy Buckingham-Hall en Sara Perez Sala opende de wedstrijd in het water. Zij zwommen zo maar even 1,5 minuut weg van een groepje met Sarissa de Vries, als zesde aan de kant.

Op de fiets ontstonden twee koppeltjes, die op reglementaire afstand van elkaar bleven fietsen al kon Buckingham wel ‘een ruggetje’ gebruiken bij het tegen de wind fietsen. Op 1,5 minuut van het Spaans-Britse duo vooraan fietsten Fenella Langridge en Sarissa de Vries de tweede wisselzone binnen. Op het loopparcours was Perez Sala er direct vandoor. Zonder voldoende voorsprong na het fietsen, weet Lucy Buckingham wel dat ze er een zware dobber aan beleeft.

Sara Perez Sala in topvorm

De Spaanse furie, eerder al winnares van Challenge Mogan Gran Canaria, maar pech in Miami terwijl ze vorig jaar augustus wel al zilver op hetzelfde parcours in Slowakije haalde, was er vandoor en bleef ook weg. En toch keerde de spanning terug toen Buckingham zowaar haar tweede adem vond en nog even vooraan terugkeerde. Toen Sara Perez Sala dat in de gaten had, versnelde ze opnieuw haar pas en dit keer kon Lucy niet langer volgen. Maar de Britten hadden nog een andere troef in de vorm van Emma Pallant-Browne. Acht minuten verloren op de eerste twee onderdelen, maar vijf minuten harder lopend dan de rest van het veld. Pallant schoot eerst voorbij Langridge en De Vries, die nog immer samen liepen en daarna ook langs Buckingham op jacht naar de titel.

Zover kwam het niet. De inhaalrace (1.17.19)  strandde op zilver. Sara Perez Sala veroverde goud in 4.08 uur. Twee minuten later dus Emma Pallant-Browne, waarop Lucy Buckingham toch nog brons scoorde. Vervolgens de derde Britse Fenella Langridge en daarna Ashleigh Gentle, die de tweede looptijd scoorde. Met de elfde looptijd (1.29.40) op twaalf pro’s werd Sarissa de Vries jammer genoeg terug geworpen naar plaats zes. Overigens nog altijd 1 plekje beter dan vorig jaar toen ze zevende werd. Maar zo tevreden als Youri was met zijn zesde plaats, zo kon Sarissa dat niet zijn. Het looponderdeel speelt haar nog iets te veel parten, maar ongetwijfeld vallen alle puzzelstukjes weldra weer op z’n plaats. ,,Ik had het vandaag niet, maar in augustus ben ik hier weer om mijn wereldtitel long distance te verdedigen”, liet Sarissa optekenen bij de collega’s van 3athlon.nl

In totaal deden 496 triatleten mee aan The Championship en nog eens 148 zaten in de open race.  Onder hen waren 35 Nederlanders, die we hieronder uiteraard weer vermelden. Winst was er voor de voor TC Kiel uitkomende Leif Schroder-Groeneveld bij de M30, beste Nederlandse agegrouper op 21e plaats (5e agegrouper). Verder goud voor Inez Stark, F55. Die categorie was toch sterk Nederlands getint met zilver voor Gina Lamberts en vier vrouwen in de top zeven. Verder nog vier andere top vijfklasseringen en Esther Visser als beste agegrouper.

22 MEI: CHALLENGE THE CHAMPIONSHIP SAMORIN
M:
6.Youri Keulen 3.47.53
15.Jorik van Egdom 4.02.00
21.Leif Schroder-Groeneveld 4.07.37 (1e M30)
51.Jesse van Hulst 4.21.46 (14e M25)
63.Daniel Langerveld 4.25.52 (19e M25)
65.Alexander Schelfhout 4.26.54 (5e M45)
74.Tim Jansen 4.28.52 (20e M25)
89.Jeroen Korstanje 4.32.14 (12e M45)
93.Damon Visser 4.33.03 (14e M45)
109.Vincent Vergeer 4.36.27 (14e M35)
114.Allard Haarman 4.38.21 (16e M35)
134.Izaak Quist 4.43.44 (11e M40)
155.Victor Hooft 4.51.49 (30e M30)
177.Bas Meeuwissen 4.55.38 (13e M50)
202.Govert van Meerkerk 5.01.54 (27e M30)
204.Dean van der Leelie 5.02.05 (36e M30)
215.Erik Lentfert 5.04.43 (20e M50)
229.Frank Timmermans 5.09.22 (6e M60)
239.Allard Holthaus 5.14.20 (25e M50)
257.Waldo Duin 5.20.11 (19e M55)
281.Erwin van de Lisdonk 5.45.01 (32e M50)
295.Hielke Nobel 6.07.13 (11e M18)
V:
6.Sarissa de Vries 4.17.12
24.Esther Visser 4.58.46 (4e F30)
28.Iris Bosch 5.00.21 (2e F25)
42.Hanneke van Breugel 5.05.46 (5e F40)
62.Margriet de Beus 5.19.15 (9e F40)
72.Mirjam Graat 5.25.41 (13e F40)
86.Inez Stark 5.34.51 (1e F55)
94.Gina Lamberts 5.43.02 (2e F55)
99.Ingrid Hissink 5.45.34 (4e F55)
117.Jolanda Jansen 5.55.50 (14e F35)
131.Agnes Nieburg 6.06.13 (7e F55)

In de door de Duitser Benjamin Franke en de Hongaarse Beatrix Cser gewonnen open race ook twee Nederlanders: Finn Timmermans tweede M18 (14e overall) en ook Monique Goosen tweede maar dan F50.

22 MEI: OPEN RACE SAMORIN
M:
14.Finn Timmermans 4.47.03 (2e M18)
V:
20.Monique Goosen 7.18.55 (2e F50)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.