Challenge Israman over krappe maand(?); Vabrousek wint Saharaman; Vlaamse crossRBR’s – WTJ 3208

ZATERDAG – Eigenlijk was Challenge Israman vorige week de traditionele seizoensopener geweest voor de triatleten van de lange afstand. Maar de 25e editie van de Israman in en nabij Eilat is kort na het uitbreken van de oorlog opgeschort naar 1 maart als nieuwe datum.

Israman naar 1 maart, gaat dat lukken?

Of dat haalbaar is, is afwachten. Eilat ligt niet direct in oorlogsgebied, maar we kunnen ons voorstellen dat niet veel buitenlandse triatleten staan te popelen om nu mee te doen in een Israëlische wedstrijd. De race heeft weliswaar honderden aanmeldingen, maar dat zijn vooral Israëlische deelnemers. Waarschijnlijk kunnen zij het gevaar beter in schatten dan wij hier op afstand. Evengoed is het inmiddels ook de zorg van Challenge Family, want de race over 226 en 113-afstand is voor het eerst opgenomen in het Challenge circuit. Voorlopig telt de website af naar de nieuwe datum: 1 maart. Nog 26 dagen…..

Woestijnhitte: vierde zege Petr Vabrousek

De 2024-primeur voor eerste hele triathlon ging daarom afgelopen donderdag naar het Algerijnse Taghit. Dertien deelnemers deden mee aan de Saharaman. Petr Vabrousek promoot de wedstrijd niet allen overal, hij is ook beetje organisator, deelnemer en – dit jaar – winnaar. De onverwoestbare Tsjech was in de woestijnhitte klaar na 11.31.32 uur (voorlopig de snelste seizoenstijd….). Vijftig schreven er in voor de halve afstand, het merendeel afkomstig uit Noordafrikaanse landen.

D omstandigheden waren verre van eenvoudig in Algerije, waar deze Saharaman al weer voor de zesde keer werd gehouden. Zo was het zwemmen in de rivier Oued Zousfana in twaalf graden koud water ’s ochtends best een beproeving. Snelste man Radek Svajcr kwam er na 1.03 uur uit, Vabrousek volgde twee minuten later als tweede. Wetsuits werden aangetrokken, maar niet alle Afrikaanse triatleten beschikten daarover.

Rulle woestijnzand

Vervolgens fietsen met een stevige woestijnwind. Taghit ligt niet aan de Middellandse Zee, nee het is een midwestelijke oaseplek middenin de Sahara. Voor de gelegenheid hadden de organisatoren de marathon uitgezet in/op het rulle woestijnzand. Het drukte de tijden aanzienlijk. Alleen de als derde eindigende Rostislav Prochazka bleef binnen de vijf uur op de 42 woestijnkilometers. ,,Het was meer snelwandelen dan hardlopen”, bekende ook de vorig jaar 50 geworden Vabrousek, die zo’n beetje zijn 240e hele deed en daarmee veruit wereldrecordhouder.

Het was zijn vierde zege op de Saharaman. Een krap half uur later volgde ultratriatleet Ramon Lopez Mendizabal op een tweede plaats. Hij kwam 9 tellen tekort om ook onder de 12 uur te blijven. Als derde rende de tweede Tsjech Rostislav Prochazka binnen in 12.13.38.

Dertien deelnemers deden mee, drie vrouwen waarvan er twee de finish haalden. Russin Valentyna Solarova won in 16.05.00 uur. De Amerikaanse Jana Riedmann, trouw deelneemster aan de Saharaman finishte acht minuten later als tweede: 16.13.30 uur. Solarova, voormalig Olympisch roeister, maakte haar debuut op de triathlon.

Halve Saharaman

Op de halve afstand verdedigde de Algerijn Oussama Hellal Berrouane zijn titel. Hij dook voor het eerst dik onder de vijf uur, maar moest zijn meerdere erkennen in de nog snellere Fransman Yannick Matejicek: 4.41.09 om 4.51.06 uur. Brons was voor de Tsjech David Jilek, in 2018 nog winnaar van de eerste Saharaman. Vele uren later finishten de twee deelnemende vrouwen. De Algerijnse Saidi Younsi won in 10.42.59 uur, Russin Karina Alekseenko ploeterde naar een tweede plaats in 11.43.14 uur. Toen was Petr al met de dubbele afstand klaar. Maar het blijft loodzwaar, zo’n beetje de Marathon des Sables onder de triathlons.

World Cup wintertriathlon in China

In China begon vandaag het wedstrijdseizoen van World Triathlon. De noordoostelijke Chinese stad Harbin was strijdtonel van de eerste World Cup wintertriathlon. De Europeanen deden het goed met op het podium de Italiaan Alessandro Saravalle, de Duitser Sebastian Neef en de Italiaan Franco Pesavento.

Nogal wat diskwalificaties verder. Bij de vrouwen vier, waardoor er slechts twee in de uitslagen staan. De Chinese Yula Danzeng won, haar landgenote Senyao Lu werd tweede. De wedstrijd verliep verder goed, mede dankzij de Mongoolse Tchnical Deligate luisterend naar de naam Byambaa Tsagaanbaatar. Hebben we die toch ook een keer vermeld in ruim 3200 WTJ’s…..

Run&Bike Eeklo, Westrozebeke en Nossegem

Terwijl morgen het crossduathlonseizoen in ons land begint met de Theta Crossduathlon Etten-Leur, zijn onze zuiderburen al een paar weken bezig.

In Eeklo een paar weken terug het jaarlijkse uitstapje naar de bike&run. Afwisselend mag een koppel fietsen en lopen, mits ze maar bij elkaar blijven, De winst ging naar Joris Bassle en Remco Verbelen. Voor Joris was het de tweede keer dat hij er won, twee jaar terug nog met Raf de Dobbelaere. Dries van Meenen en Tijl Mortier waren de nummers twee en Jurrie van Waeyenberghe en Wim Laloo scoorden brons. Snelste vrouwenteam was Deborah Druon en Valerie Vincent. Beste gemengd koppel bestond uit Anne Arnouts en Alexis Krug.

In Westrozebeke was Europees kampioen Thibaut de Smet en maatje te groot voor Michiel Stockman, die eerder dus nog Nossegem won. Brons ging – net als in Nossegem – naar Jonas Vanderhaeghe. De voormalig Cofidis-profwielrenner Jelle Wallays debuteerde met een twaalfde plaats. De man heeft grootse triathlonplannen: al dit jaar doet hij mee aan twee Ironmans en drie IM’s 70.3. Als Jelle er na twaalf jaar fietsen op het hoogste niveau zo invliegt, dan kan Tom Dumoulin eigenlijk niet meer achterblijven toch?

Snelste vrouw in Westrozebeke was Lisa Isebaert. De Vlaamse was sterker dan Aurelie Vermeir en Celestine Leenknegt. Nederlandse crossduatleten waren absent. De eerste crossduathlon in Belgie, die van Nossegem werd half januari gewonnen door oud-coureur Michiel Stockman en Lotte Claes. Daar moest Belgisch kampioene Lisa Isebaert liefst 7 minuten toestaan op Claes. Lies van de Voorde was de nummer drie. Bij de mannen verraste Stockman topfavoriet Jan Petralia. Brons ook hier naar Jonas Vanderhaeghe.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.