Veertigste triathlon Abbekerk voor Geert/Twan en voor Rianne; Tri Workum met Stefan en Marije – WTJ 3029

ZONDAG – De koek is nog niet op voor de Nederlandse wedstrijden. In Abbekerk, Noord-Holland bestaat de traditie al 40 jaar. Een jubileumfeestje dus van een wedstrijd die groot geworden is door klein te blijven. Net als Apeldoorn gisteren speelt het zwemonderdeel zich af in het zwembad. De Spetter in dit geval.

Veertig

De eerste triathlon in Abbekerk was in 1984. Ze werd gehouden vanwege het 20-jarig bestaan van het dorpshuis De Nieuwe Haven. Volgens Sjaak Ros regende het die dag flink, maar toch was het de aanzet tot een lange traditie. Ros haalt de deelnemers aan de microfoon nog steeds binnen trouwens. Bert Odie is een van de meest trouwe deelnemers. Op 67-jarige leeftijd deed hij voor de 33e keer mee. De omwonenden werd gevraagd allemaal de vlag uit te hangen vanwege het jubileum. Het was ook drukker dan normaal in Abbekerk met 300 deelnemers. Hier nog het eerste krantenknipsel uit 1984.

De winst ging vandaag naar Geert Schipper. De paratriatleet uit Spanbroek mag zich af en toe graag meten met de valide triatleten. Het zwemonderdeel werd het snelst afgesloten door Twan Berlijn. De triatleet uit Oostknollendam (schoonzoon van Pim van den Bos) deed 13.36 over het eerste onderdeel, Geert was vierde in 14.52. Tussen hen in zaten nog Mike Koopman en Jan Klaver.

Geert superieur

Bij het fietsen c.q. handbiken nam Geert het heft in handen. Hij nam een kleine anderhalve minuut voorsprong op Twan en Michael Emmerik was inmiddels opgeschoven naar een derde plek. Die posities wijzigden zich niet meer op de 10 km. lopen. Eenmaal wheelend is er kruit gewassen tegen de snelheid van Geert. Wie 21.58 minuten op 10 km. neerzet hoeft van de concurrentie weinig te vrezen. Vijftien minuten later volgde Twan als nummer twee (snelste niet paratriatleet). Daarachter dus Michael Emmerik en vervolgens Nowel Ooievaar en Mike Timmerman, allen Noord-Hollanders. Snelste master was Michiel Ooms uit Blokker op een twaalfde plaats.

Foto: Kim van ’t Verlaat

Aantrekkelijke vrouwenrace met Rianne als winnares

Een aantrekkelijk wedstrijdverloop bij de vrouwen waar Carla Broers uit Alkmaar de race opent met de snelste zwemtijd (16.58). Vervolgens komt Yoni Pronk opzetten. De Waarlandse begint met lichte voorsprong op Rianne de Haan uit Wognum aan het lopen, maar gaandeweg wisselt de koppositie. Rianne wint in 2.26.16 en Yoni volgt als tweede op 55 seconden. Brons gaat naar Carla, die ook snelste master is. Vierde en vijfde zijn Manouk Ringersma en Evelien Phoa.

Snelste trio waren De Blauwe Reigers. De 1/8e triathlon is gewonnen door Jermo Agema uit Den Helder en Audrey Breur, topmaster uit Julianadorp. Team Glas won bij de trio’s. De jeugdtriathlon ging naar Lotte Hulshof uit Wognum, die precies een seconde sneller was dan de snelste jongen Mart Zutt uit Alkmaar. En je weet het: cadeautjes worden in triathlon niet uitgedeeld. Snelste jeugdtrio heette The Unstoppables.

Workum voor Stefan en Marije

Volgens jaar Abbekerk als 40e jubileumeditie, dit jaar het Friese Workum voor haar tiende jubileumuitgave. Hier wel zwemmen in open water, het beroemde water waar hopelijk ooit nog eens Elfstedenschaatsers overheen glijden.

Stefan de Jong was de sterkste vandaag. Dat was al zo na het zwemmen. Ruim drie minuten later was Tsjomme Ozinga goed voor een tweede plaats. Snelste fietser van de dag was Arjen Bos, die echter bij het zwemmen en lopen nog wel tijd verloor op de nummers 1 en 2. De derde plaats was zijn deel. Daarna volgden Mathijs Koopman, Wiebe Terwisscha van Scheltinga en zesde was triathlonman van het eerste uur Tiedo Tinga.

Artiest zijn en triatleet. Het is misschien met al die nachtelijke optredens geen ideale combinatie, maar Syb van der Ploeg kan het. Hij finishte een week na Veenendaal nu weer in Workum en wel als 13e. Snelste vrouw was Marije Abma in 1.09.55, daarmee 26e overall. Ook Marije won relatief eenvoudig. De nummer twee, Liesbeth Hiddema, volgde op 3,5 minuut. Brons was er in Elfstedenstad Workum voor Lisanne Faber.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.