In gesprek met “de nieuwe” Tessa Kortekaas

7 weken Lanzarote vergen veel van het lichaam. Veel uren op de fiets en kilometers maken. Dat betekent ook even goed voor mezelf zorgen. En wie kan ik dan beter vragen voor een stevige sportmassage dan Tessa Kortekaas? Vorig jaar lag ik ook op de massagetafel en hadden we mooie gesprekken. Dit jaar vroeg ik opnieuw of ze me kon helpen. En ja, dat was goed… al kreeg ik wel de opmerking: eigenlijk werk ik niet meer als masseuse, maar voor jou maak ik een uitzondering. Deze uitspraak deed me denken… Misschien is het goed om te vragen hoe het nu met Tessa gaat. Hoe ziet haar leven er nu uit?

Terugblik

Even een korte terugblik: vorig jaar, tijdens het kletsen tijdens de massage, spraken we over het oppakken van haar triatloncarrière. Eind 2022 sloot Tessa het triatlonseizoen af met een overwinning op de Ocean Lava Lanzarote en daarvoor ook de ICAN Gandia. Maar er waren echter ook veel teleurstellende resultaten vanwege de druk die zichzelf oplegde. In ons gesprek in 2023 hadden we het over het plezier in de sport. In dat eerlijke gesprek gaf Tessa toe dat ze het plezier in de triatlon echt aan het verliezen was, ondanks een goede afsluiting van het seizoen. “Het is zo hard werken voor een goed resultaat, en daarnaast moet ik ook nog fysiek blijven werken als masseuse om de eindjes aan elkaar te knopen”. Toen had ze al de passie op de fiets weer teruggevonden na enkele succesvolle mountainbikeraces. In het artikel van november 2022 vertelt ze ook openhartig over de worstelingen. Hoe geweldig is het om het afgelopen jaar haar sociale media gevuld te zien met mooie resultaten en vooral een blije Tessa. Genoeg om over te praten, lijkt mij.

Stralende Tessa

Tessa staat al op me te wachten bij haar huis. Want ja, dat is de eerste verandering die heeft plaatsgevonden. Ze werkt niet meer als sportmasseuse bij sportcentrum Fariones. Een paar vaste klanten helpt ze nog graag, maar wel passend in haar agenda en dus bij haar thuis. Ja, hoe kan dit nu… Wat is er veranderd in 2023? Tessa heeft de knoop doorgehakt en volgt nu haar passie voor het fietsen. Na enkele succesvolle races in het mountainbiken heeft ze nu een profcontract bij Cannondale ISB Sport. Ik zie een stralende Tessa; de positieve energie straalt ervan af. Ze heeft net de winst behaald in de fantastische race op Lanzarote Club La Santa 4 Stage MTB Race. Een nieuwe thuisrace, geen triatlon, maar vier dagen bikkelen op de MTB.

We raken in gesprek over de passie voor de sport. Het grappige is dat ik mijn hart echt in de triatlon heb verloren, terwijl het bij Tessa op haar pad is gekomen. Ze is een geboren fietser en is er bij toeval bij gaan hardlopen en zwemmen. Ze bleek talent te hebben, maar haar sterkste onderdeel was altijd het fietsonderdeel. Ik feliciteer haar met de overwinning en ook met haar profcontract. Ik zeg haar: wat een verschil, he? Een jaar geleden nog vol twijfel over wat je moest doen, waar je gelukkig van zou worden… en nu staat hier een atlete te stralen en te genieten van haar sportcarrière. Trots op de prestaties! Ik vraag haar wat de grootste verandering nu is. “Ik kan optimaal trainen, rusten en genieten. Ik vraag me soms wel af hoe ik het allemaal heb kunnen doen: werken en trainen in drie sporten. Het plezier is nu weer terug. Elke dag geniet ik van het rondrijden op de fiets op het eiland. Het profcontract geeft me rust, en daardoor kan ik ook echt weer vol plezier racen, het uiterste uit mezelf halen, en ik ben terug bij waar mijn hart echt ligt: op de fiets knallen”.

De trainingen.
Ik wissel de racefiets en de MTB af. De ene dag ga ik op de racefiets het eiland over en de andere dag op de mountainbike. Het eiland is klein, maar het biedt nog steeds mogelijkheden. Elke dag mag ik buiten genieten, eerst trainen en dan de rest van de dag rusten. In de namiddag is er nog tijd voor krachttraining, core oefeningen en/of yoga.  Ik kan nu echt optimaal trainen en heb geen zorgen meer. Heel eerlijk, hoe heb ik dat gedaan als triatleet met een baan en ook nog de vele uren trainen in de drie sportdisciplines? Afgelopen week heb ik ook uitgebreide fietstesten gedaan en de resultaten liegen er niet om; ik ben sterker dan ooit. Er is zeker nog winst te behalen en er valt nog veel te leren in de MTB-sport. Het ene parcours ligt mij beter dan het andere. Maar ik kan nu ook wedstrijden gebruiken om beter te worden. In de triatlonwereld moet je bij elke wedstrijd staan, omdat het weinige geld dat ermee te verdienen valt, toch binnen moet worden gehaald. De triatlonwereld is eigenlijk maar een heel kleine wereld. Als ik nu in de MTB-wereld rondkijk, zie ik wat voor een happening dat is en hoe groot het eigenlijk is. Zelfs voordat ik het profcontract kreeg, had ik in een paar maanden tijd meer sponsoring en prijzengeld bij elkaar geraapt dan in mijn hele triatloncarrière. Voor de komende twee jaar kom ik uit voor het team en wil ik het uiterste eruit halen en vooral het plezier in de sport behouden.

De komende tijd ga ik een aantal races doen om vooral van te leren. Het eerste deel van het seizoen staat er twee grote doelen: de Cape Epic en de Titan Dessert. De races die ik daarnaast ga doen, kan ik mijn vaardigheden verbeteren. Ook door de testen van de afgelopen weken weten we dat ik nog kan werken aan de extra punch, en heel eerlijk, ik kijk ernaar uit om de volgende stap te zetten.

The 52 List Project

Tessa kreeg een boek van haar zus: The 52 List Project. Het idee ervan is dat je elke week nadenkt over een bepaald onderwerp in je leven en dat opschrijft.
De opdracht in week 3: omschrijf de gelukkigste momenten in je leven tot nu toe. Ik begon te schrijven en kwam al snel tot de conclusie dat ik mijn gelukkige momenten van afgelopen jaar beter kon samenvatten als ‘eigenlijk was 2023 één groot gelukkig moment’. Het begon met het na 5x deelnemen aan de 4 daagse thuiswedstrijd op Lanzarote, eindelijk op het hoogste schavotje mocht klimmen. Hier werd ik uitgenodigd voor Titan Desert in Morocco en sindsdien is triatlon definitief uit mijn gedachten verdwenen. Het 6-daagse MTB-avontuur in de Sahara was één grote droom, afzien en genieten tegelijk. De onverwachte overwinning was een beloning na hard werken, en jarenlange toewijding aan de sport. Daarmee is het balletje gaan rollen en heeft het mijn leven veranderd.

Halverwege het seizoen ben ik opgenomen in het pro-MTB team van Cannondale en is alles doorgegaan in dezelfde positieve flow, met als hoogtepunten het Spaans kampioenschap Ultramarathon MTB, de Titan Desert in Almería (Spanje) en Brasil Ride. Het enige dipje was het uitvallen tijdens de Titan Desert in Saudí Arabia, maar daar heb ik wederom de les geleerd die ik de rest van mijn sportcarrière meeneem: het lichaam heeft zo nu en dan ook rust nodig en daar kun je maar beter naar luisteren!

Dit seizoen is de wedstrijdkalender vergelijkbaar met vorig jaar en is het voornaamste doel de beste versie van mezelf te worden, blijven genieten en een ‘completere biker’ worden. De resultaten van vorig jaar wil ik daarmee uiteraard evenaren.

Ik heb genoten van het zien stralen van Tessa en ben blij dat ze haar passie heeft teruggevonden. Nu kan ze genieten van haar sportcarrière, en met beide passies voor de duursport kunnen we nog uren praten over prachtige belevenissen, herinneringen en onze trainingsuren. Dus ik zeg tot snel, Tessa, want gelukkig behoor ik nog steeds tot je “speciale” klantengroep!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.