Dirk, Saskia, Benny, Kim, Wouter, Dieske, Dave en Richelle pakken winst in Veenendaal, Maarssen, Renkum en Gelreman – WTJ 1985

ZATERDAG – Zonder publiek, maar wel genietende triatleten. Die zagen we vandaag in een straal van 75 kilometer op maar liefst vier Nederlandse wedstrijden. Kijk je sec naar de uitslagen dan heb je de helft van het verhaal. Want zowel in Maarssen als in Veenendaal waren het rolling starts en dus was pas na de laatste series bekend wie de winnaars waren. Het zijn dan toch wel heel andere wedstrijden, enigszins vergelijkbaar met tijdritten in bijvoorbeeld de Tour de France.

Foto: Sharon Zuijdervliet

In Veenendaal bijvoorbeeld won Dirk Wijnalda de eerste serie met Henk Galenkamp en Frans Janssen achter zich aan. Maar gaandeweg de series – toen het drietal al weer naar huis was vanwege het karakter van de race als doorstroomevenement – stuwden Joris Regtien uit De Bilt en Bredanaar Bryan van Rutten elkaar op naar de resterende podiumplaatsen, waardoor Henk en Frans er naast pakten. Winnaar bleef de man uit Bunnik, die zich opmaakt voor het WK Almere en graag nog even wat snelheid wilde opdoen. ,,Dat het na 20 jaar eindelijk lukt om deze streekwedstrijd op mijn naam te schrijven is mooi meegenomen.” Mooi trouwens hoe het drietal wat in de eerste serie binnenkwam zich de komende weken opmaakt voor Almere (Dirk en Henk) en Challenge Roth (Frans). Martijn Schutteman zette de zesde tijd neer, de Duitser Klaus Schluter (altijd in Nederland actief) de zevende en daarna maakten Rutger op den Dries, Geert Lantink en Wolter van Popta het tiental compleet. Maar in die volgorde kwamen ze dus niet binnen, dus als zodanig een wedstrijdverslag opmaken blijft lastig.

In de eerste serie van de vrouwen zette Saskia van Vugt de te kloppen tijd neer. De lag hopeloos achter na het zwemmen in de Grift, maar al op de fiets toonde de Driebergse haar kracht. Op dat onderdeel  ging ze snelste zwemster Kirsten Opmeer en Rosanne Diepeveen al voorbij. Toen was het gewonnen spel voor de atlete, die een sterke 35.25 minuten neerzette oftewel de elfde tijd tussen de mannen. Uit de tweede serie wist Kristel Bosch zich nog tot het podium te sporten, Rosanne en Kirsten zakten daarna een plekje naar drie en vier. Dat was meteen de einduitslag. Marieke Jacobs eindigde vijfde.

De ‘gewone’ kwart triathlon ging naar Jeroen Visser voor Bart Pinkse en Roy Oudeman. Esther Hoezen was in de tweede kwart-serie de snelste van alle vrouwen. De Veenendaalse klopte Marieke Brouwers en stadsgenote Esther Meijer. De sprint was voor Sybe van den Bos, die Vincent Bohm versloeg en Joyce Caro en de mini voor jeugd/scholieren ging naar Julian Broodman en Fenne Nieboer. De sprint markeerde ook de voorzichtige terugkeer van Mark Hamersma. Bij de trio’s ging de zege naar Verkeersschool Ariesen en het bijzondere trio Eet Meer Vis.

Veenendaal zat organisatorisch weer strak in elkaar. Zonder publiek weliswaar, maar in de bekende ambiance op sportpark De Groene Velden. Gezwommen werd in het er achter gelegen Vallei Kanaal (de Grift) vanwege blauwalg in de Surfvijver. Deelnemers waren erg te spreken over het nieuwe zwemparcours, alleen de 800 meter lopen tot de wisselzone zwemmen-fietsen was wat aan de lange kant. We komen morgen nog uitgebreid terug op deze triathlonklassieker: editie 38 waar 850 deelnemers aan meededen. Veelal uit de regio Utrecht/Gelderland, precies wat de stichting voor ogen had toen besloten werd de Teamcompetities te laten voor wat ze zijn.

Maarssen met livestream, Benny Mulder superieur en mooie strijd Kim en Elianne

Aan de andere kant van de provincie Utrecht liggen de Maarssense plassen. Daar kon de sprint triathlon onder min of meer dezelfde condities (rolling start/geen publiek) doorgaan. Aan het eind werd duidelijk dat de als zesde gestarte Benny Mulder de enige zou blijven, die binnen het uur finishte. De man uit Culemborg kwam in de eerste tussenstanden nog niet meteen als een bedreiging voor koploper Rinse van den Ouweelen over, maar dat veranderde met het lopen al snel. Rinse zou achteraf nog drie andere atleten voorbij zien komen in de eindstand, dus de hotseat was voor de man uit Monnickendam van korte duur. Benny Mulder uit Culemborg liet 58.51 noteren en daar kwam niemand meer in de buurt. Reinout Oudijk passeerde Robert van der Kieft, die kort tweede stond. Reinout zou tweede blijven, maar wel op ruim twee minuten. Uit de tweede starthelft was Ruud van de Wiel uit Groenekan nog in staat het ‘virtuele podium’ te bereiken. Robert werd vierde, Rinse vijfde en Ron Band – ooit beste rookie in Almere – finishte als zesde.

Het vrouwenveld herbergde twee van de snelste zwemsters uit het vaderlandse triathlonveld. Elianne Huitema zwom dit keer sneller dan Kim Groeneveld al wisten ze dat nauwelijks van elkaar. Hard doorfietsen dus en daarmee kwam de Noordhollandse voor Elianne de fietsen en al waren de marges klein, ze hield stand met lopen. Kim Groeneveld boekte zo een mooie sprintzege, Elianne Huitema nam genoegen met de tweede plaats en tegen het eind werd duidelijk dat Dominique van Dijk wel eens de derde plaats kon gaan pakken. Zo geschiedde.

Maarssen is een wedstrijd, die misschien nog best kan groeien al vindt de organisatie het ook prima om op deze voet verder te gaan. En waarom ook niet? Klein, maar fijn. Dat is het evenement in dit prachtige waterrijke Midden-Nederland absoluut.

Crosstriathlon Renkum voor Wouter en Dieske

Het waren de na-inschrijvingen in Renkum, die met de ereprijzen gingen strijken. Nationaal crosstriathlonkampioen Wouter Dijkshoorn won. Diederik Scheltinga greep bijna drie minuten later het zilver en Daan Schouten werd derde, maar dan op 3.20 minuten. Dieske Kruisselbrink was snelste vrouw. Ze wist vooral bij het lopen het verschil te maken met Romy Spoelder en Debbie Ammerlaan.

Het was Hugo Jan Bosscher, die als snelste uit de Rijn kwam na daar per boot te zijn afgezet zoals alle deelnemers. De jonge Fries had maar liefst een halve minuut voorsprong op latere winnaar Wouter Dijkshoorn, Tjarco Koppenaal en Diederik Scheltinga. Kort daarna volgden Ferdinand Oldeman en Noel Sterk. Meer schade liepen Daan Schouten en Bart Alberts op, maar hun onderdelen moesten nog komen. Daan realiseerde de snelste mountainbike-tijd en kwam achter Wouter als tweede terug in de wisselzone. Dat de Dolfijn-man naast wegtriathlons goed uit de voeten kan in het crosswerk, bewees Wouter twee jaar geleden bij het NK crosstriathlon in Almere toen hij de nationale titel scoorde. Noel Sterk wisselde als derde, Diederik Scheltinga als vierde.

Van de mannen vooraan is Diederik het minst actief in crosstriathlons, maar thuiswedstrijdje Renkum slaat ie meest niet over. En gaat hem ook goed af. Ook nu weer, al bleef Wouter buiten schot. De Team4Talent-boys Diederik en Daan volgden als tweede en derde en daarna waren het Bart Alberts, Ferdinand Oldeman, Noel Sterk en Colin Fleming (onlangs ook sterk in XTerra Portugal) die finishten. Drie routiniers te weten Machiel Ittmann, Feikte Loots en – terug van weggeweest – Rorik Schouten maakten de Renkumse top tien compleet.

Mooie tweestrijd bij de vrouwen tussen Dieske Kruisselbrink uit Westendorp en Romy Spoelder. De Almeerse zwom twee minuten sneller, maar op de fiets kwam Dieske al weer aardig terug. Ze maakte de klus vakkundig af bij het lopen. Toch bleef Romy goed volgen en zonder dat er nog mannen tussen kwamen finishten ze als 25e en 26e overall en daarmee nummers 1 en 2 bij de vrouwen. Vier minuten na de winnares volgde Debbie Ammerlaan.

Bij de niet-licentiehouders keerde Arie de Jong terug in competitie. De Fries won klopte Wiebe Westerterp, die zijn eigen Veenendaal liet voor wat het was. Derde kwam Zeger Zeilemaker uit Gieten aan. Het vrouwenpodium bestond uit Betty Rijnberg uit Gasselte, Gieny van Niejenhuis uit Almere en Annelore van der Lint uit Amsterdam. Team Tram Jolink was het beste trio. De sprint afstand was een spannende strijd tussen Merijn Ellenkamp en Rob Woestenenk, pas op het laatst in het voordeel beslecht van Merijn. Charles Helsper was er derde. Eindelijk was Willemijn Fuite weer eens op eigen terrein. De Brabantse was twee jaar terug niet voor niets juniorenwereldkampioene crosstriathlon. Ze bewees in Renkum over de juiste skills te beschikken. Esther Strijker was haar runner up met een verschil van 50 seconden aan de meet. Team De Bossen won de sprint-trio. Dan de 1/16e afstand, de jonkies: Kars van Kempen uit Wageningen en Lieve Verschoor als winnaars van nu en de toekomst.

De crosstriathlon verliep prima. Enkel op het loopparcours waren ook enkele ruiters onderweg. Het Rode Kruis hoefde er niet aan te pas te komen overigens. Ze waren er wel en dat was knap staaltje multitasken, want op het naburige kamp Harsskamp bij Ede wordt het Rode Kruis momenteel ook volop ingezet voor de opvang van Afghaanse vluchtelingen.

Gelreman nu wel voor Dave Rost en Gastelse Richelle van Helten verrast met winst

De Gelreman tenslotte is gewonnen door Dave Rost en Richelle van Helten. Dat laatste doet ons Gastels hartje natuurlijk sneller kloppen. Richelle moest na de prijsuitreiking snel naar huis, want zondag doet ze de 1/3e triathlon van de Triathlon Nations Cup in Viersel. Gek mens ben je ook he, Richelle 😉

Morgen veel meer Gelreman. 1 ding weten we zeker: Marloes Vos heeft het gehaald. We kunnen haast niet wachten op de blog van onze Trikipedia-vriendin! Super gedaan. En Dave Rost was natuurlijk uitzonderlijke klasse: toptijd ook 8.45 uur.

Foto: Sonja Jaarsveld

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.