Rudy von Berg en Skye Moench supersnel IM Florida, Milan sterk 8e; RBR Oldebroek, wintertri Groningen – WTJ 3143

ZATERDAG – Twee nationale en een internationale wedstrijd vandaag. Te beginnen de Ironman Florida. In Panama City behaalde Milan Brons een sterke achtste plaats in wederom een sub8 uur tijd: 7.56.49 uur. In zijn tweede Amerikaanse Ironman (in Lake Woodlands vorig jaar tiende) kwam hij tot deze sterke prestatie. De Ironman werd gewonnen door Rodolphe von Berg jr. oftewel Rudy.

Zijn eindtijd was supersnel 7.34.41 uur., liefst acht minuten rapper dan het parcoursrecord van Gustav Iden twee jaar geleden gevestigd. De Pool Kacper Stepniak werd verrassend tweede. Hij heeft veel ervaring in eigen land en laat het nu ook in een grote Ironman zien. Brons was er voor de Amerikaan Matthew Marquardt.

Veel topfavorieten met dito IM-zeges vooraan

Daarachter volgde een rijtje topfavorieten: Matt Hanson, Magnus Ditlev, Jesper Svensson en Cameron Wurf. Allemaal meerdere Ironmans op hun naam geschreven, maar zaterdag in Panama City toch echt buiten het podium gebleven. En dat Milan deze heren voor zich moet dulden is geen schande. Hij laat evengoed nog 24 pro’s waaronder Ognjen Stojanovic, Andy Dreitz en Cyril Viennot achter zich.

Twaalf mannen waren onder aanvoering van Jesper Svensson als eersten uit het water. De snelle eindtijd was niet per se te danken aan het zwemonderdeel, daarover deed de kopgroep 50.37 minuten. Milan gaf 2.11 minuut toe en kwam als veertiende uit de Golf van Mexico.

Des te knapper was het hoe hij in zijn eentje toch mannen uit de oorspronkelijke kopgroep van 12 wist te verschalken bij het fietsen. Gelukkig kreeg hij gaandeweg steun van Wurf en Stojanovic. Milans fietstijd van 4.07 uur mocht er ook wezen. Vooraan bleef een vijftal samen tot aan de tweede wissel: Ditlev, Svensson, Von Berg, Marquardt en de Chileen Martin Ulloa. De grootste winst op snelle eindtijden worden in Florida op de fiets geboekt. Illustratief daarvoor is de fietstijd van de Deen Magnus Ditlev toch altijd al een rappe man op twee wielen: 3.59.03 uur.

Precies elf kilometer liepen Rudy von Berg en Magnus Ditlev in elkaars schaduw op de marathon. Stepniak bijvoorbeeld had het bij aanvang moeilijk en verloor meteen een minuut. Voor de lange Deen begon na 11 kilometer een pittige strijd. Terwijl Von Berg verder en verder wegliep, kwamen Marquardt, Stepniak, Hanson en Svensson de arme Deen nog voorbij. Aa de finish was de Amerikaan met Belgische ouders acht minuten sneller dan de Pool en tien minuten beter dan de Marquardt, tweede Amerikaan. Even liep Milan op de marathon nog een plekje korter, maar aan het slot kwam de sluwe vos Cameron Wurf hem toch weer voorbij. Geen persoonlijke besttijd voor Milan (die ligt op 7.49.49 in zijn eigen Almere), maar wel een puike prestatie.

Na twee keer zilver was er nu goud voor Skye Moench bij de vrouwen. Ook de Amerikaanse verpulverde het parcoursrecord van Kat Matthews met maar liefst achttien minuten. Skye vloog over het parcours in 8.22.29 uur, ook die tijd brengt haar hoog op de besttijdenlijst aller tijden, waarop we later dit jaar terug komen. 8,5 minuut later was de Britse India Lee de nummer twee. Brons ging naar Jocelyn McCauley in 8.33.56 uur. De Canadese Erin Snelgrove verraste met een vierde plaats en de Amerikaanse Alice Alberts bleef topzwemster en landgenote Lauren Brandon nog voor in de strijd om de vijfde plek. Bij de Agegroupers was Joost van Rens uit Baarn beste Nederlander en ook hij was achtste maar dan bij de M45. Nog een top tien klassering was er voor John Berkeljon uit Leiden bij de M55. De 25e jubileumuitgave van Ironman Florida trok 1836 deelnemers.

ZATERDAG 4 NOVEMBER: IRONMAN PANAMA CITY FLORIDA (USA)
8.Milan Brons 7.56.49
87.Joost van Rens 9.38.33 (8e M45)
215.John Berkeljon 10.33.14 (10e M55)
710.Louis van Paridon 12.45.17 (41e M18)
940.Jefta Smits 13.38.14 (123e M45)

Voor Rudy von Berg was het zijn derde Ironmanzege na Nice 2022 en Texas 2023. Samen met zijn vader Rodolphe sr. twijfelt Rudy sterk aan de suprematie van Sam Laidlow op het WK in Nice. En dat zorgt weer voor verwensingen over en weer. Wij laten dat maar even voor wat het is. Skye Moench was aan haar vierde IM-zege toe na Frankfurt 2019, Chattanooga 2021 en Des Moines 2022.

Crossduathlon Oldebroek voor Chris en Julia

In eigen land hadden we de crossduathlon van Oldebroek en de wintertriathlon Groningen. In Oldebroek stond de tweede wedstrijd in het Veluwse Run-bike-run Maxi-promo circuit op het programma. De winnaars van de eerste wedstrijd in Harderwijk (Johan Christen en Kyra Brouwer) waren er niet.

Kansen dus voor Chris van Wamelen en Julia Besselsen om deze 4/12/3-combinatie naar hun hand te zetten. Zij wonnen op het afwisselende, bosrijke parcours van Het Loo/Oldebroek. Na 1.03.20 uur was de man uit Hendrik-Ido Ambacht klaar met de klus. 3.15 minuut later scoorde Mark van der Peet opnieuw een tweede plaats. Daarmee staat de Amersfoorter aan de leiding in de tussenstand. Derde was routinier Joost Christiaans en ook Frank Janssen deed goede zaken: net geen medaille, maar wel een sprongetje in het klassement. Sander Drost, Joris Stein en Eric Platte volgden kort na elkaar op de volgende posities.

Barneveldse Julia Besselsen vestigde haar naam in de crossduathlonwereld met deze fraaie zege. De Barneveldse kon drie weken terug Kyra Brouwer niet bijbenen, maar nu lag ze aan de finish 2 minuten voor op Karin Neutel uit Arnhem. Daar achter volgden Maartje Jacobs en Karin van der Meulen. Snelste duo was het team Prins Bos uit Oosterwolde in 1.04.48. Toch nog altijd anderhalve minuut minder snel dan Chris van Wamelen in z’n uppie. Het was een natte en frisse bedoening in Oldebroek, maar dat deerde deelnemers, organisatoren en supporters niet.

Wintertri voor Martijn en Danielle

De wintertriathlon in Groningen werd voor de derde keer gewonnen door Martijn Veling en voor de tweede keer door Danielle Bekkering. Met deze wedstrijd op en rond sportcentrum/natuurgebied Kardinge mochten de triatleten eindelijk de ijzers weer eens onderbinden.

Amersfoorter Martijn Veling is goed in de loop-fiets-schaats-combi. Hij won Groningen al drie keer op rij, nu in 2.29.09 uur. Jelte Krijnsen en Jochum Smink waren de nummers twee en drie, daarna volgde ‘Mister Wintertriathlon’ Martin Veenhuizen en de sterke Fries Anne Floris Bottema. Danielle Bekkering won vorig jaar ook deze wedstrijd, toen als NK te boek, Nu was ze klaar in 3.01.24 uur en daarmee beduidend sneller dan Jet van Mensvoort en Renee Schipper.

Snelste trio ging winnaar Veling nog ruimschoots voor. Maar dat was dan ook een sterrentrio met Joost Somsen, Koen Wiggers en de schaatsende Guido Gosselink. Eindtijd: 2.17.47 uur. De halve afstand werd gewonnen door favoriet Maarten Beute en door Zoe Mens. Daar was het beste trio Lars en Eric van Zessen en Imke Veltman. Op de kortste afstand slechts twee deelnemers: Edo Hoekstra won het duel. Gelukkig gaat de organisatie in Groningen stug door met organiseren en dat valt zeer te prijzen.

Noosa voor Hayden en Ashleigh viert decennium-feestje

De 40e Noosa Triathlon is gewonnen door Hayden Wilde en Ashleigh Gentle. Zij waren ook de topfavorieten. Met name Gentle kan het parcours op de oudste triathlon van Australie wel dromen: ze won de race voor de tiende keer. Lotte Wilms schakelde in deze race om van het langere werk naar de Olympic Distance resulterend in een zesde plaats.

Wilms was wel de smaakmaker van het veld. Zwemmend bij de top, fietsend nog even aan de leiding in deze non-drafting race, maar met lopen zoefden er nog een aantal voorbij. Aan de finish werd Gentle gevolgd door Sophie Malowiecki en door Richelle Hill. Eindtijd Ashleigh Gentle 1.55.13, eindtijd Lotte Wilms 2.00.25 uur. Iris van der Staak finishte als 61e. Bij de mannen ook een toppodium: Hayden Wilde, Matthew Hauser en Henri Schoeman. Daar zou menig World Cup-race jaloers op zijn. Beste Nederlander bij de mannen was Leon Acda op een 519e plaats. Dat lijkt matig, maar niet als je beseft dat hier 4000 deelnemers aan de start staan.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.