XTerra Zuid-Afrika: Dieske Kruisselbrink derde, Quirijn Waaijenberg zesde; IM 70.3 Thailand – WTJ 3221

MAANDAG – Het XTerra seizoen is al volop bezig. In het Zuidafrikaanse Elgin Valley was afgelopen weekend al de derde race uit het bekende circuit, waar overigens Nederland wederom uitgestapt is. In de beginjaren was Kijkduin kortstondig een XTerra-race, later ging het wereldwijde label naar Ameland. Maar ook daar keren ze terug naar de oude formule: Tri-Ambla. Na twee Xterra-duathlons werd er in Grabouw ook gezwommen.

Menditto wint

Dat betekent niet dat de crosstriatleten stil zitten. In Elgin Valley, Grabouw waren twee Nederlandse elites sterk bezig. Het resulteerde zelfs in een podiumplaats voor Dieske Kruisselbrink. Achter de ervaren toptriatleten Martha Menditto uit Italie en de al decennia meedraaiende Carina Wasle uit Oostenrijk behaalde de Gelderse triatlete een prachtige derde plaats. Voor Menditto was het de vierde XTerra-overwinning in haar loopbaan. Ook in Namen, Xonrupt en Oman was ze al eens de beste.

Geen super zwemonderdeel

Voor Dieske was het een bijzondere ervaring. ,,Mijn zwemonderdeel was niet super. Daarom maar meteen goed gas er bij op de fiets. Dat ging goed, hoewel een full suspension fiets in plaats van mijn hardtail nog wel winst kan bieden op een parcours als deze. Na het fietsen lag ik derde. Ik denk dat ik realistisch was dat het gat op de nummer 1 en 2 te groot was om in een 10km trail dicht te lopen, dus heb ik een mooi steady tempo gezocht om de derde plaats te behouden en dat is ruim gelukt. Ik ben zeker tevreden om mijn seizoen zo te starten en heb ontzettend genoten van de race, het prachtige parcours en de omgeving.”

Foto: Carel du Plessis/XTERRA

Quirijn sterk zesde

Ook Quirijn Waaijenberg leverde met een zesde plaats een sterke prestatie af. Net als in de Oceania Cup Wanaka was ook in Elgin Valley, Grabouw sprake van een Italiaanse dubbelslag, want de mannenwinnaar was Michele Bonacina. Het was zijn tweede XTerra-zege na eerder Lake Scanno te hebben gewonnen. De Italiaan versloeg twee Zuidafrikanen Adriaan Myburgh en Ryno Owen. Ivo Schils was de derde Nederlander, die meedeed. Hij finishte als 94e.

Dat Dieske en Quirijn dit seizoen serieus werk maken van het XTerra-circuit blijkt uit het feit dat ze vanuit Zuid-Afrika doorreizen naar Oman voor de volgende XTerra-race begin maart. Los van de mooie plekken, die ze zien levert het ook mooie plaatjes op.

XTerra UK voor Brown en Dant

Een week eerder dan Zuid-Afrika was de Britse XTerra-duathlon in Matterley. Hoewel dus dichterbij huis, was het toch vooral een Britse aangelegenheid. Waarschijnlijk omdat het prijzengeld nog niet heel hoog lag, want ook de elites ontbraken grotendeels. De Brit Adam Brown won, zijn landgenoten Greg Simcock en Alan Gunner werden tweede en derde. Bij de vrouwen wel een pro-zege voor Lydia Dant. Zij was Kerrie-Ann Upham en Louise Fox de baas.

 

Foto: Carel du Plessis/XTERRA

Ron Gerrits wint M65-klasse in IM 70.3 Bangsean

Over Oman gesproken, daar was afgelopen weekend de Ironman 70.3, waar we het in een eerder WTJ al over hadden. Een tweede Ironman 70.3 was in Bangsean, Thailand. In kwantitatieve zin blijft Ironman onverminderd koploper want stonden er in Challenge Wanaka 222 atleten aan de start, in Oman waren dat er 613 en in Thailand zelfs 1037.

Favoriet Jeret met afstand de beste

De middle distance werd gewonnen door de Est Timmo Jeret. Met twee eerdere overwinningen in IM 70.3 Finland was Jeret de grote favoriet. Hij bleef als enige onder de vier uur: 3.56.19. Zilver ging naar de Taiwanees Chia Hao Chang in 4.07 en brons was er voor de man, die in 2020 de vorige editie van IM 70.3 Thailand won: Peter Marian Wolkowicz uit Duitsland.

Nickel met stip van drie naar 1

Ook Lindsay Nickel keerde vier jaar later terug in de in ere herstelde wedstrijd. De Amerikaanse werd in 2020 nog derde, maar was nu veel te sterk voor de concurrentie. Ze zegevierde in 4.39.39 uur, daarmee 13 minuten sneller dan Yan Yin Choi uit Hong-Kong. De Pools Inge Prasetyo eindigde derde in 5.02.59 uur. Onder de vele expats, die mee deden ook Nederlands succes. Ron Gerrits won zijn agegroup M65. De 70-jarige Gerard Busscher uit Olst finishte als vierde in zijn hoge leeftijdsgroep.

ZONDAG 18 FEBRUARI: IRONMAN 70.3 BANGSEAN (THA)
M:
79.Sebastiaan Kramer 5.06.26 (14e M35)
86.Nils Minken 5.09.26 (21e M40)
104.Ron Gerrits 5.18.02 (1e M65)
177.Samuel Arts 5.40.19 (41e M40)
219.Tsja-Ming Cheung 5.49.41 (29e M45)
368.Antonius Vloet 6.19.41 (37e M50)
422.Ruben Derksen 6.30.25 (72e M35)
679.Wing Chung Li 7.23.12 (74e M50)
747.Gerard Busschers 7.42.26 (4e M70)

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.