Ian Pennekamp tweede in Africa Cup Tunis; Jetze Plat derde op New York Marathon – WTJ 3145

ZONDAG – Ian Pennekamp is zojuist in de Africa Cup triathlon van Tunis tweede geworden. De Nederlanders moest een ‘halve Nederlander/Brit’ voor laten gaan: Ben Dijkstra. Het verschil aan de finish: 15 seconden. Ian gaf vorig jaar de voorkeur aan afstuderen en kampte ook met blessures. Met deze tweede plek is de weg terug omhoog ingezet door de Bussummer. De Duitser Eric Diener finishte als derde.

Eindelijk is Ian weer in competitie en pijnvrij

Het was weer even geleden dat Ian mee deed aan een internationale wedstrijd. Zijn laatste resultaat dateert van het voorjaar: Quarteira Europe Cup-race met een bescheiden 43e plaats. De knieblessure waar hij vorig jaar al mee kampte bleek onvoldoende hersteld. In de hoop op een snelle terugkeer was de race in Portugal een verkeerde. Daarna belandde Ian terug in de lappenmand. Sinds kort kan hij weer pijnvrij sporten en heeft ie ook een nieuwe coach. Voor Rens van Beek ging het vooraan nog net even te hard. De triatleet uit Els finishte als 25e en voorlaatste. Elf minuten na Ben Dijkstra.

Rens kan niet aanpikken

De Fransman Igor Dupuis kwam met een landgenoot als snelste uit het water. Dijkstra lag daar derde op 15 seconden. Als zevende stapte Ian op de kant, 25 seconden achterstand. Rens was daar 28e op 1 minuut van de Fransman. Op de fiets ontstond een kopgroep van vijf man met Dijkstra, Pennekamp, Diener, de Duitser Fabian Schonke en de Slovaak Peter Rojtas. Zij namen anderhalve minuut voorsprong op het achtervolgende peloton. Daar kon Rens niet aanpikken, zodat hij grotendeels alleen fietste of met een andere triatleet. Daar verloor hij zeven minuten. De Belg Erwin Vanderplancke zette uit de achtervolgende groep de snelste looptijd neer, zodat hij zesde werd: 17.00 minuten. De achtste looptijd was voor Ian in 17.22 minuten. Rens noteerde 20.27 minuten.

 

De vrouwenwedstrijd werd gewonnen door de Poolse Roksana Slupek in 1.05.35 uur. De tweede plaats ging naar de Duitse Katharina Moller en drie was de Italiaanse Alessia Orla. Hier geen Nederlandse deelname. Totaal 14 deelnemers. De temperatuur in Les Berges du Lac was 24 graden, het water met 19 graden iets koeler. Geen Nederlandse triatletes.

De Africa Junior Cup was een Tunesisch-Slovaakse aangelegenheid. De winst ging naar de Tunesier Zakaria Chtioui en de Slovaakse Laura Grmanova.

New York City Marathon: Jetze derde, Abdi vierde

In de wereld van para marathonatleten is Marcel Hug van een andere planeet. De Zwitser – bijnaam The Silver Bullet – was ook vandaag ongenaakbaar in de New York City Marathon. In zijn bolide snelde Hug door de straten van de Big Apple naar 1.25.29 uur. Voor Jetze Plat was net als vorig jaar een derde plaats weg gelegd.

Jetze deed 1.34.22 uur over de marathon. Tussen de twee giganten op het gebied van marathon en triathlon in bevond de Amerikaan Daniel Romanchuk, die de 42 km aflegde in 1.30.07 uur. Vorig jaar was Jetze iets sneller, maar waren de omstandigheden in New York gunstiger.

Bij aanvang van de race hadden Jetze en nationaal recordhoudster Sifan Hassan nog een onderonsje.

Romanchuk en ook de als vierde finishende Aaron Pike kwalificeerden zich door deze prestaties voor de Paralympics in Parijs volgend jaar. Bij de vrouwen werd het parcoursrecord gebroken door eveneens een Zwitserse: Catharina Debrunner in 1.39.32 uur.

In de marathon (met de benenwagen zeg maar) ook een parcoursrecord voor de Ethiopiër Tamirat Tola: 2.04.58 uur. De Nederlander Abdi Nageeye werd vierde in 2.10.21 uur. Snelste vrouw was de Keniaanse Hellen Obiri in 2.27.23 uur.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.