Duits-Britse zeges in Ironman 70.3 Egypte; PanAmerican Games; NK duathlon naar Sittard – WTJ 3144

ZONDAG – Het contrast is groot. Terwijl in Israel de oorlog nog in volle hevigheid voort gaat en de Ironman Tiberias dus geen optie was, werd in Egypte waar ‘gewone’ Palestijnen hopen snel heen te kunnen wel de Ironman 70.3 Sahl Hasheesh gehouden. Twee jaar terug nog met Ricardo Scholten op een tweede plaats trouwens.

Buck-Gramcko wint

Nu was er een Duitse dubbelslag met Felix Buck-Gramcko als snelste in 4.29.26 uur. Zeven minuten later tikte zijn landgenoot Valentin Muller de finishlijn aan. Brons ging anderhalve minuut later naar de Zwitser Gian Gmunder. De Britse Annabelle Davis verbeterde zich t.o.v. vorig jaar. Toen derde, nu winnares in 5.23.29 uur. Voor het thuispubliek was het fijn dat Khadiga Amin een tweede plaats bereikte in 5.29.21 uur. Olga Egorova – waar noch vlag, noch nationaliteit bij staat, dus dan weten we al dat ze Russische is – eindigde derde. Ze deed er 5.50 uur over.

Twee Nederlanders: Miranda derde

Het aantal deelnemers was wel stukken minder dan voorgaande jaren. In de eerste editie nog 864, vorig jaar ruim 300 en nu 217. Wel twee Nederlanders. De Limburgse globetrotter Ralph Metten bij de mannen en Miranda Gahrmann, woonachtig in Dubai bij de vrouwen. Miranda reist ook de hele wereld af voor IM-races. Ze werd 13e en derde F40 dit keer, flink wat sneller dan bij haar debuut in 2021.

VRIJDAG 3 NOVEMBER: IRONMAN 70.3 SAHL HASHEESH
M:
92.Ralph Metten 6.21.50 (12e M45)
V:
13.Miranda Gahrmann 6.10.47 (3e F40)

PanAmerican Games

Op de PanAmerican Games in Santiago was de derde triathlonwedstrijd – net als bij de Olympische Spelen – de Mixed Relay. De zege ging naar Brazilie met Miguel Hidalgo, Djenyfer Arnold, Manoel Messis en Vittoria Lopes. De Amerikanen werden tweede, de Canadezen derde.

Kalender 2024 vult zich meer en meer: NK duathlon Sittard

Het NK duathlon sprint voor elite, neosenioren en junioren keert in 2024 terug in Sittard-Geleen. Dit NK werd in 2023 door het bondsbureau in samenwerking met multisportcoördinator Armand van der Smissen georganiseerd, en deze opzet krijgt aankomend seizoen een vervolg. Het NK vindt plaats op zaterdag 30 maart 2024.

Het Tom Dumoulin Bikepark in Sittard-Geleen is op paaszaterdag weer het decor voor het kampioenschap. “Het NK is vorig jaar goed ontvangen door deelnemers en toeschouwers en we blijven het belangrijk vinden dat er een stayerkampioenschap voor duatleten plaatsvindt in Nederland”, aldus Christie Brouwer. “Het draaiboek ligt er, en het bikepark in Sittard is een geschikte locatie omdat het een afgesloten en overzichtelijk parkoers is waardoor we minder vrijwilligers nodig hebben dan voor een wedstrijd op een openbaar parkoers.”

Het NK in Sittard heeft aparte startseries voor elite (m/v) en junioren (m/v) over 5 km lopen, 20 km fietsen en 2,5km lopen (stayeren toegestaan). Ook is er een wedstrijd voor jeugd (2,5 km lopen – 10 km fietsen – 1,25 km lopen), die de openingswedstrijd wordt van het Jeugd- en juniorencircuit 2024.

Zou trouwens wel mooi zijn als Tom Dumoulin niet alleen zijn park beschikbaar stelt, maar ook zelf mee doet. Gezien zijn loopprestaties dit jaar, zou het een geduchte concurrent van onze beste duatleten kunnen zijn….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.