Weekendraces: Barbara 3e in Egypte; Italiaanse driedubbelslag op WK wintertri; Mixed Relay Napier; Olympische ranking; Habana en Putrajaya – WTJ 3230

ZONDAG – Barbara de Koning en de Africa Cups is een uitstekende combinatie. Vorig jaar won ze er een aantal of stond op het podium en ook vrijdag was het weer raak. De Nederlands/Britse finishte als derde in de Egyptische Africa Cup-race te Sharm-El-Sheikh.

Er was een omvangrijk programma in het bekende toeristenoord, want behalve de sprint triathlon was er ook een junior Africa Cup, duathlon en aquathlon. De zusjes De Koning deden allebei aan het hoofdprogramma mee. Barbara’s drie jaar jongere zus Sonja kwam op en zevende plaats over de finish. Ze was de jongste van het 19-koppige startveld.

Therese Feuersinger in voetsporen moeder

Barbara duelleerde met de Oostenrijkse Julia Hauser om zilver. Goud was voor beiden al snel bij begin van het lopen onhaalbaar geworden. Daarvoor was Therese Feuersinger te sterk. Ze liep bijna 50 seconden uit op Julia en Barbara. Een Oostenrijkse dubbelslag dus en de eerste internationale zege voor de drievoudig Oostenrijks kampioene, dochter van de in de jaren negentig sterke tri/duatlete Monika Feuersinger. In de slotfase moest Barbara haar directe tegenstandster laten gaan. Sonja op drie minuten achterstand zevende.

Vanderplancke komt ijzersterk terug

Belgisch succes bij de mannen, want Erwin Vanderplancke was sterker dan de Italiaan Sergiy Polikarpenko (zoon van Vladimir, die destijds voor Oekraine uitkwam) en de Zweed Gabriel Sandor. Vanderplancke verkeert in goede doen, want een week eerder won ie ook al een Portugese race. En dan te bedenken dat de Belg driekwart jaar geleden nog bij een flink ongeval betrokken was, waar hij werd geschept door een auto tijdens een fietstraining in datzelfde Portugal. De weg terug was zwaar en pijnlijk, maar Vanderplancke staat aan de vooravond van wellicht een zeer sterk seizoen. Het is hem van harte gegund. Bij de mannen toch liefst 46 triatleten aan de start van deze altijd wat rommelige triathlon. Evengoed is het belangrijk dat er ook in Afrika internationale triathlons gehouden worden.

In de andere series veel Bulgaarse successen. De Africa Junior cup werd gewonnen door Alexander Bozhilov en Mira Ivanova Georgieva met ook Keniaanse, Egyptische, Azerbedjaanse en Kirgizische triatleten op de podia. Bozhilov won ook de aquathlon evenals zijn landgenote Selena Vlahova. De Africa duathlon cup leverde winst op voor de Australier Samuel Mileham en Somaya Embaby uit Egypte. De Brit Rhys Jones tenslotte won de Africa paratriathlon cup race.

WK wintertriathlon zonder Nederlanders

Van het 25 graden warme Egypte naar temperaturen onder het vriespunt in de Italiaanse Alpen. Na het WK winterduathlon was het zaterdag en zondag tijd voor de wintertriatleten. Nederlandse inbreng is er helaas al een groot aantal jaren niet meer. De toonaangevende landen zijn Italië en Noorwegen. Voorheen ook de Russen, maar die zijn vooralsnog niet welkom.

De lanflauf-mountainbike-loop combinatie staat nauwelijks nog op de kalender. Voor een WK weet World Triathlon gelukkig nog wel een evenement te vinden. De wintertriatleten waren te gast in Pragelato-Sestriere. De Italiaanse supporters werden verblijd met een dubbele zege: Franco Pesavento en Sandra Mairhofer werd nadat ze op de lange latten door de finishlijn ‘schoven’ gekroond tot wereldkampioenen.

Voor Mairhofer was het al haar derde wereldtitel. Eerder won ze in 2021 en 2023. De Italiaanse is sowieso een kampioenstijger, want ze heeft ook twee werldtitels crosstriathlon op zak en mag zich voorlopig ook nog wel Europees kampioene wintertriathlon noemen. Die titelstrijd bestaat dit jaar immers niet meer. Hoewel ze bij de twee keer langlaufen steeds wat tijd verloor, was Mairhofer oppermachtig bij het lopen en mountainbiken. Bijna twee minuten was haar voorsprong op het laatst op de Anetea Grabmuller Soldati uit de Tsjechische Republiek, die dus op de loipes goed terugkwam. Brons ging naar de Noorse Julie Meinicke, maar dan al met acht minuten achterstand.

Geen nood voor Meinicke, zij pakte immers wel de wereldtitel der beloftes. Zilver ging naar Margareta Bicanova, de derde U23-atlete viel uit. Bij de juniores ging de titel naar de Noorse Maren Cecilie Mustad. Ludovica Sabbia en Emilie Monica Cappelletti (beiden Italiaans) finishten als tweede en derde.

Bij de mannen nam Franco Pesavento revanche op de Noor Hans-Christian Tungesvik, die vrijdag nog de sterkste was op het WK winterduathlon. Een spannende strijd overigens met aan de finish slechts 26 seconden verschil. De Tsjech Marek Rauchfuss maakte het podium compleet. Het was voor Pesavento ook zijn derde wereldtitel, waarvan de eerste bij de beloftes en de tweede in Andorra 2022.

Bij de beloftes won wel een Noor: Casper Ronning was sterker dan twee Italianen: Guglielmo Giuliano en Sebastian Davare. Bij de juniores een ander beeld: de Slovaakse Jakub Miklencic won, de Italiaan Diego Lampe werd tweede en de Oostenrijker Max Grun derde.

Medaillespiegel WK wintertriathlon/duathlon

Op zondag werd afgesloten met de Mixed Relay. In dit geval gaan twee wintertriatleten twee keer van start. Dus geen viertallen, zoals in de zomerse variant. De wereldtitel bij de elites kwam begrijpelijkerwijs bij Italië terecht met de twee kersverse wereldkampioenen Sandra Mairhofer en Franco Pesavento in het team. De Tsjechen met Marek Rauchfusse en Aneta Grabmuller Soldati werden tweede en de Noren moesten genoegen nemen met brons middels Hans Christian Tungesvik en Julie Meinicke. Met ook alle agegroupers gefinisht, was de buit verdeeld en kregen we de volgende medaillespiegel van drie dagen WK wintertri/duathlon:

1.Italië 27-26-18
2.Noorwegen 10-3-3
3.Duitsland 6-5-3
4.Frankrijk 5-4-0
5.Oostenrijk 5-3-3
6.Estland 3-1-3
7.GB 2-0-5
8.USA 2-1-0
9.Roemenië 2-0-1
10.Tsjechië 1-6-1
11.Slowakije 1-1-1
12.Slovenië 1-0-1
13.Spanje 0-0-1

Napier: WC Mixed Relay

Dan weer naar de zomerse varianten. In Napier bijvoorbeeld was de eerste World Cup Mixed Relay stond daags na de World Cup-races ook nog op het programma. Nog zonder Nederland, zij hopen zich te kwalificeren in het Mexicaanse Huatulco half mei voor de Spelen in Parijs. In 2021 werd TeamNL nog ijzersterk vierde op de Spelen van Tokyo. Van die positie zijn we nog lang niet verzekerd, maar toen was ook dat een mirakel van de eerste orde. In de sport weet je het nooit.

De Australische formatie was groot favoriet met individuele winnaar Calum McClusky en Sophie Linn in de gelederen. Zij maakten het dan ook helemaal waar met ook routinier Emma Jeffcoat en Brandon Copeland in het team. De tweede plaats was voor de Portugezen met Ricardo Batista, Melanie Santos, Vasco Vilaca en Marie Tome. En de Italianen scoorden ook aan de andere kant van de wereld goed met brons voor Nicola Azzano, Ilaria Zane, Alessio Crociani en Sharon Spimi.

Olympische ranking: Mitch 144e, Donald 213e

Donald Hillebregt beschouwde zijn Nieuw-Zeelandse missie als deels geslaagd, maar dat geldt dan toch zeker voor Ilaria Zane en Alessio Crociani, die vorige week Wanaka wonnen, nu in de top tien individueel eindigden en zondag dus brons pakten met hun landenteam. De Nieuw-Zeelanders en de Britten bleven verrassend buiten het podium op de Mixed Relay.

Donald is al met al nog wel een stukje verwijderd van – pak ‘m beet – de top vijftig van de Olympische ranking. De Nederlander staat nu 213e in die ranking (voor Napier stond hij 214e). Mitch Kolkman vinden we op de 144e plaats terug, hij is zo’n 25 plaatsen gestegen, dankzij zijn 19e plaats.

Ook de Oceanische juniorenkampioenschappen waren in Napier. De titels 2024 zijn voor Jack Woodburry en Aspen Anderson, allebei uit Australië.

Habana en Putrajaya

Nog even de rest van de wereld over. De Americas Triathlon Cup Habana is gewonnen door de Ier James Edgar voor de Amerikaan Darr Smith en de Pool Michal Oliwa. En de slimme Gwen Jorgensen wist ook weer heel wat krediet voor Olympische deelname op te bouwen. Ze won de race in de Cubaanse hoofdstad en liet de Poolse Roksana Slupek en de Mexicaanse Anna Maria Valentina Torres Gomez achter zich. Jorgensen staat inmiddels 42e in de Olympische Ranking. Wat een come-back van de Olympische kampioene van Rio 2016.

Tenslotte de Asia Triathlon Cup in Putrajaya, Maleisië. Daar ging de overwinning naar de Australiër Christopher Deegan. Hij versloeg de Chinees Junjie Fan en de Oostenrijker Philip Pertl. De Zwitserse Julie Derron was te sterk voor Bailee Brown uit Hong-Kong en nog een Zwitserse Alanis Siffert.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.